20
None

Virozele respiratorii în sezonul rece

În ultima perioadă tot mai mulți pacienți acuză simptomatologie a virozelor respiratorii și ne confruntăm cu o situație destul de delicată, având în vedere lipsa timpului sau reticența pacientului de a merge la un consult medical. Foarte mulți pacienți tind să cadă în capcana automedicatiei ceea ce crează un obicei nociv, uneori în spatele unor simptome banale putând să stea afecțiuni ce pot pune viața în pericol.
Virozele respiratorii reprezintă o categorie de afecțiuni ale căilor aeriene care prezintă un tablou clinic extrem de divers. Infecțiile virale sunt mult mai întâlnite decât cele bacteriene, astfel încât probabilitatea ca o afecțiune respiratorie să fie de cauză virală este una foarte mare, mai ales în colectivitate.
Se pot întâlni viroze respiratorii care prezintă un tablou clinic diferit de la o persoană la alta, așa cum insist de fiecare dată și aș vrea să subliniez că fiecare pacient este unic și necesită un tratament individualizat. Pentru clasificarea virozelor există două criterii principale: localizarea anatomică și factorul etiologic și doar medicul este în măsură să le clasifice corect.

Localizarea anatomică
Se referă la nivelul la care patogenul a pătruns și a început să declanșeze simptomatologia. Astfel, exemple de viroze respiratorii se regăsesc la nivelul: Căilor aeriene superioare - în zona faringelui (faringită, amigdalită) și cea a laringelui (laringită); Căilor aeriene inferioare - corespunzătoare traheei, bronhiilor și bronhiolelor (ex: pneumonie de cauză virală).

Factorul etiologic
Se pot identifica principalii factori etiologici, responsabili pentru apariția de viroze respiratorii: Rinovirusurile - principalii factori responsabili pentru răcelile comune; Adenovirusurile - factori cauzatori ai bronșitelor și bronșiolitelor; Virusurile gripale și paragripale - responsabile pentru gripă; Virusul respirator sincițial - întâlnit în special în infecțiile de căi aeriene inferioare; Coronavirusurile - responsabile pentru COVID-19; Metapneumovirusurile; Alte virusuri care pot afecta persoanele imunodeprimate (ex: citomegalovirusul).
Acest mod de clasificare este extrem de important în timpul procesului de diagnostic, cu scopul alegerii unui tratament eficient împotriva patogenului respectiv.

Transmiterea virozelor respiratorii
Infecțiile virale, precum și cele bacteriene, se transmit de la o persoană purtătoare la alta, atât prin contact direct cât și indirect, prin atingerea obiectelor de uz comun. Virusurile sunt patogeni care nu se pot deplasa de unii singuri, astfel că aceștia au nevoie să fie transportați. Principala modalitate de transport a virusurilor, se realizează prin intermediul aerosolilor, particule ce se formează când tușim sau strănutăm.

Tratament
Când resimțim simptomele unei viroze respiratorii este foarte important să ajungem la medic. Vizita la medicul specialist este esențială, mai ales în rândul copiilor sau persoanelor cu un sistem imun deficitar. Ca specialist în domeniul sănătății, nu recomand automedicația. În ultima perioadă am constatat o lipsă mai mare de pe piață a medicamentelor în forma standardizată a unor produse, astfel paleta de opțiuni de tratament este din ce în ce mai redusă.

Ce facem când nu găsim un medicament?
Preparatele farmaceutice personalizate reprezintă din punctul meu de vedere cea mai bună opțiune terapeutică, atunci când avem o rețetă de la medicul specialist, pe lângă siguranța pe care aceste preparate o oferă, atât dpdv al excipienților, cât și al ușurinței de administrare.
Un preparat personalizat poate fi efectuat pentru o administrare mai ușoară a unui tratament recomandat de medic, așa cum se întâmplă în cazul copiilor, când un sirop va fi mai bine agreat decât un tratament sub formă de capsule. În laboratorul farmaciei mele, un laborator de tip cameră curată, împreună cu echipa mea, reușim să acoperim o gamă largă de patologii pentru care uneori nu există opțiune standardizată în România, iar pacienții sunt nevoiți să le procure din străinătate. Un laborator farmaceutic demn de zilele noastre trebuie să prepare orice tratament prescris de un medic specialist și consider că astfel de laboratoare trebuie să fie o preocupare importantă a specialiștilor din domeniul farmaceutic.
Astfel, dragi cititori, aș vrea să luați cuvântul meu drept o încurajare sau un îndemn ca de fiecare dată când întâmpinați simptome, chiar și unele banale, precum o durere de cap, nas înfundat, durere în gât, să apelați la expertiza și priceperea medicului. Medicul este singurul în măsură să vă creeze un tratament corect și potrivit pentru dumneavoastră.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha