None

Nu mai vad bine sa citesc!

În jurul vârstei de 45 de ani remarcăm primele dificultăţi la citit. Dăm adesea vina pe meserie sau ne credem bolnavi. De fapt ne confruntăm cu un fenomen natural: prezbiopia sau scăderea progresivă a acomodaţiei.

Acomodaţia este fenomenul prin care vedem clar obiectele aflate la diferite distanţe faţă de ochi. El se bazează pe bombarea sau aplatizarea cristalinului ( lentila din interiorul ochiului) ca urmarea a contracţiei , respectiv a relaxării, muşchiului ciliar.

Odată cu înaintarea în vârstă, elasticitatea cristalinului scade şi claritatea vederii la aproape are de suferit. La început sunt dificil de citit literele mărunte sau se instalează prematur oboseala vizuală. Îndepărtarea textului, lumina puternică şi odihna pot compensa acest inconvenient. Treptat însă avem nevoie de ajutor specializat şi vizita la oftalmolog devine obligatorie.

Mijloacele de corecţie sunt foarte diversificate şi trebuiesc alese judicios, în funcţie de persoană. Se iau în calcul meseria, durata fiecărui tip de solicitare vizuală, activităţile complementare, personalitatea, viciile de refracţie preexistente şi afecţiunile asociate.

Dacă pacientul vede bine la distanţă fără corecţie poate opta pentru :

ochelari pentru aproape, cu o singură dioptrie; ochelari pentru aproape, multifocali, pentru citit şi calculator ( distanţă intermediară); lentilă de contact pentru unul dintre ochi ( mono- sau bifocală).

Dacă pacientul are nevoie de corecţie şi la distanţă, poate alege: două perechi de ochelari; ochelari bifocali; ochelari multifocali ( progresivi); lentile de contact pentru distanţă şi ochelari pentru citit; lentile de contact ( diverse combinaţii);chirurgie refractivă +/- ochelari, lentile de contact.

Prescripţia pentru ochelari trebuie adaptată tipului de ochelari pe care pacientul îi va folosi. (Ca exemplu - o ramă îngustă, ţinută pe vârful nasului, face ca dioptria necesară să fie puţin mai mică). Alegerea ramei şi montajul reprezintă deasemenea elemente importante. Dacă cititul alternează frecvent cu privirea la distanţă este bine ca montura ochelarului pentru aproape să fie făcută într-o ramă îngustă.

Ochelarii bifocali şi cei multifocali din generaţiile mai vechi necesită o ramă cu înălţime mai mare, în timp ce noile generaţii de progresivi pot fi montaţi pe şabloane diferite.

Este bine ca ochiul să aibă permanent corecţia completă, de aceea sunt de preferat ochelarii progresivi , singurii care oferă compensarea integrală a scăderii acomodaţiei.

Lentilele de contact, mai puţin cunoscute şi folosite în ţara noastră pentru corecţia prezbiopiei, au avantajul unui câmp vizual larg şi vedere pentru aproape în toate direcţiile, spre deosebire de ochelarii bifocali şi progresivi care oferă vedere la citit doar la privirea în jos. Ele pot reprezenta o alegere de fiecare zi sau o alternativă pentru anumite activităţi – sport, evenimente sociale,etc. Se poate proba, cu lentile diagnostice de unică folosinţă, cea mai bună variantă.

Acomodarea cu orice corecţie nouă poate dura circa trei săptămâni, în funcţie de vârstă şi de factori individuali, perioadă necesară adaptării corticale.

Mijloacele chirurgicale sunt delicate. Necesită o selecţie riguroasă a cazurilor şi cunoaşterea şi acceptarea riscurilor operatorii.

Bucuria vederii este nepreţuită. Alegeţi mijlocul de corecţie care vi se potriveşte!

Comentarii


anca

Buna ziua!am fost si eu la aceasta clinica!am fost foarte multumita atat de personal cat si de serviciile oferite.sunt servicii de calitate, oameni foarte buni si produsele lor din optica de asemenea. va recomand sa mergeti cu incredere si placere.

March 5, 2012, 12:13 p.m.
1
1

PASAT ION

Buna ziua! Port ochelari pentru citit si calculator, 2.25. As dorii sa stiu daca exista posibilitatea sa fac operatie .... si care ar fi pretul aproximativ. Daca exista medicamente pentru de orice fel pentru revenirea din tinerete a ochilor.......am 49 ani, sau sa inbunatatesc situatia

March 14, 2012, 9:14 p.m.
4
3

Simona Radu

Buna ziua, si eu port ochelari de citit... ca si toti cei care v-ar putea propune o operatie pentru a scapa de ei...\r\nDin pacate mijloacele chirurgicale actuale nu pot sa va redea tineretea, ci sa va scape de ochelari cu costul unei reduceri a calitatii vederii binoculare. Daca meseria dumneavoastra nu necesita o vedere de precizie maxima si sunteti psihic traumatizat de acest aspect, sigur se poate gasi o varianta chirurgicala la multe clinici private din Bucuresti, altfel v-as sfatui sa folositi ochelari usori cu lentile de calitate si sa mai asteptați, poate se descopera o varianta chirurgicala mai performanta decat avem acum. Cu stima

March 15, 2012, 3:56 p.m.
2
2

Catalin

Buna ziua, \r\n1. Am 45 de ani, am ochelari de citit de 3 ani si am ajuns la 2.25. Mi se pare ciudat, pentru ca e o crestere prea brusca de la 0. La ce sa ma astept in ritmul asta? Este posibil sa se faca o prescriptie medicala gresita care sa duca la o crestere atat de rapida?\r\n2.Sunt carti pe net care spun ca se poate imbunatati vederea sau chiar scapa de ochelari prin exercitii si alimentatie adaptata scopului. Sunt adevar sau minciuna? \r\nMultumesc. \r\nCatalin

Jan. 30, 2013, 10:36 a.m.
6
2

Dr. Simona Radu

Ochiul uman priveste relaxat doar obiecte aflate la distanta mai mare de 5 metri, tot restul are nevoie de un efort activ, numit acomodatie, prin care cristalinul, sub actiunea muschiului ciliar, se bombeaza si functioneaza ca o lentila "+", variabila ( la 30 cm avem nevoie de +3 D, la 50 cm de +2D, etc) Dupa 40 ani apare presbiopia, adica cristalinului ii scade progresiv elasticitatea si dioptriile respective trebuie puse treptat in ochelari. Cresterea rapida a dioptriilor dumneavoastra probabil ca e cauzata de faptul ca ochii dumneavoastra au deja o dioptrie de "+"(ea apare la masuratoarea pe dioptron, chiar daca inca nu simtiti oboseala la distanta). Pana acum a fost neutralizata cu usurinta, dar ea se adauga la efortul ocular la toate distantele si evident ea se adauga intai la citit iar spre 50 de ani va va trebui probabil si un ochelar de televizor/sofat. Exercitiile si dieta de care vorbeati sunt utile pentru functionarea muschiului ciliar si intarzierea imbatrinarii cristalinului, dar acesta devine oricum mai putin elastic cu timpul, ca si ligamentele de la genunchi.

Jan. 30, 2013, 3:05 p.m.
1
0

Dr. Simona Radu

Daca aveti masuratoarea de la dioptron(biletelul mic atasat la reteta), puteti anticipa la ce sa va asteptati. La 50 ani veti purta la citit cam +2 la care se adauga 2/3 din masuratoarea de la dioptron,( salturile pana acolo sunt variabile), iar dupa 50 de ani dioptria de aproape va mai creste o data sau de 2 ori ( adica la +2,5 + 2/3 din dioptron sau +3 + 2/3 dioptron) si apoi va ramane constanta pana va aparea o cataracta, normala cu varsta si ea, care va induce o scadere a dioptriilor"+" dar si "ceata" progresiva.

Jan. 30, 2013, 3:15 p.m.
3
3

Cristina

Buna ziua,am si eu o mica problema daca ma puteti ajuta cu un sfat,nu vad bine la apropiere, vad incetosat si imi obosesc ochii daca fortez sa citesc sau ma uit la un obiect anume.Intrebarea mea este :trebuie sa ma duc la un specialist ?avand in vedere ca sunt tanara ,e posibil sa fie ceva trecator?multumesc.

Jan. 19, 2015, 4:14 p.m.
0
0

Dr. Simona Radu

Stimata doamna, dificultatile la citit sunt cel mai adesea datorate unui viciu de refractie ( hipermetropie, astigmatism), unor tulburari ale muschilor extraoculari ( insufiienta de convergenta) sau pot avea legatura cu tulburari de Ca/Mg. Va recomand sa va adresati unui oftalmolog.

Jan. 29, 2015, 3:04 p.m.
0
0

Mihut

Baietelul meu de 7 ani a fost diagnosticat cu miopie acum 6 luni 0,5 la ambii ochi. Acum dupa ce a puratat ochelari timp de jumatate de an la control i-au spus ca are 0,75 la dreptul si 1,25 la stangul...nu stiu ce sa mai cred...i-au facut rau ochelarii pana acum ? In sase luni mie personal mi se pare o crestere imensa. Multumesc.

March 22, 2015, 2:25 p.m.
0
1

Dr. Simona Radu

Da, aveti dreptate, este un salt important. Din pacate miopia scolara este caracterizata prin cresterea progresiva a dioptriilor, adesea inegala.Aparitia miopiei scolare are o componenta ereditara, familiala, la care nu puteti interveni si una, mai importanta, legata de obiceiurile copilului. Pozitia incorecta la scris si citit si timpul petrecut cu privirea focalizata la aproape (mai ales la lucrurile interactive: telefon, tableta, calculator, jocuri electronice miniaturale) sunt cele care agraveaza progresia. El trebuie sa poarte corectie optica adecvata ( cea mai mica dioptrie pe minus cu care vede bine) confirmata cu picaturi, sa ia suplimente de tip trofic vascular ( Mirtiilene Puro, Difrarel etc) si sa isi petreaca mai mult timp in aer liber, eventual sa practice un sport lejer ( inot, role, alergare, drumetii) Daca tendinta de crestere continua si/sau aveti miopi mari printre rude se poate incerca incetinirea cresterii miopiei cu ajutorul unor lentile de contact speciale. Din pacate pana in prezent nu se cunoaste o modalitate prin care sa se poata OPRI complet progresia miopiei.

March 23, 2015, 11:06 a.m.
0
0

Prajanu Gheorghe

In 2001la virta de 41 ani la un control medical ma gasit cu deficieta de vedere la care doctorul ma in drumat sa merg la un control la ochi pentru ami face ochelari de vedere dupa care eu am stat mult pe ginduri sa-mi fac ochelari sau nu. Pentru ca eu nu acceptam sa port ochelari de vedere din 2001 si pina in 2016 m-am straduit sa m-i folosesc ochi cu vederea nanurala fara sa ma mai gindesc la ochelari de vedere in 2016 am gasit pe internet carti si sfaturi ce trebuie sa faci pentu ati reface vedere natural fara sa apelezi la ochelari cu lentile A-m cumparat o carte cum sati refaci vederea pe cale naturala a-m aplicat metodele care sint scrise in carte si la ora actuala vad mai bine decit in 2001. Concluzia pe care am traso este ca ochii la inaitare in virsta slabesc devin mai rigizi isi perd din elascititate si din aceasta cauza ochiul nu mai vede bine. Concluzia pe care am traso \r\ne ca ochelari cu lentile face ca ochiul sa fie puturos muschii ochiulor slabesc devin mai rigizi isi perd din elascititate si din aceasta cauza pierde din vedere si cresc dioptrile tot timpul trebuie sati schimbi ochelari.

Oct. 7, 2016, 10:43 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha