5
None

Implantare de valvă aortică „sutureless“

În România, la Spitalul Monza din Bucureşti s-a implantat pentru prima dată, acest tip nou de valvă, recent omologată la nivel european. Operaţia a fost realizată de către echipa de chirurgi a spitalului, coordonată de dr. Theodor Cebotaru, reputat chirurg cardiovascular, intervenţia durând aproximativ 3 ore.

Această operaţie a fost una extrem de dificilă datorită riscului operator crescut şi a presupus schimbarea unei valve şi repararea celei de-a doua: prima a fost implantată prin procedura fără sutură (valva sutureless) pe cord deschis, ceea ce a redus considerabil timpul de execuţie al operaţiei şi riscurile aferente unei astfel de intervenţii, iar cea de-a doua valvă a fost reparată pe cord bătând.

Pacientul, un bărbat în vârstă de 80 de ani, a suferit acum 4 ani o intervenţie cardiacă de înlocuire a valvei aortice. În urma unei recente infecţii la inimă, a fost necesară o reintervenţie, cu risc operator crescut datorită vârstei înaintate a pacientului, starea critică a inimii şi boală avansată. Cazul a fost preluat şi realizat cu succes de către echipa de medici a Spitalului Monza Bucureşti.

Context

Până în prezent, valvele protetice biologice sunt clasificate ca fiind: cu stent sau stentless (fără stent), în funcţie de tipul de ţesut biologic folosit pentru cuspele valvei aortice, care pot fi din pericard bovin/porcin sau cabalin şi care este fixat de o structură metalică (stent) sau nu. Indiferent de tipul lor, protezele biologice sunt fixate de inelul aortic nativ prin suturi chirurgicale individuale sau stentless, cu sau fără petece sau ca o sutură continuă pe spaţiul inelar nativ. Suturile sunt făcute folosind fire şi petece din materiale non-resorbabile având funcţia de a fixa valva protetică pe inelul valvular (figura 1).

Există trei tipuri de proteze valvulare aortice, fiecare dintre ele cu indicaţii specifice pacienţiilor.

• Proteza valvulară convenţională, cu stent metalic, care pentru fixare necesită fire de sutură, au indicaţie generală pentru pacienţii fără boli asociate.

• Proteza valvulară stentless (fără stent), care pentru fixare necesită fire de sutură şi cu indicaţie pacienţilor cu inel aortic de dimensiuni reduse.

• Proteza valvulară Sutureless (fără suturi), care are sistem propriu de ancorare, nu necesită suturi, cu indicaţie pacienţilor cu patologii asociate, performanţă ventriculară stângă scăzută (fracţie de ejecţie mică) de unde rezultă necesitatea unui timp cât mai scurt de bypass aorto-pulmonar.

• TAVI (transcatheteraortic valve implantation), tehnică practicată pe cale endovasculară şi care nu necesită bypass aorto-pulmonar, cu indicaţie pacienţiilor vârstnici, cu comorbidităţi importante şi risc intraoperator mare.

Înultimii doi ani, au fost dezvoltate mai multe tipuri de proteze biologice, printre care şi valva sutureless (fără suturi). Procedura de protezare valvulară sutureless urmăreşte mai multe etape: intrarea cordului în bypass aortopulmonar, se clampează aorta, iar valva aortică disfuncţională este complet excizată şi spaţiul inelar aortic este pregătit ca şi în chirurgia convenţională. Dimensiunea inelului este măsurată printr-un etalon (sizere) adaptat pentru a determina dimensiunea protezei ce urmează a fi utilizată. Se folosesc 3 fire la nivelul celor 3 comisuri (cuspe) care sunt fixate cu ajutorul a 3 tourniquete pentru a ghida coborârea protezei şi pentru a consolida fixarea valvei în spaţiul inelar. Valva biologică adecvată este apoi implantată în spaţiul inelar aortic sub control vizual direct şi este fixată prin forţă radială a structurii metalice. La nivelul holderului valvei sutureless se ataşează o seringă specială care are adaptat un manometru; în funcţie de dimensinea valvei, seringa foloseşte o presiune de insuflaţie de 3, 4 sau 5 atm care umflă un balon ce se găseşte în holderul valvei. Acesta, are rolul de a fixa valva sutureless, nefiind necesare fire de sutură.

Avantajele acestor valve sutureless (figura 2) de nouă generaţie sunt:

• Excizia completă a valvei bolnave

• Timp scurt de oprire cardiacă (bypass aorto-pulmonar)

• Sistem propriu de ancorare, care nu necesită suturi pentru fixare uşoară şi vizibilitate bună

• Riscuri minime post-operator

• Permite intervenţii chirurgicale prin procedură minim invazivă

• Reducere semnificativă a timpului de intervenţie toatală

• Reducerea considerabilă a traumei, durerii post operatorii şi a riscului de infecţii

• Reducerea timpului de spitalizare şi recuperare a pacientului

Concluzie

Intervenţiile chirurgicale cardiovasculare se realizează prin procedee tot mai moderne, care reduc considerabil trauma, durerea postoperatorie şi riscul de infecţii. Timpul în cazul intervenţiilor de chirurgie cardiovasculară joacă un rol extrem de important. Cu cât perioada de intervenţie este mai scurtă, cu atât şansele de recuperare ale pacientului sunt mai ridicate. În cazul acestui tip de implantare, perioada de spitalizare este mai scurtă şi recuperarea mult mai rapidă.

Comentarii


teodor

Buna ziua ! Un pacient care tocmai si-a facut un implant cu valva aortica si stimulator cu doi electrozi ,diabetic cu insulina ,ar dori sa stie cemunci ar putea efectua deoarece dumnealui nu are liniste inainte lucra diferite lucrari de electricitate si mecanica .

Oct. 2, 2015, 10:13 a.m.
0
0

Saptamana Medicala Administrator

Acest lucru nu il poate spune decat medicul care i-a facut operatia sau medicul sub al carui control periodic se afla pacientul!

Oct. 2, 2015, 12:05 p.m.
0
0

Szidonia

Trebuie sa ma opereze: anevrism 4, 3 cm si stenozaaortica strinsa (valve bolnave si calcifiate ) Intimplator am citit despre Implantare de valvă aortică „sutureless“...Oare la mine se poate ? Va cer scuze pentru eventuale greseli de exprimare....Cu multumiri, Sz.

Oct. 7, 2015, 10:54 p.m.
0
0

Saptamana Medicala Administrator

Programati-va intai la un consult la Spitalul Monza, nu se poate oferi o indicatie medicala fara acest lucru.

Oct. 8, 2015, 1:17 p.m.
0
1

denisa ionela

Buna seara mama mea in virsta. De 56 de ani trebuie operata de schimbarea valvei i sa spus k are muschiul inimi foarte slabit si trebuie operata urgent acum se simte bine dar ni sa spus k inima ei este ff bolnava care sint riscurile ni sa spus k e foarte riscant ni sa recomandat spitalul militar inca nu sa programat opratia dar stam toata famila k inima bani nu conteaza vedem cum facem rost dar near prinde bine sa stim cum ne pregatim numai sa fie sanatoasa sa treaca k bine

Oct. 31, 2015, 6:59 p.m.
2
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha