30
None

Între mit şi realitate: "Mănâncă tot din farfurie!"

- o discutie cu dr. Constantin Ciocoiu despre obezitate şi hipertensiune

Multi dintre noi, adulţii, avem kilograme în plus. Cum se calculează această situaţie cel mai bine este să o facă medicul de familie, care ne va da şi unele sfaturi necesare.

Trebuie ştiut însă că marea majoritate a celor care au kilograme în plus au fost aşa şi când au fost copii, adică au fost copii obezi. Iar această situaţie este numai în mică măsură datorată moştenirii genetice sau unor boli endocrine şi, cel mai des, se datorează obiceiurilor alimentare greşite pe care le impun adulţii propriilor copii, care mai apoi se transformă într-un cerc vicios greu de distrus. Iar adulţii obezi nu înseamnă ca sunt şi sănătoşi; obezitatea este de fapt o boală care duce foarte des şi către alte perturbări sau boli.

Prin urmare obezitatea se obţine cel mai des în copilărie, iar vinovaţii principali sunt adulţii.

“Mănâncă tot din farfurie, alfel…”. Cunoaştem toţi această vorbă. “Nu ieşi afară până nu mănânci tot!” şi alte interdicţii şi exprimări pe aceeaşi temă. Ce obţinem? Un copil supraponderal sau obez, care manancă cu plăcere fast food şi nu vrea altceva, căruia îi dăm dulciuri ca să se simtă bine şi să facă ce vrem noi în dorinţa justificată, de altfel, de a da o bună educaţie, care nu mai vrea să facă mişcare pentru că nu-i place şi pentru că nu se simte bine alături de cei care pot să facă mai mult efort fizic fără să obosească la joaca, care are pe zi ce trece mai multe frici, mai multe obsesii, depresii, care stă mai tot timpul la televizor, calculator, pe telefon (cică socializează?), iar noi îi dăm multe sucuri de fructe şi vitamine zilnic, pentru ca nu cumva să se îmbolnăvească… Cunoaşteţi situaţia? Adică obţinem un om sedentar, care-şi va justifica mereu foarte argumentat starea, dar care va deveni sigur din acest motiv şi HIPERTENSIV! Când? Când va fi adult. Tot atunci este posibil să ne şi reproşeze că a ajuns aşa datorită nouă, foştilor adulţi, acum bătrâni, care nu am ştiut să-I educam corect şi când trebuia. Foarte probabil va perpetua aceleaşi obiceiuri la copiii lui. De ce? Pentru că aşa au făcut şi părinţii noştri cu noi, pentru că…, pentru că…e greu de ieşit din tipare… Mai contează cum justificăm în faţa unui om pe care noi l-am iîbolnăvit? şi pe care îl iubim mai mult decât orice? Pentru care ne-am da viaţa, dar când e vorba de sănătatea lui, ce facem?

În România sunt 5 milioane de români hipertensivi. Adică o mulţime şi mai mare de părinţi care educă greşit. Sunt peste 4 milioane de obezi şi 50% din populaţie supraponderală. Adică oameni care sunt sau vor fi bolnavi din cauza kilogramelor în plus. Par afirmaţii fantastice, dar nu-i asa.

“Mănâncă tot din farfurie ?!”

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha