14
None

Să înțelegem psoriazisul

Interviu cu Dr. Alin Nicolescu, Secretar General al SRD

Psoriazisul afectează peste 2% din populație și se dezvoltă mereu noi terapii biologice. Din păcate, sunt pacienți care, după ani de tratament, renunță la acesta. Prin ce metode se poate crește aderența la tratament?

Lucrurile sunt nuanțabile și ar trebui cumva împărțite; în primul rând pacienții de psoriazis trebuie să înțeleagă ceea ce medicii dermatologi cel puțin au înțeles, psoriazisul nu este din păcate doar o boală de piele, face parte dintr-un sindrom inflamator, el poate agrava foarte multe afecțiuni. Psoriazisul se poate asocia cu multe boli și acesta este primul motiv pentru care trebuie tratat. Sigur, există acea calitate a vieții care este  mult diminuată la pacienții cu psoriazis, mulți nu își pot alege o carieră așa cum le-ar plăcea din cauza afecțiunilor, dar, trebuie să înțeleagă faptul că psoriazisul este o afecțiune cronică, și așa cum îți tratezi hipertensiunea toată viața sau diabetul, așa trebuie tratat și psoriazisul și controlat dacă este nevoie toată viața. În momentul în care renunți, poți renunța pe de o parte din cauză că ți se pare că totul este în regulă- se numește tratament intermitent, dar, în momentul în care apar cele mai mici semne de recidivă, trebuie reluat tratamentul. Noi nu am încurajat această metodă, deoarece, din toate analizele făcute, s-a constatat că este mai bine să se continue un tratament decât să fie intrerupt și reluat ulterior. Există pacienți care întrerup tratamentul pe principiul că nu a mers  bine, sau cei care nu înțeleg boala și spun că s-au vindecat pe jumătate. Acest concept nu este încurajat, afectează și agravează alte afecțiuni și oricum poate recidiva. Deci,  trebuie făcută o educație crescută și aici apelăm la ajutorul mass-media care are un rol important în  distribuirea acestor informații. Am creat un site și o pagină de facebook  dedicate psoriazisului, sunt permanent actualizate; suntem deschiși tot timpul și pacientul asta trebuie să înțeleagă; medicii au înțeles, deși a durat destul de mult, de ce un psoriazis sever sau moderat nu poate fi tratat doar cu o terapie topică.

Care sunt comorbiditățile asociate psoriazisului? 

Sunt foarte multe, este o tendință de a împărți în comorbidități și boli asociate. Putem vorbi de afectarea articulară, oftalmică, asocierea cu boli inflamatorii intenstinale, diabet, obezitate, boli cardiovasculare. Un pacient cu psoriazis vulgar sever netratat are un risc mult mai mare de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare mai grave și mai multe decât cel care are un psoriazis tratat.


Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha