1
None

Alergia la proteinele din laptele de vacă (APLV)

Alergiile pot apărea în orice perioadă a vieţii. Un bebeluş se poate naşte cu o alergie sau,  adult fiind, te poţi lovi de acest obstacol.

Cu toate că alergiile sunt dificile în privinţa stabilirii tratamentului, în multe cazuri ele pot dispărea de la sine. Acest lucru se declanşează în momentul în care sistemul imunitar realizează că alergenul este, de fapt, inofensiv.

Laptele matern este alimentul ideal pentru sugari în primele 4-6 luni de la naştere. De aceea medicii le recomandă mamelor să-şi alăpteze copiii cel puţin în primele 6 luni de viaţă. După această perioadă, concomitent cu înţărcarea lentă a sugarului, până spre vârsta de un an, se introduc "formule de lapte pulbere adaptate sau umanizate" cu sau fară adaos de fier. Laptele reconstituit din aceste preparate nu trebuie să depăşească 500-600 ml/zi, după vârsta de 6 luni. La sugarii la care, din diverse motive, se practică alimentaţia cu lapte de vacă încă din primele săptămâni sau luni de viaţă există riscul să se producă alergie la proteinele din acest lapte.  Manifestările alergiei la APLVpot avea un caracter acut sau cronic. Manifestările acute pot îmbrăca un tablou simptomatic dramatic de şoc, care poate pune în pericol viaţa copilului.

Există două tipuri de reacţii alergice faţă de lapte:

  • Reacţii rapide- se produc subit (de la câteva secunde până la câteva ore faţă de momentul ingurgitării laptelui); simptomele includ respiraţia greoaie, vomă, urticarie, angioedem (buzele, ochii sau limba se umflă puternic) şi anafilaxie.
  • Reacţii lente- reacţiile se înregistrează lent (de la câteva ore până la câteva zile de la consumarea laptelui); printre simptome se numără voma, stări de irascibilitate, incapacitatea de a câştiga în greutate şi de a se dezvolta normal; acest tip de reacţie este mai dificil de distins, pentru că simptome asemănătoare se declanşează indiferent de alergen.

 

    Cea mai buna metodă de tratament, valabilă pentru orice alergie, constă în evitarea alergenului (a laptelui şi a produselor care conţin lapte, în cazul de faţă).

Atenţie! Laptele de capră, de orez şi de migdale sunt contraindicate sugarilor.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha