58
None

Metodologia programului de kinetoterapie in timpul sarcinii

Programul de kinetoterapie al femeii gravide poate fi sistematizat astfel: menţinerea unei posturi corecte şi includerea într-un program regulat de exerciţii fizice, cu accent pe biomecanica lombară. Postura neutră a coloanei vertebrale reduce stresul mecanic lombar, previne atât accentuarea lordozei lombare, cât şi inversarea acesteia.

Încălţămintea cu toc accentuează lordoza lombară şi creşte stresul de forfecare la nivelul coloanei lombare şi la nivelul sacrului. Din acest motiv, gravida va fi sfătuită să poarte încălţăminte cu talpă ortopedică sau cu toc jos.

Tendinţa de deplasare a umerilor spre spate, care apare la ortostatismul prelungit, accentuează în mod suplimentar lordoza lombară. Aşezarea picioarelor pe un taburet scade solicitarea coloanei lombare şi relaxează musculatura paravertebrală. Recurgerea la această poziţie le este indicată gravidelor care sunt obligate să stea pe scaun timp îndelungat.

Se recomandă purtarea unei centuri elastice trohanteriene, menită să reducă mult durerile lombosacrate. În cazul durerii nocturne se recomandă decubitul lateral, cu o pernă plasată sub abdomen şi o altă pernă între picioare.

Femeia gravidă trebuie să înveţe corect un program de exerciţii simple, al căror scop este să crească rezistenţa structurilor musculo-ligamentare. Exerciţiile trebuie să menţină poziţia neutră lombară, să promoveze eficient biomecanica şi să scadă stresul lombar. Ele pot preveni sau reduce durerea lombară şi pe cea sacroiliacă, dar nu şi durerea nocturnă. Exerciţiile trebuie să fie simple şi să fie învăţate cu un cadru specializat. Femeia gravidă trebuie să fie supravegheată, cel puţin în prima perioadă de însuşire a exerciţiilor.

Exerciţiile asigură: poziţia neutră a coloanei, retroversia bazinului, scăderea stresului lombar, cu promovarea în ansamblu a eficienţei biomecanice.

Exerciţiile de tonifiere a musculaturii abdominale se vor practica doar pe parcursul primei luni de sarcină. De aceea, este corect ca tonifierea peretelui abdominal să se facă înainte de sarcină. Singurele exerciţii care pot fi continuate fără riscuri pe perioada gravidităţii sunt cele de tonifiere a muşchilor transverşi abdominali, care au rol în susţinerea abdomenului şi în expulzia fătului. Aceste exerciţii se execută din patrupedie.

La exerciţiile din decubit dorsal se renunţă din luna a treia de sarcină.

Tratamentul fizical are o utilizare restrânsă şi se raportează la toleranţa individuală. Aplicaţiile locale de căldură sau de gheaţă sunt utilizate în scop analgezic şi antiinflamator. Căldura are rol reconfortant, recele este bun antialgic.

Pentru femeile gravide se foloseşte fără riscuri stimularea electrică nervoasă transcutanată (TENS), care exercită o acţiune antialgică prin fenomenul de "blocare a porţii". TENS este o metodă analgetică sigură atât pentru mamă, cât şi pentru făt, iar aplicarea sa câştigă tot mai mult teren, mai ales în situaţiile refractare sau contraindicate pentru terapia antialgică clasică.

Sunt contraindicate băile whirlpool, manipulările articulare şi procedurile electrice altele decât TENS. Reamintim că băile cu temperaturi mai mari de 37° sunt contraindicate. De asemenea, se contraindică şi băile cu temperaturi reci, sub 20°.

Tratamentul medicamentos constă în administrarea acetaminofenului (Paracetamol). Alte antialgice sau antiinflamatorii nesteroidiene trebuie evitate în cursul sarcinii.

Comentarii


Anna

Eu am folosit in timpul sarcinii o perna de pe www.pernegravide.ro: foarte utila, usor de manipulat in pat, poti sa o scurtezi, ofera suport pentru burtica, picioare si cap si poate fi folosita ulterior ca si perna pentru alaptat. Se intretineursor si vine cu garantie. O recomand tuturor burticilor!

Sept. 8, 2011, 4:16 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha