30
None

Prevenția și tratarea infecției gripale

Aveți astm, diabet, boli cardiace cronice sau orice altă boală care să necesite tratament pe termen lung? Sau sunteți însarcinată?

Dacă ați răspuns da, înseamnă că prezentați risc crescut de apariție a complicațiilor în cazul în care vă veți îmbolnavi de gripă, motiv pentru care se recomandă:

  1. Să efectuați vaccinul antigripal în fiecare an, toamna. Vaccinul antigripal vă protejează de gripă, este sigur și nu induce apariția gripei.
  2. Dacă vă îmbolnaviți de gripă, medicul dvs. vă poate prescrie medicamente antivirale.

Anumite persoane au risc crescut de apariție a complicațiilor gripei și chiar de deces dacă se îmbolnăvesc de gripă. Printre persoanele cu risc de forme severe de gripă se numără: copiii mici, vârstnicii, femeile însărcinate și persoanele cu boli cronice.
De exemplu, în sezonul trecut, 80% dintre adulții și 65% dintre copiii spitalizați pentru gripă aveau patologii asociate sau erau femei gravide. Astmul, diabetul si bolile cardiace cronice au fost cele mai frecvente patologii asociate.

Ce sunt antiviralele?
Antiviralele sunt medicamente (sub formă de comprimate/ sirop / pulbere pentru inhalaţii) active asupra virusurilor gripale. Vaccinul antigripal reprezintă cel mai important mijloc în prevenirea gripei, în timp ce antiviralele reprezintă a doua linie de apărare împotriva gripei. Antiviralele sunt diferite de antibiotice şi se eliberează din farmacii numai pe bază de prescripţie medicală.

Cine trebuie să ia medicamente antivirale active pe virusurile gripale?
Este foarte important ca medicametele antivirale să fie utilizate cât mai devreme posibil în infecţia gripală la următoarele categorii de pacienţi:

  • Persoanele cu forme severe de boală (ex. cei care necesită spitalizare).
  • Persoanele cu boli cronice, care prezintă risc crescut de apariţie a complicaţiilor
  • gripei: astmaticii, diabeticii sau cei cu boli cardiace cronice.
  • Copiii mici, vârstnicii, femeile însărcinate sau lehuze, în primele 2 săptamini după naştere.

Care sunt beneficiile antiviralelor?
Atunci când sunt utilizate în tratamentul gripei, aceste medicamente ameliorează simptomele şi scurtează durata bolii. De asemenea, antiviralele pot preveni apariţia complicaţiilor severe ale gripei. Când ar trebui utilizate antiviralele pentru tratamentul gripei?
Studiile au arătat că antiviralele au eficienţă maximă atunci când sunt utilizate în primele 2 zile de boală. Totuşi, există efecte benefice şi atunci când sunt administrate după 48h de la debut, mai ales în cazul persoanelor cu risc crescut de complicaţii şi la persoanele cu forme severe de boală (ex. respiraţie dificilă, dureri / presiune la nivelul pieptului sau confuzie).

Sunt indicate antiviralele la copii?
Da, antiviralele sunt indicate la copii.
Tamiflu® este aprobat pentru tratarea copiilor cu vîrstă ≥ 1 an. Se găseşte sub formă de sirop sau capsule.
Relenza® este recomandat pentru tratarea copiilor cu vîrstă ≥ 7 ani şi fară probleme respiratorii (ex. astm bronşic) sau boli de inimă. Este condiţionat sub formă de pulbere pentru inhalaţii orale, care se administrează cu ajutorul unui dispozitiv diskhaler.

Patologii ce cresc riscul complicaţiilor în gripă:
Astmul bronşic, Boli hematologice, Boli neurologice, Boli endocrine, BPOC, fibroză chistică, Boli renale, Boli cardiace cronice, Boli hepatice, Boli metabolice, Imunosupresiile (infecția HIV/SIDA, cancer, corticoterapia, chimioterapia), Tratamentul pe termen lung cu aspirină la persoane sub 19 ani.
Material preluat şi adaptat după CDC
http://www.flu.gov

http://www.cdc.gov/flu

Care sunt efectele adverse ale antiviralelor?
Efectele adverse sunt diferite pentru fiecare antiviral.
Tamiflu® este utilizat din 1999. Efectele adverse cele mai frecvente sunt greaţa si vărsăturile. Ele apar de obicei în primele 2 zile de tratament. Riscul acestora scade dacă medicamentul este administrat cu alimente, în timpul mesei. Relenza® este utilizat din 1999. Efectele adverse cele mai frecvente: ameţeală, sinuzită, rinoree, tuse, diaree, greaţă, dureri de cap. Relenza® mai poate determina wheezing sau probleme respiratorii la persoanele cu boli pulmonare cronice. Rar, mai pot fi observate stări confuzionale sau comportamente anormale, în special la copiii trataţi cu antivirale. Gripa poate determina şi ea astfel de modificări comportamentale. Persoanele care primesc terapie antivirală trebuie monitorizate atent şi în cazul apariţiei unor tulburări de comportament sau stări confuzionale, acestea trebuiesc raportate imediat personalului medical.
Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha