None

Pastreaza-ti sanatatea!

Dintotdeauna, una dintre cele mai importante preocupări ale omului o reprezintă starea de sănătate: cum să o păstreze, să o recupereze ori să o îmbunătăţească. Remediile naturale au constituit mereu un ajutor consistent în lupta cu boala, pe lângă dietă şi diverse manevre terapeutice.

În timpurile moderne, în prim plan terapeutic se află medicamentele, ca soluţie pentru orice, de la indispoziţii până la boli deosebit de grave şi complexe, ele având însă şi efecte secundare de lungă durată inevitabile.

Tot mai mulţi medici, bolnavi şi persoane nediagnosticate optează pentru reorientarea către remediile naturale, diete, gimnastică şi conduite naturiste. Un stil de viaţă apropiat de cel al bunicilor, simplu, natural, care a fost verificat, a primit confirmarea timpului şi a devenit tradiţie, este deja un deziderat pentru oamenii informaţi şi preocupaţi pentru a-şi îmbunătăţi viaţa.

Pe vremea copilăriei părinţilor şi bunicilor, untura de peşte constituia aproape unica sursă de vitamine A şi D, pentru a preveni rahitismul, dar şi pentru a asigura o dezvoltare viguroasă a întregului organism. Deşi avea un gust neplăcut de peşte, cu prospeţime ”scăzută”, mămicile responsabile şi cu posibilităţi (nu era la îndemâna oricui, ci doar pentru cei informaţi şi cu disponibilitate) le administrau cu sfinţenie copiilor lor, zilnic, untura de peşte, pentru a scăpa de spectrul unei boli îngrozitoare - rahitismul.

Peste 20% dintre copiii mici din ţara noastră sunt diagnosticaţi cu rahitism , afecţiune cauzată de lipsa vitaminei D în organism. Rahitismul este o afecţiune a scheletului, se manifestă în segmentele osoase care cresc rapid şi are la bază carenţa de vitamina D, element esenţial pentru mineralizarea oaselor. Copiii care nu primesc sau nu produc o cantitate suficientă de vitamina D sunt predispuşi să sufere de rahitism. De ce se întâmplă asta? Pentru că în absenţa acestei vitamine organismul foloseşte calciul din oase pentru a păstra nivelul de calciu din sânge.

Semnele rahitismului:

apar modificări ale toracelui: sternul iese în afară, ultimele coaste ies în relief,

fruntea se bombează, fontanela nu se închide nici după un an şi jumătate,

dinţii pot să apară cu întârziere sau să se carieze foarte tare,

încheieturile mâinilor şi picioarelor se pot umfla,

picioarele crăcănate şi fracturile sunt frecvente,

transpiră mai mult decât de obicei.

Soarele combate rahitismul, dar poate dăuna prin exces de radiaţie UV. Pe timp de vară, copilul trebuie să stea la soare cca 15 minute zilnic, pentru sinteza vitaminei D. În lunile cu “r” se recomandă administrarea unor doze suplimentare din aceasta vitamină. Până la doi ani trebuie să continue suplimentarea cu vitamina D începută în primele săptămâni după naştere, şi la copilul alimentat natural şi la cel hrănit cu lapte preparat.

În România rahitismul reprezintă un factor de risc pentru morbiditatea sugarului, dar şi risc de mortalitate prin crizele de convulsii hipocalcemice apărute în cadrul rahitismului evolutiv.

Odată cu sintetizarea vitaminelor s-a renunţat în mare parte la această metodă naturală, ce conţinea doza ideală de vitamine A şi D, dar şi de acizi graşi Omega-3 DHA şi EPA, esenţiali pentru dezvoltarea creierului şi a funcţiei cognitive. Cercetările medicale au arătat că acizii graşi Omega-3 din uleiul de peşte (prin prelucrare tehnologică modernă adecvată s-a obţinut un ulei uşor de înghiţit, cu gust ameliorat) aduc multiple valenţe pentru copii, în special pentru dezvoltarea cognitivă, respectiv stabilizarea dispoziţiei, a atenţiei, îmbunătăţirea memoriei şi a capacităţii de învăţare, dar şi ameliorarea ADHD şi a altor tulburări de comportament.

Pe de altă parte, copiii născuţi prematur şi cei cu o dezvoltare intrauterină încetinită au, la naştere, o cantitate redusă de acizi graşi Omega-3 în sânge.

Laptele de mamă şi peştii graşi conţin mari cantităţi de Omega-3, DHA, iar uleiul din ficat de cod este deosebit de bogat în acest acid gras polinesaturat, adevărate ”cărămizi” ale creierului.

În multe ţări, copiilor mici li se administra la şcoală, zilnic, ulei din ficat de cod, care cumulează efectele benefice ale vitaminelor A şi D şi ale acizilor graşi Omega-3. Studii ştiinţifice experimentale au arătat că acei copii care au primit un supliment de Omega-3, DHA, au trecut cu brio testele de inteligenţă, mult mai bine decât cei care au avut un deficit în dieta lor. Şcolarii care au luat ulei de peşte şi-au îmbunătăţit capacitatea de concentrare şi performanţele şcolare.

La Eaton Hall Special School, în Norwich, Anglia, s-au făcut experimente, timp de 6 luni, pe grupuri mari de adolescenţi cu probleme de comportament, prin suplimentarea dietei cu ulei de peşte bogat în Omega-3. Numărul de incidente violente a scăzut simţitor, de la 112 la 36, iar evenimente grave nu sau mai înregistrat.

Suplimentele alimentare cu ulei de peşte, administrate zilnic, impulsionează dezvoltarea creierului la copii în trei luni cât s-ar dezvolta în trei ani - este şi concluzia unui documentar al BBC “Child of our time”, realizat de o echipă de cercetători din Marea Britanie. Cercetătorii de la Imperial College London, care au realizat acest studiu, au fost uimiţi de modificările produse pe creier în urma acestui tratament, care a favorizat dezvoltarea exponenţială a capacităţilor de învăţare şi de concentrare. Aşadar se poate spune că „uleiul de peşte face copilul deştept”.

Aceleaşi efecte binefăcătoare asupra creierului s-au observat şi la vârste adulte. Progresele sunt demonstrate şi cu ajutorul tomografiei computerizate. Acizii graşi Omega-3 intră în componenţa membranelor celulare, pe care le fac flexibile, favorizând fluxurile complexe de la nivelul membranelor, aşa încât organismul va funcţiona mai bine în totalitate. De asemenea, compoziţia a 60% din lipidele din creier este bazată pe acizii graşi Omega-3, aşa încât deficitul are efecte la nivelul întregului organism. Adulţii şi persoanele în vârstă beneficiază astfel de ameliorarea simptomelor osteoporozei, sporirea imunităţii şi a vitalităţii.

Mark Twain spunea că “Bătrâneţea este atât de lungă încât nu ar trebui să înceapă prea devreme”, şi este evident că bătrâneţea începe prin uzura şi degradarea accentuată a organismului, atât în planul fizic cât şi spiritual, uzură ce poate fi încetinită şi combătută într-o oarecare măsură, pe parcursul întregii vieţi.

Se poate afirma, fără teama de a greşi, că longevitatea începe din pruncie, bazându-se pe o sănătate clădită încă din perioada prenatală şi pe menţinerea organismului în perfectă stare de sănătate şi vitalitate, de-a lungul întregii vieţi, în strânsă legătură cu alimentaţia, stilul de viaţă şi prevenirea bolii.

Să ne păstrăm sănătatea pentru a avea nu doar o viaţă lungă, ci şi o viaţă,activă, cu bucurii!

O longevitate sănătoasă, plină de vitalitate naturală cu uleiul de peşte pur islandez!

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha