None

Depistarea precoce a defectelor de vedere la copil

DEPISTAREA PRECOCE A DEFECTELOR DE VEDERE LA COPIL

Tulburările de vedere la copilul mic sunt dificil de descoperit pentru părinţi şi aproape imposibil de semnalat de către copil.

Cele mai frecvente tulburări de vedere ale copilului sunt reprezentate de viciile de refracţie (miopie, hipermetropie, astigmatism) şi strabism. Toate aceste defecte de vedere, necorectate în copilărie, pot avea repercusiuni grave pentru toată viaţa.

Cea mai răspândită tulburare de vedere - aproximativ 80% - este hipermetropia, O hipermetropie mică (până la 2 dioptrii), considerată fiziologică, este frecventă la copii în primii ani de viaţă, când ochiul nu este complet dezvoltat.

O hipermetropie mai mare (având la bază un ochi mai mic ca lungime), necesită corecţie prin ochelari sau eventual alte metode de corectare, precum ocluzia.

Aproximativ 5% dintre copii sunt miopi. În cazul miopiei, globul ocular este mai alungit pe axul anteroposterior, ca urmare vederea la distanţă fiind slabă.

Astigmatismul apare din cauza curburii neregulate a corneei, ceea ce duce la perceperea unei imagini deformate. Se întâlneşte frecvent la copii şi poate însoti miopia şi hipermetropia.

Strabismul este tulburarea de vedere în care cei doi ochi nu pot focaliza aceeaşi imagine în acelaşi timp, de unde şi numele de „privire încrucişată”

Diferenţa între dioptriile celor doi ochi - anizometropia -, dacă nu este corectată la timp, va duce la pierderea vederii la ochiul cu dioptria mai mare, tulburare denumită ambliopie sau „ochi leneş”. Ambliopia se poate trata cu ochelari sau prin ocluzie numai în primii ani (maximum 6 ani) când are loc dezvoltarea progresivă a sistemului vizual. Ambliopia asociată cu strabismul se tratează chirurgical cât mai devreme.

Dintre metodele de determinare a viciilor de refracţie cea mai bună este autorefractometria (Dioptron) şi cel mai des folosită în practică, dar neaplicabilă în cazul copiilor foarte mici, care nu pot colabora.

Cu ajutorul aparatului PlusoptiX există posibilitatea depistării precoce a tulburărilor de vedere la copil, chiar de la vârsta de 6 luni. Avantajul principal al aparatului PlusoptiX A09 este că măsurătorile binoculare cu pupila nedilatată (fără picaturi) pot fi efectuate de la distanţa de un metru. Astfel, măsurarea este lipsită de disconfort atât pentru copil, cât şi pentur părinte şi examinator.

Parametrii măsuraţi de aparatul PlusoptiX sunt: refracţia (sferă, cilindru, ax) exprimată în dioptrii şi grade, simetria reflexelor corneene, diametrul în mm al pupilei, distanţa interpupilară, harta fixaţiei (poziţia reflexelor corneene faţă de centrul pupilei).

Afecţiunile care pot fi detectate prin măsurarea binoculară cu aparatul PlusoptiX sunt: miopia, astigmatismul, anizometropia, strabismul convergent cu unghi mic, hipermetropia (la copiii sub 2 ani măsurătoarea se face cu pupila dilatată), tulburări vitreene, un corp străin sau o leziune a corneei, nistagmus (mişcări rotative sau orizontale ale globilor oculari), anizocoria (pupile inegale). Anizocoria este detectată, deoarece PlusoptiX măsoară diametrul pupilei la ambii ochi simultan.

Domeniul de măsurare a PlusoptiX este între -7.00 dpt şi +5.00 dioptrii şi este bazat pe echivalentul sferic al rezultatului măsurării. Acest domeniu de măsurare poate fi extins prin maximum ± 3.00 dioptrii prin utilizarea unei lentile sferice cu plus sau minus.

Ţinând cont că prevenţia poate salva, un consult oftalmologic, trebuie efectuat cât mai devreme, chiar în primele zile după naştere dacă medicul neonatolog consideră că este necesar. Totuşi, părinţii pot observa primii semnele care indică o tulburare de vedere şi au datoria de a se prezenta cu copilul la medicul oftalmolog.

Dr. Grigorios Triantafyllidis

Medic specialist oftalmolog

Clinica AmaOptimex, Bucureşti

Comentarii


munteanu cristina

Buna ziua, as fi avut cateva intrebari, daca sunteti amabil, legat de fetita mea de 2 ani si 8 luni care in urma unui control la gradinita a fost diagnosticata cu anizometropie si suspiciune de hipermetropie. controlul a fost facut fara dilatare pupilara, cu aparatul pulsoptix. in urma rezultatului am consultat imediat un alt oftalmolog care mi-a spus ca fetita vede la fel cu ambii ochi, ca masuratorile au iesit gresite pentru ca ea nu sta linistita si nu are rabdare. este al cincilea copil, ceilalti nicicare nu au probleme cu ochii si nici noi in familie (nici la cea mica nu se vede sa ii fuga vreun ochisor sau sa apropie ori departeze de ochi cartile, nu i se inrosesc ochii, nu lacrimeaza, nu se freaca la ei). Stiu ca este serios diagnosticul, mai ales anizometropia, insa nu stiu ce sa fac, nu-mi permit nici sa arunc cu banii pe controale si fiecare medic sa mi zica altceva sau sa ii fac ochelari si sa nu aiba nevoie, nici nu vreau sa-mi reprosez mai incolo ca nu am facut nimic. al doilea medic mi-a zis sa revin dupa ce implineste 3 ani. Dv ce ma sfatuiti? am rezultatele in format pdf, vi le pot trimite daca doriti sa le vedeti. Dilema mea este in ce masura aparatul e precis sau poate da erori in cazul in care copilul nu sta linistit. va multumesc.

Dec. 4, 2012, 9:44 p.m.
0
1

Dr. Andrei Filip

Buna seara, va sfatuiesc sa ii faceti un consult oftalmologic in jurul varstei de 3 ani. La clinica noastra D-na Dr. Monica Apostolescu este specialista pentru copii. Pentru programare gasiti detalii pe www.amaoptimex.ro

Dec. 7, 2012, 7:19 p.m.
3
1

Ana

Buna ziua ,\r\n\r\n\r\nIn ultima vreme am tot citit articole despre injectarea Botox-ului pacientilor care sufera de strabism . Insa nu am reusit sa gasesc nici o clinica care face acest tip de interventie . Se poate sa fiu indrumata catre o anumita clinica/spital ? Va multumesc anticipat !

Jan. 21, 2013, 2:03 p.m.
0
0

carmen

Buna ziua, vineri am fost la control impreuna cu fetele mele. Eu, 35 ani, am un astigmatism miopic de 0,5 la ambii ochi; fetita mare de 7 ani nu are nici o problema. Socul meu, din care nu imi revin, este fetita mica de 2 ani si 6 luni care are astigmatism miopic de 6 la ochoul drept si 5 la stangul. Nu inteleg cum este posibil! Nu banuiam pt ca stie toate personajele din desene, se joaca cu jucarii de toate dimensiunile, in masina vede parcurile de la distanta. Ii m-ai cresc? Cat? Imi e f frica. Pot spera sa vada fara ochelari? Vreau sa ma ajutati, va multumesc.

Feb. 13, 2013, 1:58 a.m.
10
1

Adina

Buna seara, Am o fetita de 4 ani si 8 luni care,de ceva timp se plange de durere de cap (frontala), imi spune ca o doare din cauza luminii si ca atunci cand inchide ochii nu o mai doare :(. Am fost cu ea la un control oftalmologic unde a fost depistata cu hipermetropie mica iar doamna doctor a zis ca este specifica varstei. Masuratorile au fost urmatoarele: fara picaturi - R +0,75/L +0.25 -cu picaturi are urmatorele masuratori: R +2 /L +2.25 Este cazul sa poarte ochelari? Scad aceste dioptrii cu timpul sau exista riscul sa creasca?Problema este ca se plange de dureri de cap cand se uita la TV sau la calculator, cand se uita pe carticele sau scrie... Multumesc frumos. Cu respect, Adina

April 10, 2013, 11:33 p.m.
5
1

costisor florina

buna seara.\r\ni-am facut control oftalmologic copliluilui meu la varsta de 6 ani si am ramas f surprinsa cand mi sa spus ca are nevoie de ochelari:la ochiul drept are +0,75 si la stangul +2,00si -1.50 nu prea inteleg eu toate astea dar as vrea sa stiu daca este grav si daca poarta ochelerii i se va reface vederea ? va multumesc mult! cu respect florina

May 13, 2013, 7:54 p.m.
7
1

Dr. Andrei Filip

Buna ziua Adina, depinde de reziltatul consultului daca trebuie sa poarte sau nu ochelari. Nu pot face aprecieri fara consult :-((( Va recomand un consult in clinica noastra la d-na dr. Monica Apostolescu. Dtalii pe www.amamoptimex.ro

May 14, 2013, 9:51 a.m.
1
1

Dr. Andrei Filip

Buna dimineata Florina, Se poate ca ochihul cu +2 sa fie mai slab. Daca doriti o opinie corecta va recomand un consult la d-na dr Monica Apostolescu, in clinica noastra. Gasiti detalii pe www.amamoptimex.ro

May 14, 2013, 9:56 a.m.
1
0

Silvia D.

Buna ziua. Ma ingrijoreaza ca de cateva zile observ la bebelusul nostru de 3 luni o usoara diferenta de dimensiune intre cele doua pupile (chiar si in conditiile de lumina egala pe cei doi ochisori). Este relevant un consult oftalmologic la aceasta varsta? La ochisorul cu pupila mai mare am tratat la 2 luni si jumatate o conjunctivita cu 3 zile picaturi Betabioptan (1 pic x 3 ori/zi).

Feb. 25, 2014, 12:30 p.m.
0
0

petronela

buna ziua, In urma unei consultatii baiatului meu de 7ani s-a stabilit pentru ochiul stang +1,25 dsf -2,5dcyl 165ax.Este posibil ca dioptria sa fie cu+ si cilindru cu-? multumesc

Feb. 25, 2014, 6:06 p.m.
3
0

Dr. Andrei Filip

Buna seara Silvia, Poate fi normal dar recomand un consult oftalmologic in clinica noastra la d-na dr. Monica Apostolescu, specialist pt copii. Pt programare gasiti detalii la www.amaoptimex.ro

Feb. 25, 2014, 6:49 p.m.
0
3

monica

Buna seara,\\r\\nFetita mea de 4 si 2luni a fost diagnosticata cu hipermetropie 0,75 .Dl.Dr mi.a spus ca m.ar sfatui sa.i iau ochelari,avand sanse sa se corecteze in 6luni/1 an . Este corect? Eu am fost operata la varsta de 8ani pe hipermetropie si strabism.\\r\\nVa multumesc

April 10, 2014, 1:47 a.m.
1
0

Dr. Andrei Filip

Buna ziua Monica, va recomand un consult la specialistul nostru pentru copii, Dr. Monica Apostolescu. Pt detalii intrati pe: www.amaoptimex.ro

April 13, 2014, 4:36 p.m.
0
4

Ioana

Buna ziua, \r\nIn urma cu 2 luni am fost la un control oftalmologic cu baietelul meu de 5 ani, aveam impresia ca ii fuge ochiul stang, de la control mi sa spus ca nu are nimic si ca la varsta lui trebuie sa aiba diotria pana in +1.00 si sa revin in decembrie sa vedem daca se modifica sau nu, daca trebuie ochelari sau nu, in schimb azi am fost la un control de rutina la medicul de familie si dansa a vazut ca parca ii fuge ochisorul stang, mi-a facut trimite, am mers la domnul doctor si ne-a spus ca are hipermetropie mica si mi-a dat sa ii fac ochelari de +1.00 la ambi ochi, as dori sa stiu cum e pana la urma, ambi doctori au vazut ca are +1.00 insa unul imi da ochelari celallt nu, nu vreau sa ii fac ochelari daca nu trebuie, mentionez ca si eu port ochelari ( OS +1.5, OD +2.00)am observat ca atunci cand coloram sta cu ochi aproape de carte, si mai spune din cand in cand ca il doare capul... dvs ce parere aveti? la +1.00 trebuie ochelari pentru varsta de 5 ani si 8 luni? sau se corecteaza fara? In asteparea raspunsului, va multumesc.

Oct. 16, 2014, 11:48 a.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna Ioana, iti recomand un consult la unul dintre medicii din clinica noastra, specializati pentru copii: Dr. Carmen Dragne sau Dr. Grigorios Triantafillydis. Detalii la www.amaoptimex.ro

Oct. 17, 2014, 4:27 a.m.
0
4

Dorotea V

Buna ziua. Baietelul meu de 4 ani,a fost diagnosticat astazi cu hipermetropie,avand dioptrii de +7 la ochiul drept si +7,5 la cel stang.Ni s-a recomandat ocluzia ochiului drept 4 ore pe zi si ochelari. Va rog daca se poate sa imi dea cineva raspuns. Va multumesc anticipat.

Nov. 27, 2014, 8:43 p.m.
3
0

Dr. Andrei Filip

Buna seara Dorotea V, medicul care v-a facut recomandarile trebuie sa va lamureasca. Daca doriti o alta opinie va recomand un consult in clinica noastra la d-na dr. Carmen Dragne

Nov. 28, 2014, 12:07 a.m.
0
1

Elena vleja

Ajutata-ma cu un saft....am o fetita de 6 ani si am primit un ochelar 6,5 plus la ambii ochi...am observat ca nu vede bine in urma cu 2 luni..sant in Suedia la MUNCA si nu am pe cine sa intreb?

March 6, 2015, 10:30 p.m.
0
1

Saptamana Medicala Administrator

Mergeti la un control oftalmologic cu copilul. Nu exista medici in Suedia?

March 6, 2015, 10:53 p.m.
0
0

Adrian vleja

Va mai rugam sa ne ajutata cu o explicite...copilul nostriu de 6ani..a. Primit reteta de ochelari 6,5 plus la ambitiös ochi....cum se numele boala si ce trebuie sa facem?nu am reusit sa iintelegem ce au spus doctorii?

March 7, 2015, 4:40 p.m.
0
0

Stefania

Bună ziua.va rog dacă se poate sa mă ajutați cu o explicație. ..in urma unu consult oft.am constatat ca ficat mea are prb.ii trebuie ochelari.de depărtare ochiu drept (180° -1.00) +2.25 si ochiul stang (170° 2.00)+3.50. Ati putea sa îmi ziceți ce în seama și dacă o sa își mai revină? ?fata are 4 ani și 5 luni

June 6, 2015, 3 p.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna ziua, Adrian Vleja, este foarte important sa intelegeti ce aveti de facut pentru ca tratamentul va avea impact asupra calitatii vizuale a copilului. Va recomand un consult la colega mea, specialista pentru copii, Dr. Carmen Dragne. Pentru programare sunati la 0212111622

June 7, 2015, 1:17 p.m.
0
1

Dr. Andrei Filip

Buna ziua Stefania, purtarea ochelarilor are rolul de a o face sa vada bine, nu de a corecta dioptriile. Acestea pot fi corectate dupa varsta de 18 ani cu laser. Va recomand un consult la colega mea, specialista pentru copii, Dr. Carmen Dragne. Se poate ca fiica dvs. sa poata beneficia de tratamentul cu ochelarii Amblyz. Pentru programare sunati la 0212111622

June 7, 2015, 1:25 p.m.
1
0

anna Palii

buna ziua,copilului meu de 1 luna i s-a pus diagnoza hipermetropie gradul 4 ,are la ambii ochisorii 5+ ,spuneti-mi va rog e tratabil?necesita interventie chirurgicala?

June 10, 2015, 10:53 a.m.
2
1

gorgice florentina

Buna ziua! Stimate domn doctor, am o fetita de 1an si 9 luni. In urma unui control la oftalmologie pt un strabism, zic eu(ochiul stang fuge spre nas) ,a fost diagnosticata cu hipermetropie+6 ambii ochi.Ce ne sfatuiti sa facem, ni s-a recomandat un alt medic din Bucuresti sau sa revenim la varsta de 3 ani aio copilului. Nu am bani pentru un consult la privat, unde sa mergem cu bilet de trimitere in Bucuresti? SI cand? MULTUMESC ANTICIPAT!

June 16, 2015, 7:22 p.m.
1
0

Dr. Andrei Filip

Buna seara Gorgice Florentina, va recomand sa mergeti la d-na Dr. Carmen Dragne, in clinica noastra. Programare la 0212111622

June 17, 2015, 10:39 p.m.
0
1

ana maria

Buna ziua. Am o fetita de 3ani si 4 luni si am fost la primul consult oftalmologic cand avea 9 luni pentru ca am sesizat ca are o sensibilitate la lumina soarelui. De atunci m-au programat in fiecare an. La ultimul control de ieri,i-au facut masuratori dupa ce i-au pus picaturi de dilatare a pupilei si i-au pus diagnostic astigmatism cu dioptrii -2 la ochiul drept si -1 la ochiul stang si i-au dat ochelari urmand ca in ianuarie sa mergem iar la control. Fetita vede foarte bine aproape si la departare doar acea sensibilitate la lumina o are dar nu este exagerat. Ambii parinti nu purtam ochelari . Va rog sa imi raspundeti daca aceste dioptrii se pot repara astfel incat in viitor sa nu aiba nevoie de ochelari? Va multumesc anticipat. Mentionez ca locuim in Germania si nu putem ajunge la un consult in Romania decat in vara viitoare. Multumim

Oct. 6, 2015, 9:44 a.m.
0
0

Andreea

Buna ziua...fetita mea in varsta de 8 ani are strabism si hipermetropie medie...de 5 ani poarta ochelari si ocluzie zilnic cate o ora...dar niciun rezultat pana in moment...imi puteti spune va rog daca se poate opera sa scape de ochelari?

Feb. 6, 2016, 9:02 p.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna ziua @Andreea, corectia dioptriilor prin intermediul chirurgiei refractive se face dupa varsta de 18 ani, pe www.scapadeochelari puteti afla mai multe. Pana atunci, va recomand sa urmati tratamentul prescris de medicul oftalmolog, pentru ca ochiul sa nu ramana ambliop. Daca doriti sa veniti la noi, va recomand control la dr. Carmen Dragne, medicul specialist pentru copii al clinicii noastre. Pe www.amaoptimex.ro gasiti datele de contact.

Feb. 9, 2016, 1:56 p.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna ziua @ana maria, aceste dioptrii pot fi reduse cu laser, insa dupa varsta de 18 ani. Pana atunci va recomand sa o duceti periodic la control oftalmologic si sa urmati intructiunile specialistilor. La noi in clinica, daca veti putea ajunge, ca recomand consult la dr. Carmen Dragne, medicul specialist pentru copii al clinicii.

Feb. 9, 2016, 1:57 p.m.
0
0

Cristina

Buna ziua,azi am ft la control la oftalmolog cu bebe de 11 luni si medicul ne-a gasit la ambii ochi +5,5, cat de grav este? Tatal copilului tot poarta + la ochelari,dar totodata bebe cd avea 5 luni i sa depistat virusul citomegalovirus, poate afecta acest virus vederea sau este de la tata asa? Multumesc anticipat

May 4, 2016, 3:54 p.m.
0
0

maria nadolu

Buna ziua!Ieri a fost sotul cu fetita de 7 ani la oftalmolog,nu inteleg cum anul trecut in luna august nu avea nici o problema la nici un ochi,iar acum are -2.25 la dreptul si -1.75 la stangul?Sigur o sa mai consultam si alti medici,chiar se poate sa creasca asa de mult intr-un timp atat de scurt?Mentionez ca si sotul are miopie!Multumesc!

June 1, 2016, 9:13 a.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna ziua @Cristina, este nevoie de consult pentru a va oferi un raspuns corect din punct de vedere medical, va recomand consult la dr. Carmen Dragne, medicul specialist pentru copii al clinicii noastre. Multa sanatate!

June 3, 2016, 11:14 a.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna ziua @maria nadolu, miopia poate creste cu varsta, va recomand consult la dr. Carmen Dragne, medicul specialist pentru copii al clinicii noastre. Multa sanatate!

June 3, 2016, 11:15 a.m.
0
0

Ramona

Bună ziua. Am 2 copii. Fetita de aproape 8 ani poarta ochelari de la vârstă de 2 ani și jumătate. Are ambliopie, astigmatism și strabism. A purtat și ocluzie,la început câteva ore pe zi și exerciții. Apoi o perioada deloc ca de 7 luni sa purtam iarăși ocluzoarele. Dr la care mergem acum am ultima vizita acum 3 zile ca unghiul De strabism ar fi scăzut la 9 grade de la 15 dar acuitatea vizuala scade, creste. E cazul de operație ca sa n-o mai chinui atât sau va purta toată viata ochelari. Eu as face operația dacă asta ar scurta perioada de refacere. Băiatul 11 luni primul consult la 6 luni și atunci și acum nu am reusit decât măsurarea cu aparatul acela de la depărtare,dar ia ieșit astigmatism 2.25. Este grav. următorul control îl facem în februarie 2017 asa ni sa spus. Orice informație Mar ajuta. Mulțumesc

June 30, 2016, 9:34 p.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Bună ziua @Ramona, vă recomand consult la dr. Carmen Dragne, medicul specialist pentru copii al clinicii noastre. Puteți face programare online http://www.amaoptimex.ro/contact/detalii-programare/#programare sau la 021.211.16.22.

July 3, 2016, 8:40 a.m.
1
0

Ioana

Buna ziua.Am o fetița în vârstă de 4 ani.La vârstă de 2 ani și 8 luni a fost diagnosticata cu hipermetropie.I'a dat dioptrii +6 și +7..La 6 luni am fost din nou la control pentru că spărsese ochelarii și am zis sa mai fac un control.Fata acceptase ușor ochelarii.La control mi s'a spus că ar putea să imi scadă un 0.5 dar mai bine îmi scade la anul 1.0 și bun.Astazi când am fost la control din nou..După 1 an și jumătate de purtat aceleași dioptrii...Mi'a spus că ochelarii sunt aceeași.Și la început Mi'a explicat ce înseamnă hipermetropia și dacă de corecteaza ...Și astăzi mi"a explicat altceva.va rog dati'mi un sfat.Multumesc!

April 26, 2017, 7:55 p.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Bună ziua @Ioana, hipermetropia trebuie tratată în copilărie, pentru a evita ambliopizarea unuia dintre ochi. Fără consult, nu vă pot oferi mai multe sfaturi, mai ales că este vorba despre un copil. Tot ce vă pot spune este că trebuie să poarte ochelarii de vedere și să meragă periodic la oftalmolog. Dacă doriți să veniți la noi la clinică, vă recomand consult la Dr. Carmen Dragne sau dr. Ileana Ungureanu, specialiștii pentru copii al clinicii noastre. Multă sănătate!

May 4, 2017, 12:20 p.m.
0
0

Ana

Buna seara.Am.o. fetita de 3,am fost cu ea la un control.pt ca tot ii curge un ochi.Am gasit o cu astigmatism are dioptriile :+1si +1'5.Vreau sa va,spun ca fata nu.a stat mai delic la control.I s a prescris ochelari Acum nu stiu ce sa fac ,daca sa ii iau sau nu.Fetita este infiata

Feb. 16, 2018, 8:48 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha