None

Efectele produse de expunerea indelungata la soare asupra sanatatii

Încă de la apariţia unei găuri în stratul de ozon (în Antartica), la începutul anilor '80, americanii au devenit conştienţi de efectele dăunătoare ale distrugerii stratului de ozon asupra sănătăţii. Acest fapt a dus la examinarea legăturii dintre problemele majore ale sănătăţii şi supraexpunerea la radiaţiile UV:

cancerul de piele (melanoma sau nonmelanoma),

îmbătrânirea prematură a pielii, precum şi alte probleme ale acesteia,

cataractă şi alte efecte dăunătoare pentru ochi,

slăbirea sistemului imunitar.

Înţelegând aceste riscuri şi luând câteva măsuri de precauţie, vă veţi putea bucura de soare reducând pericolele de a avea probleme de sănătate în viitor.

Cancerul de piele

Prezenţa cancerului de piele pe teritoriul SUA a atins cote imense. Unul din cinci americani este predispus la cancer de piele de-a lungul vieţii, iar la fiecare oră, câte un american moare din cauza acestei boli devastatoare. Numeroase grupuri medicale sau educaţionale lucrează pentru a descoperi calea de reducere a incidenţei aceste boli .

Melanoma

Melanoma reprezintă cea mai serioasă formă de cancer al pielii, precum şi cea mai rapidă (în SUA). Majoritatea dermatologilor consideră că există o legătură strânsă între arsurile suferite în copilărie în urma supraexpunerii la soare şi apariţia melanomei mai târziu în viaţă.

Nonmelanoma

Cancerul de piele nonmelanoma este mai puţin periculos decât melanoma. Totuşi, lăsat netratat, acest tip de cancer se poate răspândi, poate cauza desfigurări şi poate duce la mari probleme de sănătate. Societatea Americană a Cancerului a efectuat o cercetare conform căreia, pe parcursul unui an calendaristic, 1,2 milioane de americani se vor îmbolnăvi de acest tip de cancer, în timp ce în acelaşi interval de timp vor muri peste 1,9 milioane de americani. Acest tip de cancer are o rată de vindecare de 95%, dacă este descoperit şi tratat la timp.

Carcinoma

Carcinoma reprezintă cel mai comun tip de cancer al pielii. În general se prezintă sub forma unor noduli mici pe cap şi pe gât, dar pot apărea şi în alte zone ale corpului. Carcinoma se dezvoltă greu şi rareori se răspândeşte pe alte părţi ale corpului.

Alte afecţiuni ale pielii

Radiaţiile UV pot duce la îmbătrânirea prematură a pielii. Keratozele actinice sunt reprezentate de nişte umflături care apar pe părţile corpului care au fost expuse la soare. Faţa, mâinile, zona „V” a gâtului sunt, în special, predispuse la acest tip de leziuni. Expunerea prelungită la soare poate cauza îmbătrânirea prematură, ceea ce duce în timp la subţierea pielii şi la ridarea acesteia. Cu o protecţie corespunzătoare faţă de radiaţiile UV, îmbătrânirea prematură a pielii poate fi evitată.

Cataracta şi alte daune oculare

Cercetătorii americani au descoperit faptul că expunerea la radiaţiile UV poate încetini procesul de funcţionare a sistemului imunitar uman.

SPECTRUM DE LUMINA

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha