None

Ecamenul Colposcopic

Colposcopia este o metodă perfecţionată de inspecţie a colului uterin cu ajutorul unui aparat creat special în acest scop numit colposcop. Metoda constă în proiectarea unui fascicul luminos puternic asupra colului uterin care este examinat cu o lupă binoculară care măreşte imaginea de 10 - 40 de ori.

Colposcopia ocupă un loc foarte important în investigarea patologiei colului uterin. Prin această metodă se izolează şi se individualizează un număr mare de entităţi cunoscute sub numele de cervicite, făcând astfel ca diagnosticul să fie cât mai exact, respectiv tratamentul cât mai ţintit.

Colposcopia permite depistarea cancerului de col înaintea apariţiei ulceraţiei cervicale.

Prin localizarea cu exactitate a unei leziuni colposcopice se poate practica o biopsie ţintită pe zonele suspecte.

Tot prin colposcopie se poate urmări eficient procesul de cicatrizare consecutiv unor proceduri terapeutice ca distrucţia tisulară prin electrocoagulare, criocoagulare şi laser sau unor intervenţii chirurgicale ca amputaţia sau conizaţia.

Colposcopia constituie totodată o metodă importantă de depistare a recidivelor postoperatorii ale carcinoamelor cervicale la nivelul bontului vaginal.

Efectuarea colposcopiei impune anumiţi timpi şi anume: inspecţia directă a colului, inspecţia după aplicarea unei soluţii de acid acetic şi apoi a soluţiei Lugol realizând ceea ce se numeşte testul Lahm – Schiller. Se poate practica colposcopie cu lumină fluorescentă sau se pot aplica pe col soluţii de nitrat de argint, albastru de toluidină, hematoxilină.

Coroborarea între citologie – colposcopie – histologie stă la baza diagnosticului precoce al cancerului de col uterin şi face ca depistarea acestuia să se facă în stadii foarte timpurii făcând astfel ca terapia să fie eficientă.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha