53
None

Managemntul tuberculozei în timpul pandemiei COVID 19

Tuberculoza (TB) se plasează pe primul loc în clasamentul numărului de decese cauzate de bolile infecțioase, aceasta ucigând 1,5 milioane de persoane pe an, în fiecare zi fiind raportate în jur de 4000 de decese la nivel mondial.

România este țara cu cea mai mare incidență a tuberculozei din Uniunea Europeană (de patru ori peste media UE), cu aproximativ 20% din totalul cazurilor de TB raportate în UE, în condiţiile în care populația țarii noastre reprezintă doar 4% din populaţia UE. Numărul de cazuri este în scădere în ultimii ani dar este departe de a fi la nivelul celorlate țări din Uniunea Europeană.
Totuși, în ultimii ani, în România s-au înregistrat progrese importante în controlul bolii, acestea reprezentând, în esență, rezultatele implementării la nivel național a strategiei pentru controlul TB recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Incidența globală (IG) a TB (cazuri noi și recidive) a scăzut în ultimii 18 ani cu 60,00% (de la un maximum de 142,9% ooo în anul 2002, la 57,1%ooo în 2019).
Mortalitatea TB a avut un trend similiar, scăzând cu 60,95% (de la 10,5%ooo în 2001 la 4,1%ooo în 2018)
Dacă tuberculoza sensibilă este tratată cu succes în România în peste 86% din cazuri (valoare net superioară celei de 67% din Regiunea Europeană OMS), tuberculoza multidrog-rezistentă (TB MDR) ridică probleme grave în controlul TB la nivel național; pacienții care dezvoltă forma bolii cu tulpini rezistente la Izoniazidă și Rifampicină au șanse mult mai mici de vindecare, puțin peste 44%.


Pandemia COVID-19 a schimbat lumea în mod semnificativ într-un timp scurt și toată viața noastră a fost afectată. Măsurile anti-COVID-19 ne-au obligat să ne adaptăm moduile în care sunt furnizate serviciile de asistență medicală, cum ar fi gestionarea și controlul tuberculozei (TB).
Managementul TB (investigarea suspecților/simptomaticilor, screeningul contacților, monitorizarea pacienților) prin servicii medicale la distanță (tele-consultații) este dificilă deoarece de cele mai multe ori implică necesitatea investigațiilor (test cutantat la tuberculină, investigație radiologică, test de spută sau alte investigații de laborator) care necesită contactul nemijlocit al pacientului cu unitatea medicală.
În vederea reducerii impactului pandemiei COVID-19 asupra tuberculozei, pentru salvarea vieții pacienților și pentru readucerea lumii pe calea atingerii obiectivelor strategiei END TB (strategie la care a aderat și țara noastră), guvernele trebuie să ia măsuri imediate care să asigure restabilirea serviciilor de tuberculoză (diagnostic, tratament și prevenire TB), completate cu măsuri suplimentare de reducere a prevalenței TB, combinate cu implicarea intensivă a comunității, depistarea activă a cazurilor, inclusiv extinderea rapidă a controlului contacților pentru recuperarea pacienților nedepistați în perioada de blocare a accesului acestora la serviciile de control al TB.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha