45
None

Aparatele auditive Complet-In-Canal (CIC)

Acest model de aparat auditiv face parte din categoria instrumentelor intraauriculare, doar cã, datoritã particularitãţilor acustice, electroacustice şi cosmetice deosebit de speciale, a devenit o subgrupã studiatã şi dezvoltatã separat.

În anul 1993 aparatul auditiv CIC (Vezi figura 1) a fost lansat pe piaţã. În 1994 şi 1995 acest model a cãpãtat o rapidã popularitate stabilizându-se ca şi cotã de piaţã în Europa şi America de Nord undeva la 10-15%. Aparatul auditiv CIC este adaptat sau aşezat în profunzimea conductului auditiv extern, cu orificiul de sunet prevãzut cu filtrul pentru cerumen (vezi figura 1- poziţia 2) aşezat în partea osoasã a conductului auditiv extern ( fig. 1 – dreapta)

Acest model de instrument are situatã faţeta exterioarã, care poate avea diferite culori în funcţie de culoarea pielii uitilizatorului, în profunzimea porului acustic extern. Aceastã poziţionare a reperelor  aparatului CIC reprezintã cauza succesului acustic şi cosmetic. Fãrã nicio îndoialã, utilizatorii sunt atraşi de acest model datoritã faptului cã este greu vizibil, deci extrem de cosmetic. Adesea, modelul CIC este denumit şi “lentila de contact a urechii”. Acest model a fãcut ca aparatele auditive sã devinã o realitate pentru mulţi utilizatori cu pierderi auditive medii, dar care nu puteau accepta un model de aparat auditiv vizibil precum cele retroauriculare. Totusi, în plus de aspectul cosmetic, acest model oferã beneficii acustice unice şi care nu ar trebui trecute cu vederea.

Un astfel de exemplu este reducerea efectului de ocluzie. Efectul de ocluzie reprezintã o percepţie crescutã a componentelor frecvenţiale joase a propriei voci de cãtre utilizatorul de aparate auditive, adicã o supraamplificare a propriei voci datoratã prezenţei aparatului auditiv în conductul auditiv. Vocea noastrã este perceputã pe douã cãi, pe cale aerianã, fireascã, în care undele sonore emise de propriul laringe, pãrãsesc cavitatea bucalã şi ajung la nivelul timpanului fiind, apoi, transmise mai departe cãtre urechea internã, şi în paralel, pe calea internã, aceleaşi sunete fiind transmise prin ţesuturile şi organele gâtului şi capului pânã la nivelul timpanului. Acesatã din urmã cale, care este rãspunzãtoare de autofonia vocii utilizatorului, pãrãseşte conductul auditiv spre exteriorul urechii. În situaţia în care conductul auditiv este astupat/ obturat de un aparat auditiv, care nu are anumite caracteristici de construcţie şi o poziţionare adecvatã, utilizatorul va avea senzaţia unei amplificãri exagerate a propriei voci. Acest efect este combãtut la acest model de aparat auditiv prin plasarea acestuia cât mai în profunzimea conductului auditiv extern.

Referitor la alte caracteristici acustice, aparatul auditiv CIC necesitã mai puţinã amplificare pentru a oferi utilizatorului aceeaşi senzaţie de câştig acustic, mai ales în zona frecvenţelor/tonalitãţilor înalte/subţiri/acute. Sunt douã cauze pentru aceasta: poziţionarea profundã a microfonului şi apropierea difuzorului de membrana timpanicã.

Avantajele şi dezavantajele aparatului auditiv CIC sunt dupã cum urmeazã.

Din punct de vedere acustic, acest model amplificã natural datoritã aşezãrii la nivelul conductului auditiv extern (vezi fig. 1 - dreapta). Microfonul fiind situat în conduct, se poate discuta de un avantaj determinat de efectul acustic de convergenţã şi amplificare a undelor acustice datoritã pavilionului auricular şi conductului auditiv extern. Este extrem de cosmetic, aproape invizibil, dar în funcţie şi de dimensiunile pavilionului auricular şi conductului (vezi fig. 2). Reduce efectul de ocluzie. Prezintã o bunã direcţionalitate datoritã, iarãşi, plasãrii microfonului în conductul auditiv.

Totuşi, efectul de microfonie (feedback acustic) poate apãrea mai ales atunci când microfonul este montat la micã distanţã de difuzor. Necesitã o bunã dexteritate pentru a fi manevrate şi întreţinute. Atât microfonul, cât şi difuzorul sunt mai susceptibile la defecţiuni cauzate de cerumen. Dimensiunea redusã nu permite montarea tuturor componentelor de control (potenţiometrul de volum), aspect contracarat de posibila montare a unui buton de programe acustice sau de utilizarea unor telecomenzi, dar, doar la acele tipuri care au aceste opţiuni. Nu existã la acest model posibilitatea montãrii microfoanelor direcţionale. Microfoanele utilizate la modelul CIC prezintã adesea, un zgomot intern mai ridicat datoritã miniaturizãrii. Bateriile de dimnensiuni mici implicã o bunã dexteritate la schimbarea acestora şi o preschimbare frecventã.

Ing. Audiolog Florin-Andrei Băileşteanu

www.audioart.com.ro

florin@audioart.com.ro

0735 184 636

Comentarii


bulumac

buna ziua , ma intereseaza aparatul auditiv complet in canal CIC, pretul si termenul de livrare Va multumesc Bulumac Elena

Oct. 31, 2014, 10:30 a.m.
4
1

Victor

Buna ziua, ma intereseaza un astfel de aparat CIC, va rog sa-mi recomandati o procedura cat mai simpla de a-l obtine, Va multumesc !

May 28, 2015, 9:17 a.m.
2
1

Alexandrina

Bună ziua, aș dori să intru în posesia aparatului auditiv CIC , mă interesează prețul și termenii de livrare.

Dec. 27, 2015, 9:40 p.m.
2
0

heredea vasile

cat costa si de unde se poate procura

Nov. 2, 2016, 7:49 p.m.
2
0

Saptamana Medicala Administrator

sunati la Ing. Audiolog Florin-Andrei Băileşteanu www.audioart.com.ro florin@audioart.com.ro 0735 184 636

Nov. 2, 2016, 8:25 p.m.
2
0

CIUNGU Titu

Mă interesează acest produs.Am hipoacuzie severa bilaterala.Vreau să mă contactați pentru informații despre preț și cum se procedează la achiziționarea unui aparat

Nov. 28, 2016, 9:17 p.m.
1
2
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha