None

Osteoporoza: prevenire si terapie

Specialiştii subliniază faptul că dimensiunea şi masa scheletului uman sunt condiţionate genetic.

Scăderea greutăţii sau masei scheletului, începută o dată cu înaintarea în vârstă, nu poate fi oprită doar prin asigurarea aportului de calciu. Aceasta, deoarece procesul de scădere a masei scheletale este datorată, în primul rând, de scăderea dependentă de vârstă, a hormonilor gonadali sau sexuali.

Scăderea hormonală bruscă, reprezentată de instalarea menopauzei, asociază o scădere masivă a densităţii osului. Aceasta se traduce prin creşterea riscului apariţiei fracturilor osoase la solicitări minore.

La bărbaţi, această scădere a densităţii minerale osoase este progresivă iar riscul apariţiei fracturilor este moderat.

Terapia de substituţie sau de susţinere hormonală poate să stopeze scăderea sau pierderea masivă a masei osoase. Efectele se instalează mai rapid dacă se asociază şi un aport adecvat de calciu. Sunt de preferat formele solubile ale preparatelor de calciu.

Suplimentarea aportului de vitamina D, peste valorile aportului zilnic recomandat, aduce beneficii în contextul osteoporozei, atunci când valorile calcemiei sunt scăzute, în special la persoanele vârstnice.

Aportul zilnic de calciu trebuie să difere la adolescenţi şi bărbaţi faţă de adolescente.

În contextul celor prezentate, este bine de ştiut că:

  • -osul nu se poate constitui în absenţa calciului,
  • -formarea osului este condiţionată genetic,
  • -scheletul se formează şi se mineralizează pe parcursul primelor două decade de viaţă,
  • -pe parcursul celei de-a treia decade de viaţă, masa (greutatea sau densitatea) osoasă începe să scadă, scăzând şi mineralizarea acestuia,
  • -aportul corespunzător de calciu poate stopa acest proces de demineralizare osoasă,
  • -de asemenea, atunci când aportul de calciu este insuficient, creşte gradul de fragilitate osoasă şi pot să apară fracturi osoase, indiferent de vârstă,
  • -osteoporoza reprezintă situaţia în care masa minerală osoasă este semnificativ scăzută faţă de unitatea de volum a osului, raportat la momentul în care scheletul a atins maximum determinat genetic, în privinţa dimensiunilor şi densităţii sale,
  • -se vor exclude din definiţie deficienţele sau bolile nutriţionale,
  • -riscul fracturilor datorate menopauzei scade semnificativ atunci când se administrează concomitent preparate de calciu şi vitamina D.

Prevenirea şi tratarea osteoporozei presupune:

  • -aport corespunzător de calciu,
  • -suplimentarea aportului de vitamina D,
  • -terapie de substituţie hormonală (femeile aflate la menopauză),
  • -terapie alternativă cu blocanţi ai resorbţiei osoase.

În concluzie, cea mai eficientă atitudine faţă de osteoporoză este aceea de a asigura atingerea dimensiunii scheletale determinate genetic în faza de creştere şi de a minimiza rata pierderii scheletale ulterioare.

Contact

Facebook Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Blog Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha