None

In ce consta gimnastica prenatala?

Kt. principal Andreea Vescan

Atestat în personal training şi training pilates

Dr. Georgiana Ozana Tache

Medic primar fizioterapie, recuperare medicală

CMU - Maternitatea S. Maria-Băneasa

Centrul de Recuperare Medicală “Medical Care”

www.medicalcare.ro

www.kineto.cmu.ro

021-233 9727, 0723 626 289, 0744 876 026, 0742 147 141

Facebook Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Blog Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache


În ce constă gimnastica prenatală?

în numărul anterior al revistei subliniam faptul că gimnastica prenatală asigură o bună evoluţie a sarcinii. Tulburările din timpul sarcinii nu reprezintă elemente de patologie sau o boală în sine. Stresul, suprasolicitarea fizică şi psihică sunt elemente care predispun la instalarea unei stări de disconfort sau inadaptabilitate. Schimbările hormonale predispun la o serie de tulburări psihoemoţionale, astfel încât devenim mai irascibile şi vulnerabile sau generăm adevărate situaţii conflictuale. Schimbările tisulare de natură hormonală se traduc prin relaxarea ţesutului conjunctiv şi, implicit, a articulaţiilor, muşchilor, datorită eliberării unei mari cantităţi de hormoni relaxanţi, iar efectul relaxării mioarticulare poate provoca microleziuni ale cartilajelor oaselor mari care alcătuiesc o articulaţie, la cele mai mici eforturi. Creşterea în greutate devine treptat un stres asupra oaselor şi articulaţiilor bazinului, supus astfel la un efort dublu - de susţinere a propriei greutăţi, dar şi a fătului, care se dezvoltă de la o zi la alta. Acest fapt poate afecta în timp şi coloana vertebrală. Apar durerile de spate şi la nivelul regiunii lombare, iar în timp se constată prăbuşirea bolţii plantare şi formarea platfusului de sarcină din cauza supragreutăţii. Retenţia hidrică este tot de cauză hormonală, deoarece creşte cantitatea de lichide în organism, care se vor regăsi în spaţiul interstiţial, mai ales la nivelul membrelor inferioare, formând edeme.

Instabilitatea articulară este cauzată de creşterea în greutate, mai ales pe măsura dezvoltării sarcinii. Coloana vertebrală îşi modifică curburile şi poziţia, pentru ca întregul lanţ cinematic vertebral să se modifice. Capul cade uşor înainte, toracele are tendinţa să tragă umerii în faţă, ceea ce creează o atitudine uşor cifotică în zona toracală şi, pentru compensare, hiperlordotică în zona lombară, conducând la stres lombar şi durere. Toate aceste dezechilibre musculo-ligamentare şi capsulo-articulare sunt urmate de dezechilibre ale lanţurilor cinematice principale ale corpului uman - cel al membrelor inferioare sau al picioarelor, cel al membrelor superioare şi cel al trunchiului şi capului. Dacă aceste dezechilibre, aflate în legătură cu aparatul locomotor, nu sunt prevenite şi stăpânite sau redresate, ele pot duce la decompensare şi, implicit, la accidente sau incidente.

Prin gimnastică aducem o schimbare în organism, contracarând stresul. La orele de gimnastică prenatală ne concentrăm pe exerciţii de conştientizare, coordonare a fiecărui segment, tonifiere a grupelor importante de muşchi solicitaţi în timpul sarcinii, relaxare şi respiraţie pentru a preveni stările de panică, dispneea. Se adaugă exerciţiile lente preluate din gimnastica pilates sau yoga, combinate cu elemente de stretching pentru o mai bună dilatare, metode autogene de recunoaştere a fătului, comunicare cu acesta şi formarea unui strâns contact între mamă şi făt.

La orele de pregătire prenatală putem socializa cu alte persoane aflate în aceeaşi situaţie, dezbatem probleme survenite în timpul sarcinii, învăţăm să ne cunoaştem propriul corp, să stabilim o legătură între noi şi copilul care urmează să se nască, să facem faţă stresului cotidian şi să ne menţinem silueta la cote normale. Un rol important în gimnastica prenatală îl ocupă respiraţia în timpul sarcinii. Învăţăm totodată cum să prevenim apariţia edemelor picioarelor şi prăbuşirea bolţii plantare, ne concentrăm asupra muşchilor perineali, care au un rol major în timpul naşterii.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha