None

Refractia oculara-miopia

Miopia

Cele mai comune vicii de refracţie

Acuitatea vizuală poate fi ameninţată de anumite dereglări, aflate în legătură cu raza de curbură a corneei, a cristalinului sau cu forma globului ocular. O atenţie deosebită acordată fenomenului vederii poate preveni unele dintre aceste vicii de refracţie.

Miopia este un viciu de refracţie asociat cu convexitatea excesivă a cristalinului sau cu supraextensia globului ocular, care tinde să focalizeze imaginea într-un punct situat în faţa retinei. Astfel, avem de a face cu o vedere neclară la distanţă, dar care permite o vedere clară de aproape. Evoluţia miopiei nu poate fi oprită odată ce s-a instalat. Se poate încerca doar corectarea vederii, folosind ochelari, lentile de contact sau prin intervenţie chirurgicală.

Miopia înseamnă de fapt vedere înceţoşată, neclară. Simptomele miopiei constau în dificultatea de a vedea la distanţă şi apariţia frecventă a durerilor de cap.

În general, acest viciu de refracţie începe să se dezvolte încă din copilărie. Majoritatea copiilor se nasc cu o uşoară hipermetropie (dificultăţi în vederea de aproape), care este însă corectată de dezvoltarea normală a globului ocular în timpul copilăriei. Dar, dacă globul ocular creşte mai mult decât este normal şi lumina nu mai este focalizată direct pe retină, ci în faţa ei, copiii devin miopi.

Este recomandabil ca fiecare persoană, chiar dacă prezintă sau nu un viciu de refracţie, să efectueze câte o consultaţie oftalmologică cel puţin o dată pe an. Este important de ştiut că un control oftalmologic poate detecta miopia sau alte probleme de vedere, precum şi posibile boli care afectează ochiul.

Medicii oftalmologi şi optometriştii recomandă, pentru corectarea miopiei, lentilele oftalmice corectoare sau lentilele de contact. Lentilele corectoare fac ca lumina care pătrunde în globul ocular să fie focalizată pe retină. Ochelarii şi lentilele de contact reprezintă tratamentul preferat pentru cei mai mulţi dintre pacienţii cu miopie. Ambele sunt sigure, eficiente, mai puţin riscante şi sunt mai ieftine decât intervenţia chirurgicală.

Miopia nu poate fi nici prevenită şi nici nu se poate stopa evoluţia ei. Adesea, acest viciu de refracţie evoluează rapid până în ultimii ani de adolescenţă sau în jurul vârstei de 20 de ani, când de obicei se stabilizează.

Miopia nu se reduce odată cu avansarea în vârstă.

Multă lume consideră că excesul unor activităţi care implică vederea de aproape, aşa cum sunt cititul sau privitul prea aproape la televizor, cauzează miopie. În acest sens, nu au existat dovezi concludente până în prezent, însă cercetări recente au demonstrat faptul că persoanele care au profesii ce implică cititul extensiv sau lucrul prelungit în faţa monitorului de calculator prezintă un grad mai mare de miopie.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha