47
None

Glaucomul – orbirea tăcută

Glaucomul este o cauză importantă de scădere a vederii datorită pierderii ireversibile de fibre nervoase retiniene. Simptomele sunt multă vreme discrete (lăcrimare, disconfort minor, resimţit ca oboseală oculară) iar îngustarea progresivă a câmpului vizual este ignorată adesea de către pacienţi până în stadiile tardive, când apare afectarea vederii centrale- un pas până la orbire.

 Cel mai important factor de risc pentru apariţia şi progresia glaucomului îl reprezintă tensiunea introculară (TIO) crescută, însă există şi cazuri de glaucom cu tensiune intraoculară în limite normale.  Diagnosticul de glaucom este confirmat de modificări la nivelul nervului optic, depistate atât funcţional, prin testarea percepţiei luminoase (câmp vizual), cât şi morfologic, prin examinarea discului optic şi a stratului de fibre nervoase retiniene prin oftalmoscopie, fotografie şi- mai modern -prin tomografie în coerenţă optică (OCT).

Diagnosticul de certitudine impune începerea unui tratament cu indicaţie permanentă şi monitorizarea continuă a pacientului pentru obiectivarea precoce a oricărei progresii a bolii.

Modulul special al OCT-ului pentru evaluarea discului optic şi a stratului de fibre nervoase retiniene permite obţinerea mai multor parametri şi grafice utile în evaluarea glaucomului, care precedă adeseori modificările câmpului vizual.

Pentru fiecare ochi în parte se preia o imagine de înaltă rezoluţie a discului optic, atât color cât şi alb/negru, iar pentru grosimea stratului fibrelor nervoase există o hartă în culori uşor de interpretat. Pentru pacientul cu risc de glaucom (grosime redusă a stratului de fibre nervoase) nuanţa de culoare este galben (borderline) sau roşu (risc crescut) şi este specificată şi zona în care fibrele nervoase sunt pierdute, respectiv superior, inferior, nazal sau temporal. Pentru a uşura interpretarea datelor, aparatul prezintă şi un grafic cu grosimea stratului fibrelor nervoase pe sectoare şi realizează o analiză comparativă cu o bază de date pentru grupa de vârsta în care este încadrat pacientul. Un parametru important este simetria dintre cei doi ochi, exprimată în procente.

OCT-ul permite şi calculul anumitor parametri topografici legati de discul optic, respectiv aria discului, cupei şi rimului neuroretinian, raportul Cupa/Disc orizontal şi vertical, precum şi volumul cupei şi a rimului neuroretinian. De asemenea OCT-ul permite compararea pentru acelaşi ochi a rezultatelor dintre două înregistrări, putându-se astfel evalua mult mai eficient progresia bolii.

            O caracteristică importantă a OCT-ului este rapiditatea cu care se preiau imaginile (câteva secunde) precum şi posibilitatea de a ajusta manual, ulterior, anumite aspecte legate de conturul discului optic, crescând astfel acurateţea rezultatelor.           

            Prin multitudinea de informaţii pe care le furnizează, OCT-ul este folosit atât pentru screening cât şi pentru urmărirea bolii, este uşor de repetat, nu iradiază şi poate fi util în creşterea complianţei la tratament deoarece putem să îi arătăm pacientului modificările obiective apărute, pe care nu le poate percepe.

Rezultatele obţinute prin tomografia în coerenţa optică, împreuna cu cele furnizate de câmpul vizual, de testarea TIO prin diverse metode (pentru evitarea erorilor datorate grosimii si elasticităţii intrinsece a corneei), de evaluarea clinică a fundului de ochi şi a discului optic ajută la un diagnostic clinic corect, la evaluarea eficienţei tratamentului şi a prognosticului bolii şi nu în ultimul rînd la o comunicare coerentă cu pacientul.

 De precocitatea depistării bolii depinde complexitatea tratamentului şi menţinerea vederii pe termen lung. De aceea, screeningul pentru glaucom trebuie făcut de rutină pacienţilor presbiţi, care se adresează doar pentru schimbarea ochelarilor, iar celor care prezintă antecedente familiale de glaucom mai frecvent, preferabil anual.

Comentarii


Marian Ivan

Buna ziua, \r\nmama a suferit interventie chirurgicala de cataracta la ambi ochi in 2011 si are si glaucom (avand afectat mai grav un singur ochi) pentru care a urmat cu Cosopt 2 picaturi pe zi , dar in aceasta iarna s-a agravat ajungand sa isi piarda din vadere . Nu inteleg de ce s-a agravat asa de repede doar in perioada de iarna , la fel s-a intamplat acum 3 ani cu ochiul care este mai afectat.\r\nDe a avansat atat de repede pe perioada de iarna chiar daca a urmat cu tratament?

March 15, 2013, 1:41 p.m.
0
0

Dr. Simona Radu

Glaucomul este o boala a nervului optic, dependenta de multi factori, in special de circulatia sanguina. Tratamentul prin picaturi reduce in principal tensiunea oculara, facilitand fluxul sanguin, dar nu elimina toti factorii de risc, de aceea constatam progresii ale bolii, chiar sub tratament, mai ales la cazuri care au fost depistate intr-un stadiu mai avansat. Nu cunosc date statistice despre progresia in diferite anotimpuri, dar frigul cauzeaza vasoconstrictie, adica o scadere a circulatiei si oxigenarii la nivelul nervului optic.

March 15, 2013, 4:12 p.m.
0
0

Marian Ivan

Buna ziua, multumesc pentru raspuns, as vrea totusi sa precizez faptul ca urmeaza cu tratament anticoagulant (are operatie pe cord cu valva mecanica) deasemenea e posibil ca o infectie netratata corespunzator (pe care o are de mai mult timp in corp ) sa duca la progresia mai rapida a bolii? Ozi buna!

March 19, 2013, 10:19 a.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha