30
None

Ayurveda şi patologia articulară

Patologia articulară, din pacate foarte răspândită și invalidantă, poate fi imparțită în două grupe mari de afecțiuni: cele inflamatorii acute (artrite) și cele degenerative (artroze) care pot fi sau nu însoțite de fenomene inflamatorii.

Artrita, în toate formele ei (sub denumirea generică de artrită aflându-se peste 100 de boli articulare) reprezintă o afecţiune inflamatorie acută a articulațiilor, cauzată de acţiunea unor agenți fizici, chimici sau infecțiosi, caracterizată de durere, mărirea temperaturii locale, înroșirea, tumefierea zonei afectate și reducerea mobilității articulațiilor afectate.

Artrita este percepută ca o afecțiune specifică persoanelor în vârstă dar, în realitate, ea poate fi întalnită la orice categorie de vârstă (spre exemplu artrita juvenilă reumatoidă), chiar dacă este în formă incipientă.

Cele mai des întâlnite tipuri de artrită sunt următoarele:

Artrita reumatoidă este o boală autoimună ce constă în inflamația și distrugerea progresivă a cartilagiului articular, tendoanelor și a țesutului moale de la exteriorul osului;

Artrita infecțioasă reprezintă un grup de afecțiuni articulare ce au la bază inflamarea de natură infecțioasă datorată microorganismelor ce pot ataca articulația direct sau indirect prin slăbirea sistemului imunitar al organismului;

Artrita gutoasă, dupa cum reiese şi din denumire, este o afectare articulară care apare la persoanele suferinde de gută, cauzată de cristalizarea la nivelul articulațiilor a acidului uric prezent excesiv în sânge. Persoanele afectate resimt durere mai ales în timpul nopţii.

Osteoartrita este o afecțiune care se caracterizează prin degradarea cartilajului și osului subiacent unei articulații, fiind prezentă mai ales la articulațiile șoldului și genunchilor.

Remediile medicamentoase ale tipurilor de artrită diferă de la o formă la alta şi constau în medicamente antiinflamatorii, analgezice, antibiotice etc, toate prezentând posibilitatea de a afecta negativ, în diferite grade, celelalte organe sau sisteme organice din corpul uman.

Tratatele ayurvedice descriu detaliat atât modalităţile de diagnosticare și de diferențiere, cât și mijloacele elaborate de remediere naturală, incluzând aici modalităţi de tratare prin fitoterapie, remedii minerale, dar și tehnici complexe de purificare și regenerare.

Ayurveda consideră că principala cauză a acestor afecțiuni este digestia slabă sau colonul slăbit, ceea ce duce la acumularea hranei incomplet digerate, sub forma unor produşi reziduali numiţi ama, la nivelul articulațiilor.

Alte cauze ale artritei și a celorlalte afecțiuni articulare sunt: alimentația nesănătoasă care cauzează vicierea sângelui, servirea mesei la ore târzii, expunerea repetată la frig și la lovituri etc.

Bolile reumatice au ca numitor comun două simptome care constituie și principala sursă de suferințe pentru bolnavul reumatic: fenomenele inflamatoare ale sistemului locomotor și fenomenele dureroase. Aceste suferințe sunt favorizate de infecțiile cronice – faringo-amigdaliene, odontale, colonice etc. – care determină reumatismul de focar infecțios, dar li de factori ecologici (locuințe insalubre igrasioase, munca în frig și umiditate etc.), de susceptibilitatea deosebită a unor persoane față de “agresiunile” unor condiții climatice caracterizate printr-o umiditate și temperaturi scăzute de lungă durată. Un factor favorizant al suferinței reumatice este și senescența (înaintarea în vârsta) care determină și uzura sistemului locomotor, îndeosebi artroze și spondiloza, care se pot complica și cu procese inflamatoare, artrite reumatice și spondilite.

Suplimentul alimentar ayurvedic Artrisalm este un remediu natural ce contribuie la detoxifierea organismului și la îmbunătățirea circulației sângelui în general, cât și la nivelul articulațiilor. Efectul imediat este eliminarea toxinelor depozitate la acest nivel. De aici rezultă o serie de efecte benefice care permit înlăturarea durerilor și a inflamațiilor articulare, redarea mobilității membrelor și stoparea procesului degenerativ.

Una dintre plantele utilizate în prepararea acestui produs este Boswelia serrata, cunoscută ca fiind un puternic remediu antiinflamator și antiseptic ce acţionează direct asupra inflamației articulare, cauză directă a durerii. Se folosește cu succes în cazul afecțiunilor reumatismale inflamatorii, a artrozei, artritelor, inflamațiilor cronice ale intestinului gros, ameliorează și remediază afecţiunile renale (inflamații, nisip, calculi). Boswelia acționează prin dizolvarea depozitelor de produși reziduali, efectul fiind atât de puternic încât reușește să dizolve chiar și formațiunile de genul calculilor.

Extractul de Allium sativum - usturoi, folosit, de asemenea, la realizarea produsului Artrisalm, considerat un remediu universal, este foarte eficient în ameliorarea calității sângelui, având proprietăți curative asupra aparatului circulator. De asemenea, are un efect stimulent asupra digestiei, diminuând cantitatea de produși reziduali proveniți dintr-o digestie incompletă.

Zingiber officinalis - ghimbirul reduce starea inflamatorie a țesutului articular, hrănindu-l şi ameliorând astfel durerea. Ghimbirul acționează și la nivelul aparatului circulator și îmbunătățește circulația sângelui grație efectului vaso-dilatator.

Withania somnifera - Ashwaganda este o plantă sacră în India, considerată, atât de medicina tradițională, cât și de cercetători, ca fiind deosebit de valoroasă datorită efectelor tonice, revigorante, de combatere a inflamațiilor și durerii, un remediu natural puternic și sigur în sprijinul persoanelor afectate de o formă de artrită.

Vitex negundo - Nirgundi are de asemenea acțiune de reducere a inflamațiilor, mai ales la nivelul articulațiilor.

Artrisalm ajută, astfel, la redobândirea și menținerea stării de sănătate a articulațiilor. Îmbunătățește mobilitatea articulară, reducând disconfortul provocat de starea de anchilozare specifică artritelor. De pe urma acestui efect pot beneficia atât persoanele care se confruntă cu o stare de înțepenire însoțită de durere în timpul dimineții, la trezire, cât și persoanele care suferă de o rigiditate a articulațiilor care le împiedică să-și desfășoare activitatea zilnică. Lubrifiază încheieturile, înlăturând durerile cauzate de procesul degenerativ articular și declanșează procesul de regenerare în cazul suprasolicitărilor.

În vederea unei purificări mai eficiente a corpului, suplimentul Artrisalm se asociază cu remediul ayurvedic Margusa, un excelent purificator natural al organismului în general, și al sângelui în special. Are efect antiinflamator și analgezic articular, putând fi utilizat cu succes în toate formele de reumatism.

Pentru ameliorarea durerilor articulare  puteti folosi un alt produs marca Ayurmed – unguentul NON DOLOR.

Pentru ca efectul acestor remedii să fie mai puternice, trebuie să nu neglijăm importanța alimentației. În aceste situații, Ayurveda recomandă o alimentație ușoară și simplă, care să poata fi integral digerată, scăzând astfel riscul formării produșilor reziduali ama. Se recomandă în special salatele proaspete, legumele fierte, fructele, cerealele. Foarte importanta este și folosirea plantelor condimentare, știut fiind faptul că Ayurveda este o adevarată știință a folosirii condimentelor. În cazul afecțiunilor articulare și mai ales a artritelor, Ayurveda recomandă a se folosi busuiocul, feniculul, usturoiul, anasonul, piperul lung și turmericul.

Despre alte produse ayurvedice necesare unei stări de sănătate optimă, va invităm să accesați

www.star-ayureda.ro și www.ayurmed.ro

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha