None

Afectiunile oto-rino-laringologice si apiterapia

Între toate specialităţile medicale, oto-rino-laringologia (O.R.L.) este poate cea care beneficiază cel mai mult de efectele curative benefice ale apiterapiei şi ale produselor sale.

Reputaţia mierii nu mai lasă loc pentru nicio discuţie întrucât ea este remediul tradiţional pe care ni-l ofereau bunicile pentru a ne calma tusea, laringita, faringita şi durerile de gât. cţiunea sa antitusivă, fluidifiantă şi expectorantă este legată de prezenţa unor substanţe volatile în compoziţia sa, dar şi proprietăţilor sale antibacteriene.

Unele sortimente de miere, cum este mierea de lavandă, mierea de cimbru sau cea de conifere, dar şi amestecul de miere cu propolis, sunt de un real ajutor pentru recuperarea vocii afectate de o laringită sau o faringită. Este bine să amintim de mierea în fagure, un excelent adjuvant în tratamentul rinitelor, al sinuzitelor şi al corizelor spasmodice (febra fânului). cţiunea sa de atenuare a durerii se dovedeşte foarte preţioasă la aplicarea locală pe o aftă. În astfel de cazuri se poate recomanda un amestec de miere de cimbru cu propolis sau tinctură de propolis.

Propolisul prin proprietăţile sale antimicrobiene, şi antiinflamatoare şi anestezice este foarte bine adaptat să acţioneze asupra unor afecțini care interesează arborele respirator, în multe cazuri, el putând depăşi eficacitatea unor medicamente cunoscute pentru tratamentul acestor afecţiuni. Între afecţiunile care pot beneficia rapid de efectele propolisului se numără faringitele cronice, alergiile rinosinusale şi rinosinuzita cronică. Dacă la tratamentul cu propolis se asociază lăptişor de matcă şi miere, eficienţa este sporită în tratamentul amigdalitelor, otitelor, traheitelor şi a guturaiului.

În aplicare internă propolisul nu produce dezechilibre ale florei bacteriene normale, el acţionând printr-o stimulare a factorilor imunologici specifici şi nonspecifici şi are ca rezultat o creştere a rezistenţei generale a organismului faţă de boală.

Lăptişorul de matcă se poate dovedi eficient pentru traversarea unor epidemii de gripă sau de infecţii virale acute. plicat în terapie de şoc poate conduce rapid la dispariţia simptomelor. Trebuie însă ca, în acest caz, administrarea să se facă cu mare prudenţă la persoanele cu antecedente alergice şi, mai ales, la cele care prezintă tulburări hormonale. Poate că cel mai prudent este totuşi să nu se depăşească dozele şi să se încerce asocierea acestuia cu interferonul.

Aplicaţiile locale de propolis şi de păstură oferă rezultate foarte bune în tratamentul infecţiilor respiratorii superioare de tipul anginei şi rinosinuzitei.

Medicii de familie şi pediatrii se confruntă adeseori cu o crescută incidenţă a infecţiilor respiratorii, fie ale căilor superioare (faringite, laringite, sinuzite, rinite) fie cele interesând aparatul bronhopulmonar (bronşite, traheite, pneumonii). În multe cazuri, aceste afecţiuni devin cronice şi pot perturba dezvoltarea staturo-ponderală a copilului, mai ales în condiţii de recidive frecvente când arsenalul terapeutic clasic recurge la administrarea de antibiotice. În astfel de cazuri apiterapia deţine numeroase soluţii: este cazul mierii de albine, cu acţiunea emolientă, expectorantă şi antibacteriană, care, administrată în gargarisme sau sub formă de sirop, oferă rezultate excelente. Cazurile de infecţii ale căilor respiratorii superioare pot beneficia de un spectru larg de produse pe bază de propolis: tablete, capsule, unguente, dar şi soluţii aplicate prin aerosolizare.

Dr. Biochimist Cristina Mateescu CS. II.

Comentarii


tudor

Si xylitolul este un produs natural care este eficient in tratarea afectiunilor cailor respiratorii, a otitei in pastrarea igienei bucale si a cailor respiratorii, acesta fiind antibacterian si antifungic previne atasarea bacteriilor . Se pot utiliza picaturi, solutii saline pentru spalare, spray , etc. Aceste produse nu au contraindicatii, nu dau dependenta si pot fi folosite si de catre copii (picaturi de nas, geluri de gingii, etc)

March 13, 2013, 2:27 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha