51
None

Plasma îmbogățită cu trombocite sau PRP

Dr. DRUȚĂ VASILE, Medic primar ortopedie-traumatologie

Plasma îmbogățită cu trombocite sau PRP este o terapie revoluționară în tratamentul afecțiunilor degenerative ale sistemului osteoarticular și al celor post-traumatice.

Această terapie “biologică” a schimbat oarecum istoricul natural al acestor maladii prin faptul că odată injectată, promovează rapid vindecarea, descărcând numeroși factori de creștere și cytokine (PDGF, TGF beta, IGF, EGF, VEGF, FGF, neocolagen tip I, III, IV diviziunea și diferențierea celulelor stem mezenchimale și neoangiogeneza) la nivelul injuriei tisulare articulare sau intradiscale, grăbind refacerea întregii structuri afectate. Compoziția este reprezentată de o cantitate de 5-20 de ori concentrație de trombocite per plasmă față de normal. Este injectată la anumite intervale de timp  (2-3 săptămâni) creându-se un proces inflamator în care sunt antrenați factori de creștere ce vor stimula creșterea microcirculației, reducerea hipoxiei,  acidozei a radicalilor liberi, creșterea oxigenării și troficității locale grăbind procesul de vindecare. Afecțiunile în care se folosește PRP sunt multiple, printre care enumerăm: leziuni musculare, tendinite  (Achile, epicondilita tenismenului, a jucătorului de golf) osteoartrite, artroze, sindromul coafei rotatorilor, hernie de disc, discopatii, dermatocosmetică, tenosinovite, etc.

Beneficiile PRP sunt recunoscute în întreaga lume medicală, aprobată de FDA și cu mare impact asupra calității vieții pacientului. Efectele secundare și riscurile sunt în special legate de lezarea țesuturilor, infecția, injuria nervoasă, însă de necomparat raportat la aportul pozitiv terapeutic.

Metoda este relativ simplă, este sigură, fără reacții alergice. Folosind sângele propriu al pacientului, terapia este bine tolerată, efectuându-se 3-4 tratamente pe an, urmate de întrețineri periodice.

Clinica “Coloana Medicală” efectuează terapia PRP în toate afecțiunile cu indicație fie directă, fie prin radioimagistică și ca o particularitate în procesele degenerative de la nivelul spatelui (hernii de disc, discopatii, trigger pointuri musculare și paravertebrale, sindrom fatetar, sindromul sacroiliac, sindromul piriform, atrofie de gluteus,  leziuni musculare, de tendoane, ligamentare, condropatii, etc) îmbunătățind semnificativ calitatea vieții pacienților și foarte important, modificând istoricul natural al acestor afecțiuni, multă vreme fără un remediu terapeutic consistent.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha