20
None

Implicațiile vitaminei D asupra sistemului cardiovascular

Vitamina D este esențială pentru funcționarea sistemului cardiovascular în mai multe moduri. În primul rând datorită acțiunii sale de scădere a inflamației la nivelul întregului sistem circulator (vene, artere). De asemenea, prezența în organism a vitaminei D induce încetinirea procesului de sinteză de renină, în condițiile în care un nivel ridicat de renină plasmatică caracterizează pacienții cu hipertensiune arterială cu stenoză a arterelor renale. Numeroase studii au arătat faptul că modificările genetice care codifică receptorul de vitamină D au fost asociate cu disfuncția cardiacă.

Deficitul de vitamină D a indus creșterea fibrozei cardiace iar la pacienții cu insuficiență cardiacă deficitul de vitamina D favorizează fibroza atrială dreaptă și ulterior fibrilația atrială, cu apariția recurenței după crioablație (metoda minim invazivă de tratament al aritmiilor).

S-a demonstrat o corelație între vitamina D și  anevrismul de aortă abdominală, nivelul seric scăzut al vitaminei D fiind în strânsă legătură cu diametrul vasului. S-a observant că după adminstrarea de vitamină D, anevrismul a scăzut în dimensiuni.
Insuficienta în organism a vitaminei D se corelează cu o mortalitate mai mare prin boli cardiovasculare, iar o concentrație serică mai mare a vitaminei 25-D se asociază cu un risc mai mic de boală cardiovasculară.

Vitamina D este mediată de receptorii pentru vitamina D, aflați în aproape toate celulele din organism.
Pe lângă influența majoră pe care îl are în buna funcționare a sistemului cardio-vascular, vitamina D are un rol important în dezvoltarea sistemului osos, inhibă proliferarea celulară, scade inflamația de la nivelul tuturor țesuturilor, stimulează sistemul imunitar, influențează metabolismul calciului, îmbunătățește sensibilitata la insulină, contribuie la dezvoltarea creierului. Hipovitaminoza D (lipsa de vitamină D) se asociază cu apariția cancerului de colon, de sân, de prostată sau ovarian.

Vitamina D este disponibilă în două forme:

  • ergocalciferol (D2)
  • colecalciferol (D3).

D2 se obține din plante, iar vitamina D3 provine din alimente de origine animală, dar este sintetizată și la nivel cutanat, sub acțiunea radiațiilor ultraviolete. Aceasta este inițial în stare inactivă. Pentru a se activa se supune hidroxilării în două etape succesive:

  • hidroxilarea în ficat, rezultând forma circulantă majoră;
  • hidroxilarea în rinichi, rezultând metabolitul activ principal (calcitriol).

În concluzie, vitamina D este importantă pentru organism, cu implicații în diverse patologii, mai ales cardiovasculare.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha