47
None

Operația este singurul tratament eficient pentru cataractă la ora actuală

Cataracta reprezintă opacifierea cristalinului, care determină scăderea vederii, iar singura soluție la ora actuală o reprezintă operația de cataractă, în cadrul căreia se înlocuiește cristalinul cu unul artificial, care poate corecta și eventualele dioptrii, astfel încât pacientul poate obține independență față de ochelari.

Recomandarea noastră este ca operația de cataractă să se facă în momentul în care scade confortul vizual, deoarece cu cât se amână mai mult, cu atât operația poate deveni mai dificilă și mai riscantă și recuperarea mai lentă.
Operația de cataractă durează puțin (aproximativ 7 minute), se face cu anestezie locală, fără internare și are o rată foarte ridicată de succes. Cea mai modernă și sigură tehnică chirurgicală pentru operația de cataractă este facoemulsificarea cu ultrasunete și implant de cristalin artificial foldabil. Această tehnică se realizează printr-o microincizie de numai 2 mm.
Alegerea tipului de cristalin artificial se face de către pacient, împreună cu medicul, după efectuarea investigațiilor necesare. Există cristalinele artificiale monofocale, multifocale și EDOF. Cele monofocale oferă o vedere bună la o singură distanță. Cele multifocale oferă independență față de ochelari în 95% din activitățile zilnice, acoperind toate distanțele: distanță, intermediar, aproape. Cele EDOF (extended depth of focus) oferă o vedere bună la distanță și intermediar, în unele cazuri fiind nevoie de ochelari pentru apropiere. De asemenea, oferă luminozitate și contrast ridicat, fiind recomandate în anumite situații când nu pot fi utilizate cristalinele multifocale clasice. Pentru pacienții care au astigmatism există cristaline monofocale și multifocale torice, care compensează dioptriile cilindrice. Iar pentru cei care au dioptrii extreme, există cristaline multifocale personalizate.
După operație, pacientul trebuie să urmeze tratamentul prescris de către medic și să respecte recomandările. Pot fi prezente fenomene ca usturime, senzație de ochi uscat sau de corp străin, ochi roșu. Aceste fenomene vor dispărea treptat, depinzând de capacitatea de vindecare a fiecăruia. În cazul în care sunt prezente afecțiuni în spatele cristalinului opacifiat, vederea de după operație va fi influențată de ele.
Cataracta secundară, adică opacifierea învelișului în care s-a introdus cristalinul artificial, poate apărea după operația de cataractă, la un interval variabil de timp și se rezolvă cu un tratament laser, minim invaziv, care nu doare și care permite în majoritatea cazurilor restabilirea imediată a acuității vizuale postoperatorii.
Operația de cataractă se efectuează în zile diferite la cei doi ochi, însă este important ca acest interval de timp să fie scurt, deoarece o astfel de intervenție schimbă sistemul vizual, iar creierului îi este necesară readaptarea, acest proces este cunoscut sub numele de neuroadaptare, ce poate dura între 3 și 6 luni. În acest interval, rar, pacientul poate întâmpina diferite neplăceri cum ar fi halouri, sensibilitate la lumină, modificarea culorilor etc.
www.cataracta.ro este platforma de informare a clinicii Ama Optimex și oferă detalii despre pregătirea operației, evoluția și conduita de după operația de cataractă. La Ama Optimex, efectuăm operații de cataractă din anul 1998 cu echipamente oftalmologice moderne.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha