None

Lentilele ochelarilor de soare

Ochelarii de soare cu protecţie UV nu trebuie neapărat să fie foarte scumpi.

Ochelarii de soare se clasifică în trei categorii bazate pe protecţia UVA şi UVB.

☺ Ochelarii de soare cosmetici blochează cel puţin 70% din radiaţiile UVB şi până la 60% din radiaţiile UVA. Persoanele predispuse la cataractă sau la alte probleme ale ochilor trebuie să evite acest tip de ochelari.

☺ Ochelarii de soare pentru uz general blochează cel puţin 95% din razele UVB şi minimum 60% din UVA.

☺ Ochelarii de soare cu lentile speciale blochează aproximativ 99% din UVB şi minimum 60% din UVA. Acest tip de ochelari este optim pentru persoanele care prezintă un grad ridicat de risc al apariţiei cataractei.

☺ Lentilele închise la culoare, dar care nu au nici un fel de protecţie împotriva UV, pot creşte riscul apariţiei cataractei, deoarece la contactul cu lumina solară pupila se măreşte pentru a compensa lipsa umbrei.

Ochelarii de soare polarizanţi (polarizaţi)

Lentilele polarizante sunt purtate pentru a reduce strălucirea şi pentru a spori vizibilitatea în aproape toate condiţiile de mediu. Lentilele polarizante sunt singurele lentile care fac posibilă vizibilitatea mai jos de suprafaţa apei în mediul marin. Ochelarii de soare polarizanţi sunt ideali pentru sportul în apă sau pentru pescarii entuziaşti.

Lentilele polarizante se bazează pe un principiu relativ simplu, şi anume faptul că reflexiile din apă sau din alte suprafeţe plate sunt polarizate pe orizontală. Astfel, lentilele polarizante au polarizarea orientată vertical, lucru care duce la blocarea luminii polarizate pe vertical.

Categorii de filtre

Există cinci categorii de filtru, după cum urmează:

Filtru 0 - culoare foarte deschisă, filtru transparent, transmitanţa luminoasă 43-80%

Filtru 1 - culoare deschisă, filtru transparent, transmitanţa luminoasă 43-80%

Filtru 2 - culoare medie, transmitanţa luminoasă 18-43%

Filtru 3 - culoare închisă, pentru utilizare generală în plin soare, transmitanţa luminoasă 8-18%

Filtru 4 - culoare foarte închisă, transmitanţa luminoasă 3-8%, pentru iluminare foarte puternică.

Majoritatea ochelarilor de soare fac parte din categoria Filtru 3, iar cei folosiţi pentru condus fac parte din categoria Filtru 2.

Categoriile 0 şi 1 nu reduc lumina soarelui, deşi protejează împotriva radiaţiilor UV - în cazul în care sunt în conformitate cu Directiva 86/686/1997 a CEE.

Tipuri de filtre solare

normal : cel mai des întâlnit; constă în prezenţa unei culori omogene şi stabile în toată suprafaţa lentilei respective;

fotocromatic : se închide în prezenţa luminii solare şi se deschide la umbră sau când radiaţia se diminuează consistent,

polarizant : filtrează lumina solară reflectată, înlăturând razele orizontale şi lăsând să fie transmise doar razele verticale;

degradé : sunt perfect adaptabile pentru conducerea auto.

Culoarea filtrului solar

Galben este recomandat atunci când schiem sau efectuăm activităţi în condiţii de cer acoperit, deoarece îmbunătăţeşte contrastele cromatice.

Albastru oferă o vedere apropiată de “alb şi negru” şi se recomandă pentru persoanele care au probleme cu vederea de aproape.

Roz are efect relaxant şi se utilizează în corecţia optică permanentă a vederii.

Gri este odihnitor şi nu alterează percepţia culorilor.

Maro oferă o bună protecţie împotriva radiaţiilor nocive şi este culoarea preferată de purtătorii miopi.

Verde este foarte odihnitor şi este indicat pentru persoanele care au probleme cu vederea de aproape.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha