None

Enzimoterapia sistemică în geriatrie

Geriatria este specialitatea medicală care se ocupă de persoana în vârstă şi problemele medicale deosebite ale acesteia. Proporţia de pacienţi bătrâni de peste 60 ani depăşeşte astăzi 40%. Numărul de pacienţi în vârstă de peste 85 de ani se va dubla în următorii ani. În 30 de ani piramida vârstelor populaţiei din ţările puternic industrializate, se va întoarce cu vârful în jos, adică vor exista mai puţini tineri dar mult mai mulţi oameni în vârstă.

Deja în secolul XX s-a triplat procentul de persoane de peste 65 ani, inclusiv în populaţia Europei de Est. Peste 20 ani în Germania vor fi între 3,8 şi 5,4 milioane de persoane de peste 80 ani. Deja astăzi, mai mult de jumătate din comenzile de medicamente sunt pentru pacienţii de peste 65 ani; 50% dintre persoanele din acestă grupă de vârstă iau zilnic trei medicamente, iar alţii 20% iau peste şase.

Îmbătrânirea nu este o boală, ci un proces de regres fiziologic. Modificările care apar în cadrul acestui proces afectează un număr mare de ţesuturi şi organe. Se ajunge la o predispoziţie internă spre îmbolnăvire, bătrânul devine mai vulnerabil la boli, în special la infecţii. Îmbătrânirea este de fapt integrala proceselor de apoptoză (moarte celulară care încheie ciclul celular normal al unei celule) de la nivelul tuturor celulelor organismului, apoptoză dependentă şi de zetrea genetică a fiecărui individ.

Prezenţa simultană a mai multor boli la un pacient se numeşte multimorbiditate şi apare mai ales, dar nu exclusiv, la pacienţii în vârstă. Numărul mediu statistic de diagnostice de boală la pacienţii sub 65 de ani este de 2,2, iar la pacienţii cu vârsta peste 65 ani de 3,4.

Cauzele multimorbidităţii sunt datorate adăugării la bolile care au apărut în tinereţe a afecţiunilor specifice vârstei. Multe afecţiuni cronice, care pot fi tratate dar nu şi vindecate, produc o vulnerabilitate sporită pentru alte boli şi de asemenea perturbări ale diverselor funcţii.

Având în vedere aceste aspecte, intervenţia terapiei sistemice cu enzime la pacienţii vârstnici devine o necesitate. Substanţele active (probiotice, cu rol însemnat în terapia simbiozei celulare) sunt bine suportate de pacienţi, ceea ce reprezintă un criteriu important. Enzimele au o gamă terapeutică foarte extinsă, conţin substanţe active naturale şi efectul lor este dovedit de numeroase studii clinice ştiinţifice controlate, în paralel cu măsuri de precauţie medicală severe.

Îmbătrînirea prematură cu toate efectele sale este cauzată în special de lipsa de enzime. Odată cu îmbătrânirea se reduce şi producerea naturală a enzimelor. De exemplu, pancreasul produce mai puţină tripsină începând din al 40-lea an de viaţă. Este cunoscut faptul ca şi alte cauze, cum ar fi poluarea, conduc la reducerea activităţilor enzimatice. Enzimele introduse medicamentos pot astfel compensa aceste reduceri. Ele au şi efect analgezic, aşa cum este cunoscut din oncologie, în baza unei experienţe de peste 30 de ani sau din chirurgie. Din aceste studii reiese că postoperator, pacienţii din grupa cu administrare de enzime au scăpat de durere mult mai repede şi au luat mult mai puţine medicamente analgezice decât pacienţii din grupa placebo. Rezultate similare sunt cunoscute şi în stomatologie.

La vârste înaintate au loc şi modificări ale sistemului imunitar. Odată cu vârsta, scăderea activităţii afectează atât imunitatea umorală cât şi pe cea celulară. S-a constat o producţie redusă de anticorpi specifici.

Aceste informaţii cu privire la modificările produse de vârstă indică faptul că o serie de boli ale pacienţilor geriatrici pot fi tratate prin enzimoterapie sistemică. Enzimele au efect de prevenire şi combatere a inflamaţiilor, îmbunătăţesc caracteristicile vâscozităţii sângelui, măresc permeabilitatea ţesuturilor (de ex. pentru pătrunderea antibioticelor), reglează sistemul imunitar, ajută la distrugerea factorilor patogeni şi accelerează vindecarea.

Prin acest spectru larg de efecte, preparatele enzimoterapiei sistemice înlocuiesc administrarea mai multor medicamente diferite. Să ne imaginăm un pacient de 70 de ani cu un emfizem pulmonar şi pusee bronşitice repetate, cu prostatită cronică şi cu un sindrom posttrombotic. Pentru tratarea acestor afecţiuni poate să fie suficientă administrarea unui singur preparat pe bază de enzime care ar înlocui mai multe medicamente clasice diferite.

Acest lucru este important atât din punct de vedere economic cât si al complianţei pacienţilor în vârsta. Peste 70% dintre pacienţii de peste 70 de ani, uneori nu iau medicamentele corect ca doze şi orar.

Medicul luptă împotriva "bolilor şi suferinţelor bătrâneţii - nu împotriva bătrâneţii înşeşi". În geriatrie obiectivul principal nu este neapărat vindecarea ci ameliorarea stării clinice şi a calităţii vieţii pacientului. Conform unui vechi dicton: "nu daţi numai ani vieţii ci daţi şi viaţă anilor"!

În acest sens, medicina naturistă, în măsura în care efectele acestor substanţe sunt dovedite prin studii clinice, are aceleaşi drepturi ca şi medicină clasică. Încă din 1980, cercetătorii Kirk şi Othmoer au scris în "Encyclopedia of Chemical Technology", Biblia farmaciştilor din SUA, că, în ceea ce priveşte terapia oncologică, evoluţia viitoare a medicamentelor va pune accent şi pe folosirea enzimelor. Zece ani mai târziu Wrba a scris: "Enzimele, acele substanţe incredibil de variate, care conduc toate formele de viaţă, sunt după părerea multor specialişti domeniul în care aşteptăm evoluţia viitoare a metodelor curative. »

Tratamentului sistematic cu produsele enzimoterapiei sistemice i se prevede un rol important, pentru bunăstarea pacienţilor mai ales în vârstă, dar nu numai.

Nu există limită de vârstă pentru tratamentul cu enzime sistemice. Valorile patologice ale funcţiilor ficatului şi rinichilor pot reprezenta o contraindicaţie a tratamentului cu enzime în stadiul terminal al unor boli. În cazul unor valori normale însă, folosirea preparatelor combinate de enzime nu reprezintă un pericol.

 

Comentarii


nicolae victor N

rubricele sunt foarte interesante. doresc sa stiu care sunnt enzimele necesare pentru o persoana la varsta de 83 de ani MA INTERESEAZA MAI ALES PRODUSELE NATURISTE EXISTENTE IN FARMACII SAU COMERT LA DATA ACTUALA

April 9, 2013, 1:05 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha