None

Eficienta produselor stupului in afectiunile gastrointestinale

Utilizarea mierii şi a celorlalte produse ale stupului în tratamentul unor afecţiuni digestive nu este o noutate. La baza acestei utilizări stau proprietăţile lor antiinflamatoare, analgezice, imunogene şi antioxidante. La nivel intestinal, mierea manifestă o uşoară acţiune laxativă determinată de prezenţa în compoziţia sa a unei cantităţi importante de fructoză. De fapt, aAcest monozaharid manifestă o puternică presiune osmotică, ce atrage apa la nivel intestinal, facilitând astfel evacuarea materiilor fecale. Acest eEfectul este întărit de polen, care oferă cu rezultate remarcabile, evitându-se astfel recurgerea la laxative, iritante pentru peretele intestinal şi producând în general obişnuinţă. Prezenţa în compoziţia peretelui său celular a unor cCompuşii de tip celulozic, celulozopectic şi hemiceluloze - compoziţie tipică fibrelor vegetale - este o explicăaţie al rolului său de reglare a tranzitului intestinal. Constipaţia poate fi, de asemenea, ameliorată prin consumul unui amestec de polen, căpăcele de ceară şi miere de cimbru.

Polenul poate fi recomandat în tratamentul enterocolitelor, al flatulenţei (balonărilor intestinale), al diverticulitelor şi diferitelor forme de colite, între care şi colita amoebiană. Acesta se comportă ca un veritabil eubiotic intestinal, deci un reglator al funcţiei intestinale, intervenind eficient – ca un paradox - şi în vindecarea diareelor cronice. Polenul este uşor asimilat la nivel intestinal (mai ales dacă se reuşeşte îndepărtarea exinei). Aminoacizii esenţiali şi cei parţial-esenţiali trec uşor bariera digestivă. Acest lucru este foarte important în cazul afecţiunilor hepatice şi în carenţele enzimatice intestinale grave, condiţii în care alte proteine alimentare sunt, cel mai adesea, greu de absorbit.

Studiile au arătat că polenul conţine un factor antibiotic activ faţă de Salmonella şi unele tulpini de colibacil. Nu este nimic surprinzător, întrucât se ştie că polenul recoltat de albine este prelucrat cu secreţiile salivare ale acestora, care conţin enzima glucozoxidaza, ce conferă proprietăţi antibacteriene şi mierii de albine. La nivel clinic, observaţiile au arătat cu precizie că efectul reglator asupra funcţiei intestinale poate fi atribuit polenului.

Propolisul prezintă puternice efecte antiseptice în cazul unor parazitoze produse de viermi solitari (Taenia). La aplicarea sub diferite forme farmaceutice – unguente, supozitoare – propolisul accelerează procesul de cicatrizare a fistulelor rectale, a hemoroizilor sau în leziunile apărute în cazuri de rectocolite hemoragice.

La nivel gastric, mierea manifestă un efect protector asupra peretelui stomacal – datorită pH-ului său mai ridicat.

Poate că cele mai interesante rezultate în cazul afecţiunilor gastrice sunt oferite din nou de propolis. Studii recente au demonstrat eficacitatea acestui produs natural în tratamentul ulcerului produs de Helicobacter pylori, efect care se bazează pe acţiunea sa antimicrobiană, mai corect spus, acţiunea unor compuşi din compoziţia sa, respectiv artepillina C şi diterpenoidul clerodanului – specifici propolisului brazilian, obţinut de la speciile de Baccharis, Eucalyptus şi Araucaria, dar şi a quercetinei – flavonoid specific propolisului recoltat din zonele cu climat temperat. Acţiunea de protecţie asupra mucoasei gastrice şi duodenale este şi o proprietate a polenului (respectiv a păsturii) – care conţine pigmenţi flavonoizi şi carotenoizi. Un caz special de acţiune în cazul prezenţei lui Helicobacter pylori, este cel al mierii de Manuka – miere specifică Noii Zeelande obţinută de la specia Leptospermun, cum atestă studiile efectuate de dr. Peter Molan. Principalul rol al acestor produse este de diminuare a senzaţiei dureroase şi de stimulare a cicatrizării.

Comentarii


un batran de 75 ani

. am cumparat cu drag cartea d.nei dr. mateescu:are prea multa evocare stiintifica si prea putina informatie practica. Citita in diagonala, este o carte tocmai buna pentru viitorii sai studenti [de altfel cred ca ea, cartea, este o adaptare a tezei D.sale de doctorat...!} Eu, cu un 'iritable colon'.... n-am putut sa ma 'agatz' de nimic si totusi doamna este o personalitate de prim rang; pacat ca noi romanii nu suntem si oameni practici. Astept, macar, o lucrare in care TOATE produsele romanesti si dece nu si cele straine [?}sa fie prezentata, ele, produsele, fiind grupate pe diferite tipuri de remedii etc.in rest - numa' de bine...

June 6, 2011, 2:43 p.m.
0
0

un batran de 75 ani

. am cumparat cu drag cartea d.nei dr. mateescu:are prea multa evocare stiintifica si prea putina informatie practica. Citita in diagonala, este o carte tocmai buna pentru viitorii sai studenti [de altfel cred ca ea, cartea, este o adaptare a tezei D.sale de doctorat...!} Eu, cu un \'iritable colon\'.... n-am putut sa ma \'agatz\' de nimic si totusi doamna este o personalitate de prim rang; pacat ca noi romanii nu suntem si oameni practici. Astept, macar, o lucrare in care TOATE produsele romanesti si dece nu si cele straine [?}sa fie prezentata, ele, produsele, fiind grupate pe diferite tipuri de remedii etc.in rest - numa\' de bine...

June 6, 2011, 2:45 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha