47
None

Reducerea dioptriilor

Cea mai modernă metodă de a scăpa definitiv de ochelari sau lentile de contact este chirurgia refractivă (operaţie cu laser), care corectează viciile de refracţie ale ochiului, ce apar prin modificări ale corneei şi/sau cristalinului. Viciile de refracţie corectate prin aceste metode includ miopia, hipermetropia şi astigmatismul. Corecţia presbiopiei cu ajutorul tehnicilor laser (scăderea cu vârsta a posibilităţii de a citi de aproape) nu a luat încă o mare amploare şi chiar dacă se face în anumite centre oftalmologice din lume, corecţia nu este permanentă şi nu are proba timpului.

Miopia de pana la -7 D se poate reduce prin operaţii cu laser (Lasik, Lasek, Prk). Hipermetropia  se corectează prin laser cu destulă precizie până la +4 D, depinzând de caz. Astigmatismele de 3D se pot corecta cu laser.

În cazurile în care dioptriile sunt mai mari de -7 la miopie, +4 la hipermetropie sau 3 la astigmatism, singurul mod de scădere a numărului de dioptrii este schimbarea cristalinului. În acest caz se înlocuieşte cristalinul natural cu un cristalin artificial adaptat la puterea dioptrică necesară. În cazul în care dioptriile sunt foarte mari, sunt disponibile cristaline personalizate.

Pentru a beneficia de aceste operaţii trebuie ca vârsta să fie de  peste 20 ani, refracţia oculară să fie stabilă, adică să fim siguri că dioptriile nu mai cresc, operaţia este recomandată pentru cei ce vor să renunţe la ochelari sau lentile de contact.

Pacienţii nu trebuie să aibă alte afecţiuni sistemice ( reumatism articular acut, diabet zaharat, LES, leucemii, limfoame sau alte neoplazii).

Persoanele care au purtat lentile de contact, vor intrerupe portul lor cu 2-4 săptămâni înainte de operaţie. Preoperator, se vor face diverse măsurători (autorefractometrie, keratometrie, topografie corneeană, pahimetrie şi chiar câmp vizual).

Operatia se realizează fără internare, cu anestezie topică ( picături).

Atenţie! Acuitatea vizuală obţinută postoperator nu va depăşi acuitatea vizuală maximă ce poate fi obţinută cu cea mai bună corecţie cu ochelari.

Tipurile de operaţie cu laser sunt:PRK (photorefractive keratectomy) sau fotokeratectomia refractivă - se bazează pe fotoablaţia ţesutului corneean anterior în zona optică; se realizează o remodelare a suprafeţei de ordinul micronilor. Laserul se aplică numai pe partea anterioară a corneei timp de 30-60 secunde.

LASEK ( Laser assisted subepithelial keratectomy) seamănă cu precedenta dar este mai bine tolerată.

Aceaste două metode (LASEK si PRK) sunt cele mai lipsite de riscuri.

LASIK (laser in situ keratomileusis)- este o autogrefă refractivă, lamelară, ce permite corecţia prin aplatizarea curburii corneene anterioare. Se realizează o keratectomie lamelară, respectiv îndepărtarea straturilor anterioare ale corneei, se aplică laser, apoi grefonul se repune la loc. Prezintă mai multe riscuri decat LASEK şi PRK.

În primele 24-72 ore, postoperator, apare senzaţia de corp străin, lăcrimare, fotofobie, chiar durere care cedează la administrarea de antialgice în câteva ore. Imediat postoperator, bolnavilor li se aplică lentile de contact terapeutice, timp de 5-7 zile.Vor purta ochelari de soare pentru protecţie şi vor urma tratament topic cu antiinflamatorii steroidiene şi nesteroidiene, cicatrizante corneene, etc.

În prima lună pacienţii vor evita expunerea la soare, aburi, fum, machiaj, efort fizic excesiv.

Postoperator se face control la 24 ore, 7 zile, 30 zile, 3 luni.

Recuperarea totală, postoperatorie este variabilă, putând dura până la câteva luni.

Pe termen lung, în majoritatea cazurilor, evoluţia postoperatorie este favorabilă.

Pentru metodele LASEKşi PRK, complicaţiile ce pot apare sunt rare, constând în: vindecare lentă a epiteliului corneean,  “haze” (ceaţa) cornean şi halouri, dificultate la vederea nocturnă sau la lumina puternică, regresia corecţiei refractive. Infecţiile oculare sunt extrem de rare, fiind dependente de respectarea unei igiene riguroase de către pacient.

După LASIK, pot apare: amputări sau pierderea flapului, flapuri incomplete sau neregulate, perforaţie corneeană, defecte epiteliale, keratită lamelară difuză.

În concluzie operaţia de scădere a dioptriilor cu laser are o rată foarte mare de succes, este uşor suportată de catre pacient, iar vindecarea este rapidă. În România, preţul unei astfel de operaţii, cu toate că se efectuează cu exact aceeaşi aparatură de ultimă oră, este mult mai mic decât in Comunitatea Europeană sau Statele Unite ale Americii.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha