1
None

Reacții alergice induse de substanțele de contrast iodate

Substanțele de contrast iodate (SCI) sunt utilizate în imagistică începând cu anul1920. Folosirea lor inițială a fost însă limitată de radio-opacitatea redusă și toxicitatea asociată. Treptat, noile generații de SCI au adus atât rezoluție mare, cât și toxicitate mai mică. Astăzi, SCI sunt utilizate de mai mult de 75 milioane de ori/an la nivel mondial.

Reacțiile adverse provocate de SCI sunt adesea subraportate; pot fi reacții toxice sau de hipersensibilitate. Cele de hipersensiblitate pot fi imediate (apar în prima oră după administrare) sau non-imediate/tardive (apar după cel puțin o oră, până la câteva zile). Prevalența reacțiilor de hipersensibilitate tardive a crescut semnificativ în ultima decadă, în timp ce aceea a reacțiilor imediate a scăzut, astfel încât în acest moment reacțiile tardive sunt mai frecvente decât cele imediate.

Aspecte clinice

Pielea este organul cel mai afectat. În RHS imediate majoritatea simptomelor apar în primele 5-15 minute după administrarea SCI și dispar în 30-60 minute. Cele mai frecvente sunt urticaria și angioedemul, ce apar la 70% dintre pacienți. Simptome mai severe pot include: dispneea, vărsături, hipotensiune. În cazurile foarte severe se pot întâlni tabloul șocului anafilactic sau al sindromului Kounis (sindromul coronarian acut).

Majoritatea RHS tardive survin în primele 3 zile după administrarea SCI. De obicei sunt ușoare-moderate și, în general, se rezolvă în 7 zile. Rash-ul maculo-papulos este cea mai comună manifestare (30-90%), urmat de urticaria tardivă(40-60%), dermatita de contact și erupții fixe. Alte situatii clinice mai severe (sindromul Stevens-Johnson, necroliza epidermică toxică, pustuloza exantematică acută, vasculitele) sunt foarte rare.

Premedicația

Valoarea premedicației este încă controversată și poate induce un fals sentiment de securitate, în special când este administrată sistematic, fără o atentă evaluare alergologică.

S-a demonstrat faptul că premedicația reduce reacțiile imediate (în special pe cele ușoare, mai puțin pe cele moderate și severe), dar nu și-a dovedit utilitatea în prevenția reacțiilor non-imediate.

Concluzii și direcții viitoare

SCI sunt extrem de folosite în toată lumea, milioane de explorări fiind necesare zilnic. Ele pot genera RHS, unele severe, foarte rar chiar fatale.

Principalul factor de risc al unei reacții viitoare rămâne reacția imediată în cursul investigației anterioare.

Novo Medica – Centru de excelență în boli alergice și respiratorii

www.novomedica.ro

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha