None

Rolul Ecografiei vasculare in boala varicoasa

Ecografia vasculară este o analiză modernă care permite vizualizarea atât a arterelor cât şi a venelor de la nivelul membrelor superioare şi inferioare dar şi de la nivelul extremităţii cefalice.

Sistemul venos al membrelor inferioare este format dintr-un sistem superficial – dispus imediat sub tegument şi de unul profund – înconjurat de muşchi şi dispus profund. Boala varicoasă afectează sistemul venos superficial determinând dilataţii ale acestei reţele. În ortostatism aceste varice sunt pline cu sânge, sângele care este „furat” din circulaţia sanguină normală, determinâd apariţia atât de complicaţii locale cât şi generale care afecteză întreg organismul.

Varicele nu constituie doar o problemă estetică ele necesitând tratament de specialitate din stadiile incipiente. Este important de ştiut că varicele, sau mai bine zis boala varicoasă, este o boală transmisă genetic in 95% din cazuri. Dispunerea dilataţiilor sistemului venos superficial imediat sub tegument crează impresia unei boli de piele, ceea ce îndrumă pacientul spre cabinetul de dermatologie. Este vorba despre o presiune crescută la nivelul acestor vene, determinată de nişte valve mai rare, moştenite genetic şi care determină dilatarea acestora.

Manifestările în stadiile incipiente sunt nespecifice: dureri în gambe şi senzaţie de presiune manifestată seara, picioare grele, oboseala gambelor, cu apariţia ulterioară a venelor dilatate(varicele) care în timp duc la apariţia complicaţiilor bolii varicoase (celulita, pigmentarea, dermatita, tromboflebita, ulcerul).

Prima masură care trebuie luată este căutarea modificărilor sistemului venos. Acest lucru este cel mai uşor de realizat prin intermediul ecografiei Doppler venoase, care va decela prezenţa şi localizarea valvelor incompetente precum şi pachetele varicoase care nu sunt vizibile prin transparenţa pielii. Ecografia Doppler este o investigaţie nedureroasă, neinvazivă, cu cost redus, care poate fi repetată ori câte ori este nevoie, fără a avea riscul de iradiere. Aparatele de ultimă generaţie permit vizualizarea cu acurateţe a venelor superficiale şi profunde, direcţia fluxurilor de sange, valvele incompetente şi mai ales măsurarea, înregistrarea şi stocarea acestor informaţii pentru o comparare rapidă şi uşoară la examinarile ulterioare. Examinările ecografice seriate precum şi adaptarea continuă a tratamentului medicamentos va permite o urmărire corectă a acestor pacienţi şi un prognostic mai bun al afecţiunii respective. Ea poate fi eventual completată, dacă este necesar, de flebografie.

Boala varicoasă este o boală care evoluează diferit de la persoană la persoană şi care necesită tratament diferenţiat. Evaluarea stadiului bolii este realizată în principal de chirurgul vascular care prin integrarea informaţiilor examenului fizic, a rezultatelor ecografiei venoase şi a experienţei personale poate furniza soluţia terapeutică cea mai bună stadiului bolii. Colaborarea bună medic-pacient va permite o evoluţie mult mai bună a acestei afecţiuni cronice.

Lipsa informării corecte şi în timp util a pacientului în legatură cu boala varicoasă şi evoluţia ei, precum şi amânarea prezentării la medic, vor duce la apariţia de complicaţii ce vor necesita investigaţii suplimentare(ecografii venoase repetate, flebografii, radiografii), opţiuni terapeutice mai puţine şi rezultate mai slabe.

Dr. Comșa Florin, medic specialist chirurgie vasculară

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha