14
None

Control anual al leziunilor cutanate!

O campanie extrem de importantă este cea de depistare a cancerului de piele, cu consulturi gratuite în diferite orașe, dar și cele trei puncte de pe litoral, unde am descoperit numeroase leziuni precanceroase și câteva cancere cutanate în stadiu incipient. 

Pentru această campanie aș dori să prezint câteva date statistice:

Au fost consultați 4009 pacienți, 38% bărbați, 62% femei, din care 42% absolvenți de studii superioare, 15% absolvenți de școli profesionale, 29% absolvenți de liceu iar 16% cu școală primară. 

Pesoane care și-au facut anterior un control al pielii: 15% DA, 85% NU

La întrebarea “aplicați protecție solară când mergeți la plajă?”, 51% - de fiecare dată, 36% - uneori, 13% - niciodată.

Din cei 4009 pacienți consultați, s-au identificat următoarele afecțiuni:

6 pacienți cu carcinom scuamocelular,

16 pacienți cu melanom,

58 pacienți cu carcinom bazocelular,

Românii tratează cu superficialitate aceste leziuni, pentru că ele nu dau nici un disconfort major, sunt niște pete care la un moment dat se pot modifica; de obicei pacienții spun “o am din naștere, lasă că nu mă doare, totul e în regulă”. S-a dezvoltat ideea greșită din punct de vedere medical, “nu umbla pe aluniță”! Trebuie să educăm pacienții să se protejeze în primul rând de soare și să le spunem că nimic nu protejează 100%.  Recomandăm ca acele creme de fotoprotecție să fie achiziționate din farmacii, deoarece sunt produse cu ani de studii, cu experiența altor colegi din alte țări și care au diferite grade de protecție. Nu doar soarele este cel care dezvoltă un cancer și noi vorbim de melanom. De exemplu, într-o perioadă de sarcină alunițele se pot modifica, sau în perioada pubertății, există traumatisme locale unele sesizabile, altele mici, repetate, și, fără să vrem, le traumatizăm. De aceea recomandăm ca o dată, dacă nu de două ori pe an, pacienții să-și facă un control al leziunilor cutanate. 

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha