None

Sarcina si poliartrita reumatioda

Datorită predominenței poliartritei reumatoide la populația de sex feminin de vârstă fertilă, un rol important în monitorizarea evoluției sarcinii revine echipei medicale formate din reumatolog, ginecolog și medic de familie.

Ei trebuie să cunoască evoluția bolii în cursul sarcinii și impactul afecțiunii și al educatiei administrate asupra fătului.

Sarcina influențează evoluția poliartritei reumatoide prin modificări complexe ale status-ului imunitar și hormonal al organismului. Astfel, la 75 % din paciente, în primul și al doilea trimestru, se constată ameliorarea simptomelor; remisia poliartritei reumatoide se întâlnește doar la 15 % dintre paciente în trimestrul al III lea. Ameliorarea și remisiunea bolii sunt de scurtă durată pentru că majoritatea pacientelor dezvoltă în primele 3 luni postpartum creșterea titrului factorului reumatoid și manifestări clinice specifice.

Pacientele trebuie să efectueze un consult reumatologic și ginecologic înaintea concepției. Ele trebuie informate asupra potențialelor efecte teratogene ale medicației administrate; utilizarea de metode contraceptive fiind obligatorie în timpul terapiei cu metotrexat, ce trebuie oprit cu cel puțin 4-6 luni anterior concepției.

Majoritatea pacientelor cu poliartrită reumatoidă au o sarcină normală, fără complicații deosebite.

Frecvența controalelor se face lunar până la 28 de săptămâni, bilunar între 28 și 36 de săptămâni, apoi săptămânal până la nastere.

Nu se recomandă alăptarea dacă pacienta urmează tratament cu metotrexart, ciclophosfamid, leflunomid, ciclosporina și este permisă cu prudență în cursul terapiei cu doze mici de prednison, hidoxiclorochina, sulfasalazina.

Dr. Svetlana Popescu

Medic specialist reumatolog

Centrul Medical Alexis

1


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha