None

Parodontapatia sau parondontoza

Cunoaştem faptul că parodontopatia sau parodontoza nu este o boală a dinţilor sau a gingiilor, ci a aparatului care susţine dintele în osul maxilar. Dintele nu este lipit de osul maxilarelor, între dinte şi os existând un spaţiu în care se găsesc anumite structuri care ancorează dintele în os. Cu un capăt, aceste structuri se lipesc de dinte şi cu celălalt capăt de os. Osul de care se prind aceste structuri de legătură are o calitate specială, care se formează separat de oasele maxilare, dar care vine în contact intim cu acestea. El este prezent la fiecare dinte în parte şi se numeşte os alveolar. Prin urmare, dintele este prins prin intermediul acestor structuri de osul alveolar, care, la rândul lui, este în contact intim cu osul maxilar. Parodontoza distruge aceste structuri de legătură, precum şi osul alveolar, înlocuindu-le cu ţesut de calitate slabă. Dacă microorganismele incriminate în procesul de parodontopatie distrug acest aparat de susţinere, dintele devine mobil, iar dacă distrug osul alveolar, dintele se poate pierde foarte uşor.
Un prim tratament ar putea fi reprezentat de vaccinurile microbiene, precum cele stafilococice, cantastimul, imudonul, alături de care se recomandă vitamino-mineralo-terapia, dar se recunoaşte faptul că ele sunt adjuvante ale tratamentului chirurgical. În lipsa unui tratament chirurgical, efectul acestor vaccinuri este doar temporar.

Astfel, parodontopatiile marginale cronice sau progresive, prin procesul patologic care produce liza ţesuturilor parodontale şi, în special, a osului alveolar, necesită, alături de celelalte metode terapeutice locale şi generale, şi metode chirurgicale. Din nefericire, majoritatea metodelor chirurgicale de tratament vizează corectarea unor defecte produse de boala parodontală, fără însă a interveni în eliminarea factorilor etiologici sau să reuşească să restaureze ţesuturile pierdute. Prin urmare, recidiva se întâlneşte frecvent. Tratamentul chirurgical reprezintă doar o etapă terapeutică în contextul parodontopatiilor marginale cronice. El trebuie precedat şi continuat de tratamente locale, cu rolul de a înlătura sau a ameliora atât acţiunea factorilor iritativi mecanici sau infecţioşi, cât şi disfuncţionalităţile etiopatogenetice locoregionale şi generale ale organismului.

Fizioterapia aplicată în scop antiinflamator şi biotroficizant este urmată de reducerea la maximum a procesului inflamator, menită să permită o mai bună desfăşurare a intervenţiei chirurgicale. Mijloacele folosite sunt diatermia cu unde scurte, laserterapia şi masajul gingival manual sau utilizând o serie de dispozitive cauciucate (stimulatori interdentari din cauciuc).

Mijloacele chirurgicale de tratament în parodontopatii urmăresc: eliminarea pungilor parodontale; crearea unor contururi şi structuri gingivale care să permită o bună autocurăţire şi să împiedice stagnarea alimentelor şi formarea plăcii bacteriene; crearea sau menţinerea unei zone de gingie fixă keratinizată cât mai lată, pentru a asigura o troficitate tisulară satisfăcătoare; stabilizarea evoluţiei procesului patologic al bolii parodontale şi crearea posibilităţilor de efectuare a tratamentului de întreţinere a stării de troficitate la nivelul suprafeţelor radiculare ale dinţilor şi ale gingiei marginale şi restaurarea ţesutului parodontal pierdut prin efectul bolii, atunci când este posibil. Metodele chirurgicale folosite cu precădere în tratamentul parodontopatiilor marginale sunt: chiuretajul, gingivectomia, operaţiile cu lambou, gingivoplastia, osteoplastia. Acestor metode curative li se adaugă o serie de intervenţii chirurgicale care previn apariţia sau agravarea parodontopatiilor, realizând chirurgia parodontală profilactică.

Contact

Facebook Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Blog Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha