47
None

De ce nu se poate scăpa de cataractă fără operație?

În momentul de față, nu se poate scăpa de cataractă fără operație, deoarece nu există un altfel de tratament. Întrebarea apare tot mai des în cadrul consultațiilor, dar și în mediul online, unde se vehiculează diverse ”tratamente minune”, care nu dau rezultate, ci păcălesc oamenii. Din cauza acestor informații false, persoanele diagnosticate cu cataractă se supun unui risc dublu. Pe de o parte, amânarea operației în speranța că aceste tratamente vor avea rezultate înseamnă creșterea riscului de complicații, pe de altă parte, nu știm exact ce fac aceste tratamente și ce efecte secundare pot avea. Astfel de tratamente nu fac decât să amăgească, să întârzie rezolvarea problemei și, în unele cazuri, să complice operația.

Pentru a înțelege exact de ce singura variantă de tratament este operația, consider că trebuie să se înțeleagă ce este cataracta.
Cataracta înseamnă că lentila din interiorul ochiului se degradează progresiv, ducând la pierderea transparenței, adică se opacifiază. Astfel, în cadrul operației, se înlocuiește lentila stricată (cristalinul natural al ochiului) cu una nouă (cristalinul artificial), perfect compatibilă, care nu mai trebuie schimbată. De asemenea, trebuie înțeles că lentila artificială va ocupa locul celei naturale, astfel nu va cădea de acolo, nu va fi simțită ca un corp străin, fiind asimilată de către organism. În plus, în zilele noastre, există cristaline moderne ce ne permit ca în cadrul operației de cataractă să corectăm și dioptriile, scăpând astfel de ochelari.
Operația de cataractă trebuie făcută atunci când dispare confortul vizual, nu trebuie așteptat să devină matură, să se coacă (cum se spunea pe vremuri), deoarece cu cât se prelungește mai mult perioada de timp, cu atât crește riscul apariției complicațiilor intra și postoperatorii.
În zilele noastre, operația de cataractă prin facoemulsificare cu ultrasunete și microincizie este considerată minim invazivă și reprezintă standardul de aur în tratamentul cataractei. Operația se realizează fără internare, fără durere, anestezia fiind locală. Dacă operația de cataractă este realizată la timp, în funcție de capacitatea și ritmul de vindecare al fiecărei persoane, ne așteptăm la o recuperare rapidă.
După operație, pacientul trebuie să vină la controale (a doua zi, la o săptămână, la o lună, apoi în funcție de evoluție, la recomandarea medicului oftalmolog). Timp de câteva săptămâni, trebuie să urmeze un tratament cu picături, să aibă grijă la igienă, să evite eforturile fizice mari. În funcție de gradul de stres, percepție, ocupație, nevoi, sensibilități, pot fi prezente diverse fenomene care înainte de intervenție ar fi fost ignorate (senzație de uscăciune, corp străin, fluctuații de vedere, diferențe de vedere între ochi, halouri în jurul surselor luminoase etc). După operație, este important ca pacientul să observe o evoluție, să se prezinte la controale, să respecte tratamentul și recomandările medicului, să anunțe de urgență dacă consideră ca este ceva în neregulă.

În concluzie, mergeți la medicul oftalmolog, urmați sfaturile lui și informați-vă din surse sigure, căci uneori se folosește imaginea clinicii și a medicilor fără acord, ni s-a întâmplat și nouă. La Ama Optimex, noi punem la dispoziția pacienților site-ul clinicii www.amaoptimex.ro și site-ul dedicat cataractei www.cataracta.ro, pe care veți găsi întotdeauna informații scrise de medicii clinicii.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha