45
None

Componentele Aparatelor Auditive

Aceste componente, denumite generic “material electronic”, constă în principal din traductori electroacustici, microfon şi difuzor (casca - receiver) şi amplificator (microcip). Toate aceste componente sunt foarte importante în designul şi construcţia instrumentelor de corecţie auditivă.

Fiecare aparat auditiv are în componenţă un microfon care captează semnalul acustic ambiental şi îl converteşte în semnal electric. Amplificatorul aparatului auditiv modifică semnalul electric în funcţie de nevoile determinate de pierderea de auz şi îl transmite mai departe către difuzor. Acesta din urmă reconverteşte semnalul electric amplificat, de această dată în semnal sonor (acustic), semnal atât de necesar utilizatorului hipoacuzic.

Pe piaţa mondială există o largă varietate de traductori electroacustici. Aceştia pot fi caracterizaţi, în termeni holistici, în funcţie de tehnologie, dimensiuni, calitate şi preţ.   Alegerea adecvată şi corectă a acestor traductori este foarte importantă în conceperea, designul şi adaptarea aparatelor auditive.

Asa cum bine se cunoaşte, aparatele auditive se regăsesc în câteva categorii de modele sau tipuri cum ar fi: aparatele retroauriculare, intraauriculare, ataşate ochelarilor şi cele de corp. Toate instrumentele auditive au scopul de a amplifica sunetul şi de aceea componentele acestora sunt  aceleaşi.  Modelele şi tipurile, totuşi, au o influenţă majoră asupra aşezării componentelor, proiectarea acestora şi forma protezelor auditive. Este bine de ştiut rolul componentelor materialului electronic. Astfel, microfonul are rolul de a converti semnalul acustic în semnal electric, amplifiatorul are rolul de a amplifica semnalul electric preluat de la microfon, bateria sau acumulatorul asigură energia necesară funcţionării componentelor. Butoanele de ajustare şi control ale utilizatorului (potenţiometrul de volum sau butonul/ comutatorul de programe acustice) influenţează semnalul de ieşire, amplificarea şi caracteristica de răspuns etc ale aparatului auditiv, acestea putând fi ajustate sau manevrate fie de utilizator, cum spuneam mai sus, fie de audiolog sau audioprotezist. Difuzorul are rolul de a converti semnalul electric procesat înapoi în semnal acustic.

Acestea fiind spuse, în următoarele episoade vom reveni în detaliu asupra acestor componente şi vom vorbi despre rolul acestora, tendinţele şi limitările determinate de tehnologie şi nivelul progresului zilelor noastre.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha