48
None

ONCODEEP –Teste de ultimă generaţie pentru individualizarea tumorilor canceroase

În cadrul unui simpozion de prezentare la Institutul Clinic Fundeni, am intervievat doi specialişti de la OncoDNA, laborator de analize de diagnostic molecular care funcţionează în cadrul Institutului de Patologie şi Genetică din Belgia, dr. Sebastien Sauvage şi dna. Fiona Demol, care au prezentat în premieră un nou test, menit să îndrume oncologul spre un tratament personalizat al cancerelor pacienţilor. Bazat pe descoperiri tehnologice recente, care permit o mai bună caracterizare a tumorilor pacienţilor, OncoDEEP generează o amprentă moleculară completă care include informaţia genetică şi informaţii asupra nivelului de expresie a proteinelor. Interviul este orientat la început din punct de vedere al pacientului, apoi al medicului oncolog.

Unde trebuie să se comande testul?

În România lucrăm cu un distribuitor local. Dacă sunteţi un pacient român, nu trebuie să comandaţi testul direct la sediul ONCODNA. Trebuie să luaţi legătura cu distribuitorul local, în cazul de faţă compania Bio Zyme din Cluj, reprezentată de dl. Dr. Adrian Radu Crăciun, care vă va oferi toate explicaţiile necesare şi care vă va oferi un kit pentru înregistrarea şi transportul gratuit al eşantionului în Belgia unde se va efectua analiza.

Este nevoie de o nouă biopsie?

În general, preferăm să lucrăm cu biopsia care a fost deja utilizată pentru punerea diagnosticului. Deci nu cerem pacientului să se supună unei noi biopsii special pentru acest test. Utilizăm un eşantion care va fi prezervat în parafină, conservat la temperatura ambiantă. Este de preferat să avem la dispoziţie cea mai recentă biopsie cu putinţă.

Cum poate fi OncoDEEP benefic pentru pacientul cu cancer?

Cancerul este o boală multigenica complexă, care a devenit un model în utilizarea biomercherilor pentru prescrierea de medicamente. Biomarcherii au favorizat emergenţa conceptului de medicină personalizată, în practică cotidiană a oncologilor. Deoarece se bazează pe analiza biomercherilor, OncoDEEP este instrumentul perfect pentru a ajuta oncologii să aleagă cea mai bună terapie de combatere a cancerului dumneavoastră. OncoDEEP este un serviciu de caracterizare moleculară a tumorilor, care permite graţie a mai multor tehnici, pe de o parte, prin secvenţieri de nouă generaţie cu înaltă acoperire a genomului, şi pe de altă parte de analize IHC (imunohistochimie), FISH (hibridizare cu sonde fluorencente în situ) sau de analiză a profilului de metilare a ADN-lui generarea unui raport de analiza complex, a unei „cărţi de identitate moleculare complete” din punct de vedere al ADN-ului şi al proteinelor din biopsia analizată. Deoarece OncoDEEP generează un profil molecular complet şi foarte detaliat al tumorii analizate, acest pachet de teste reprezintă cea mai bună soluţie pentru că medicul oncolog să aleagă tratamentul cel mai adaptat şi personalizat stadiului şi tipului de cancer de care suferiţi. Raportul de analiză şi recomandările pentru un tratament personalizat sunt disponibile medicului oncolog pe platforma noastră OncoSHARE. Tot aici, oncologul poate fi dirijat către noi teste clinice, poate intra în contact cu specialişti oncologi din toată lumea, vede pistele noi de urmat în cazul în care tratamentele obişnuite au eşuat, şamd.

ONCODEEP este valabil pentru orice tipuri de cancer?

Ne ocupăm în special de tumorile solide. Nu ne ocupăm de leucemii, sau de cancerele osoase, datorită unei probleme de decalcifiere. Această analiză funcţionează pentru toate celelalte tipuri de cancer, că de exemplu pentru cancerul de san, cancerul colorectal, cancerul de plămân, etc.

Oncolog 

De ce aş utiliza OncoDEEP dacă ghidul de prescripţie indică un singur test pentru o genă?

SS: Credem că este mai bine să se utilizeze OncoDEEP, care analizează sute de gene în paralel pentru a stabili un profil molecular complet, decât să se analizeze prezenta sau absenţa mutaţiilor dintr-o singură genă, în primul rând pentru a nu trece pe lângă informaţii foarte importante pentru pacient: testele pentru o singură genă nu se fac decât pentru un număr limitat de gene, şi nu se fac pentru genele care intervin în rezistenţă sau chimiosensibilitatea pacientului la un anumit tratament.

Comparati avantajele OncoDEEP cu alte produse similare de pe piaţă.

FD: Adevărată valoare adăugată pe care o aduce OncoDEEP este că combina secventierea ADN de nouă generaţie cu analizele imunohistochimice . Ne permite să avem o vedere de ansamblu completă şi precisă a tumorii pacientului, şi ne permite să adaptăm mai bine tratamentul. Combinarea celor două tehnici ne permite să oferim cele mai pertinente şi probatoare rezultate pentru pacient. Mulţi dintre concurenţii noştri se bazează doar pe datele obţinute după secventierea ADN-ului, care nu sunt complementate de studii ale nivelului de expresie a proteinelor, care sunt efectorii celulari.

Vorbiti-ne despre Oncotype DX şi ONCOshare.

FD: Oncotype DX este un test de previziune a riscului care se bazează pe un scor, care se efectueza doar pe anumite tipuri de cancer, şi nu pe toate tipurile de cancere solide cum este în cazul testului OncoDEEP.

SS: OncoSHARE este platforma noastră de Internet, interactivă, care permite livrarea rezultatelor către oncolog, odată analiza făcută. Eşantionul tumoral este în permanenţă controlat şi trasat, de la pacient şi până la livrarea rezultatelor către oncolog, în OncoSHARE. Biopsia e trasată în timpul transportului către OncoDNA, iar după recepţie, se efectuează diferite controale: un control de calitate asupra materialului tumoral, a unei cantităţi şi calităţi suficiente a ADN-ului pentru analize, ADN-ul nu trebuie să fie degradat, tumora nu trebuie să fie infiltrată cu limfocite, etc. Odată controlul de calitate efectuat, noi efectuăm în cca. 7 până la 10 zile analizele de secventiere şi imunohistochimie, în funcţie de tipul analizelor cerute. Rezultatele sunt livrate oncologului de maniera interactivă, în sensul că fiecare oncolog are un cont securizat pe site-ul nostru, poate partaja rezultatele cu un coleg, poate solicita o a doua opinie, etc. ONCOSHARE este o platformă foarte dinamica, de fapt.

Ce experienţa internaţională aveţi cu ONCODEEP?

FD: Voi vorbi de prezenţa internaţională. Suntem mândri să declarăm că suntem reprezentaţi în 50 de ţări de pe Glob, avem mai mult de 25 de distribuitori. Noi primim eşantioane din lumea întreagă, Chile, Egipt, India, Africa de Sud, Japonia etc. Suntem în plină extindere a reţelei noastre de distribuţie, şi speram să acoperim cât mai multe ţări, putem furniza experienţa şi serviciile noastre la nivel mondial tuturor pacienţilor .

SS: Distribuim în toată lumea ONCODEEP DX. În viitorul apropiat dorim să lansăm o nouă metodă de diagnostic molecular, numită OncoTRACE, care va monitoriza marcherii moleculari prezenţi în „biopsiile lichide”, deci în fluxul sanguin. Mutaţiile genelor şi nivelul de dezvoltare şi evoluţie a tumorii unui pacient vor putea fi monitorizate printr-o metodă total neinvazivă pentru pacient şi uşor de efectuat.

Ca nivel de dezvoltare, suntem în evoluţie constantă. Adaptăm şi complementam pachetul de analize „Package Plus” conform ultimelor descoperiri şi publicaţii ştiinţifice şi încercam să-l proiectăm cu cât mai multă inteligenţă, ţinând cont şi de rezultatele testelor şi analizelor deja efectuate pentru caracterizarea tumorilor pacienţilor.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha