None

Bilant la final, dupa 5 ani!

Programul Fondului Global de luptă împotriva tuberculozei

Scopul acestui program a fost reducerea mortalităţii prin tuberculoză, a morbidităţii şi transmiterea bolii precum şi de prevenire a dezvoltării formelor de tuberculoză cu rezistenţă la mai multe medicamente anti – tuberculoase.

Programul a urmărit atingerea şi menţinerea ţintelor recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii: vindecarea a 85% din cazurile noi de tuberculoză şi extinderea acoperirii tratamentului strict supravegheat la 100% la nivel naţional.

Finanţarea a fost asigurată de Fondul Global, valoarea totală în cei 5 ani fiind de 16.743.641 USD.

Maria Kirova, reprezentanta Fondului Global şi Dr. Mircea Ioan Popa, directorul Unităţii de management al proiectului din subordinea MSP

Măsurile luate pentru atingerea scopurilor propuse au fost:

- asigurarea extinderii procedurilor de tratament sub directa observare

- intensificarea controalelor vizând tuberculoza, cu implicarea reţelei de medici specialişti în pneumologie, epidemiologie şi a membrilor comunităţilor în special ale grupurilor vulnerabile

- îmbunătăţirea reţelei de laboratoare cu sisteme de control al calităţii

Aceste măsuri finanţate de Programul Fondului Global au dus la o rată negativă de incidenţă a tuberculozei în ultimii 5 ani, care a scăzut cu 18,4%.

Valorile altor indicatori cheie în lupta împotriva tuberculozei demonstrează că programul şi-a atins scopul:

  • mortalitatea prin tuberculoză a scăzut de la 9,6%000 în 2004 la 7,4%000 în 2007
  • rata de succes a tratamentului a crescut de la 80% la 85% în aceeaşi perioadă
  • incidenţa bolii la copii a scăzut de la 41,2%000 la 31,1%000
  • numărul total de cazuri de tuberculoză s-a redus de la 29.496 la sub 24.000

Datele arată tendinţa de reducere şi stopare a incidenţei acestei boli dar şi faptul că acest început trebuie continuat pentru că mai sunt mulţi paşi de făcut pentru a ajunge din urmă Europa, faţă de care ne desparte încă un decalaj înspăimântător. Suntem din păcate încă foarte “detaşaţi” ca număr de bolnavi faţă de restul ţărilor din Europa.

Programul finanţat de Fondul Global îşi aduce totuşi contribuţia la Planul Naţional de Combatere a Tuberculozei prin dezvoltarea reţelei de control al bolnavilor, a reţelei de laboratoare BK, prin îmbunătăţirea accesului la îngrijiri medicale de calitate şi supravegherea mai bună a bolnavilor.

Reuniunea desfăşurată la Poiana Braşov care a avut ca scop analiza rezultatelor după 5 ani de Program a prilejuit o expunere a reprezentanţilor Fondului Global în faţa partenerilor: medici de specialitate, reprezentaţi ai autorităţilor implicate precum Ministerul sănătăţii, Ministerul educaţiei, cercetării şi tineretului, Administraţia naţională a penitenciarelor, Ministerul internelor şi reformei administrative, Crucea Roşie din România, OMS şi Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Bucureşti.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha