48
None

Accesul pacienţilor la tratamente oncologice noi – o problemă veche de 5 ani

În contextul recentei crize a citostaticelor din ţara noastră, FABC reafirmă dreptul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer de a avea acces la cele mai noi terapii.

Pentru pacientul român, cel mai important lucru după momentul diagnosticării, este accesul la tratament. În România, lista medicamentelor gratuite şi compensate nu a mai fost actualizată de mai bine de 5 ani. Aceasta înseamnă, concret, că peste 140 de molecule şi indicaţii noi, dintre care multe destinate tratamentului cancerului, aşteaptă de aproape 5 ani, să ajungă la pacienţii dianosticaţi cu cancer şi să-i ajute pe aceştia în lupta cruntă cu boala.

Prin comparaţie, conform unui studiu european, între momentul aprobării unui medicament de către EMA (Agenţia Europeană a Medicamentului) şi momentul în care acesta poate fi prescris în regim compensat de către medici, în Belgia se aşteaptă 392 de zile, în Suedia 206 zile, iar în Austria doar 88 de zile.

Se creează astfel o discrepanţă considerabilă între tratamentele disponibile pacienţilor din alte ţări europene şi pacienţii români, dar şi o îngrădire a drepturilor pacienţilor români la tratamente de ultimă generaţie. Românii ajung să fie trataţi cu medicamente vechi pentru afecţiuni cunoscute, ce s-au tranformat în boli cronice în multe ţări europene, datorită progreselor în tratament.

Cezar Irimia- preşedinte FABC În acest moment, la Comisia de Oncologie de la nivelul CNAS sunt pe listele de aşteptare peste 1000 de bolnavi de cancer. Cu siguranţă, nimeni nu îşi doreşte să sufere de cancer, dar fiecare dintre noi trebuie să avem certitudinea, că, în cazul în care ne îmbolnăvim, vom putea beneficia imediat de un tratament care să ne salveze sau măcar să ne prelungească viaţa. De aceea, noi sperăm că drepturile pacienţilor vor deveni o prioritate, mai ales în condiţiile în care avem un program naţional de sănătate care îi protejează pe pacienţii diagnosticaţi cu cancer, iar reglementările care ne privesc vor respecta criteriile transparenţei, onestităţii şi dreptului la viaţă al pacieţilor români.”

Prin faptul că blochează accesul terapiilor noi pe lista de compensate, statul român încalcă Carta Drepturilor Pacienţilor, semnată de toate statele europene încă din anul 2006. În aceasta se specifică, în capitolul “Dreptul Pacienţilor la Calitatea Asistenţei Medicale”, după cum urmează:“Orice persoană, ținându-se seama de starea sa de sănătate, are dreptul să primească îngrijirile cele mai adecvate și de a beneficiade cele mai bune terapiiși de medicamente cu cel mai bun raport cost/eficacitate. Dreptul la calitatea îngrijirilor implică, de asemenea, dreptul la depistare și la educație terapeutică, ceea ce necesită o investiție financiară și în mijloace și presupune asigurarea unui număr de specialiști corect informați.”

Anual, 75.000 de români sunt diagnosticaţi cu o formă de cancer şi printre ei se află bolnavi în stadiu avansat, care au nevoie de tratament într-un timp cât mai scurt pentru ca şansele lor de supravieţuire să rămână la un nivel măcar decent.

Dr. Ştefan Curescu: “Tratamentul cancerului a evoluat foarte mult în ultimii ani, pentru majoritatea tipurilor de cancer. Există însă şi forme de cancer pentru care abia în ultimii ani au apărut îmbunătăţiri importante în tratament. Spre exemplu, pentru cancerul ovarian, anul trecut a apărut un nou medicament, practic, singurul progres înregistrat în ultimii 15 ani. Din păcate, momentan, medicamentul nu este disponibil pe scară largă pacientelor din România, datorită faptului că nu este inclus pe lista medicamentelor gratuite şi compensate.“

Însă, pentru acei pacienţi care au şansa de a-şi putea susţine singuri tratamentul, fără ajutor din partea statului, terapiile noi au permis ca aceştia să poată avea o viaţă socială activă, precum şi o calitate superioară a vieţii.

 

 Adela Rogojinaru: “Am fost diagnosticată recent cu melanom metastatic. Am reuşit, cu sprijinul unor oameni minunaţi, să imi plătesc singură tratamentul, fiind un caz fericit şi rar în acest sens. Vă daţi seama ce ar fi  însemnat să aştept 5 ani din acest moment pentru a avea acces la tratamentul de care am nevoie? Ar fi fost, practic, o condamnare la moarte. Adresez şi pe această cale un apel, atât opiniei publice, cât mai ales organelor şi insituţiilor îndreptăţite, să pună la dispoziţia pacienţilor cu cancer aceste medicamente noi, pentru că bolnavii de cancer nu au, din păcate, timp să aştepte. Timpul de așteptare pentru soluții medicale, ca și durata de decizie pentru finanțarea acestora nu sunt simple acte administrative, ele reprezintă în realitate timpul de supraviețuire al bolnavului. Dacă în septembrie 2012 nu așfi avut norocul să fiu ajutată prin finanțare caritabilă, nu m-așfi aflat astăzi în fața dumneavoastră. Banii pentru tratarea cancerului înseamnă vieți salvate sau pierdute. Nu sunt prea multe zone de compromis, nu se poate reveni asupra unui cancer tratat incorect sau tardiv. Accesul bolnavilor la tratamente individualizate ar trebui să fie necondiționat și imediat."

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha