5
None

Screening pentru identificarea pacienților cu risc cardiovascular


Unul din scopurile proiectului este promovarea programelor de screening pentru identificarea pacienților cu risc cardiovascular, cu vârsta peste 40 de ani. Proiectul își propune ca de serviciile de screening să benefecieze 165.001 persoane, iar de programele de formare să beneficieze 900 de medici de familie implicați în derularea screeningului.

Toți medicii de familie implicați în proiect au beneficiat de un program de formare, acreditat la nivel național.
Pentru identificarea pacienților care prezintă factori de risc crescuți s-a elaborat metodologia și protocolul de screening. În cadrul proiectului pacienții au beneficiat de două consultații la medicul de familie: prima consultație a reunit o anamneză riguroasă și un examen clinic detaliat. După recoltarea analizelor, conform proiectului, pacienții au fost examinați pentru a doua oară de medicul de familie, care a încheiat fișa de evaluare individuală.
Fiecare pacient a primit, conform propriului risc cardio-vascular, recomandări personalizate, și, acolo unde a fost cazul, pacienții au fost trimiși la medicul cardiolog.
Toate aceste informații au fost introduse în Registrul Național de Screeening pentru Identificarea Pacienților cu Risc Cardiovascular.
Regiunea SE, cea de Vest și regiunea SV sunt primele intrate în acest proiect. Ele și-au încheiat activitatea și rezultatele ne arată că cei 226 de medici de familie au finalizat screeningul la 46.403 de persoane peste 40 de ani din care 65% femei, iar 61% din mediul rural.

Riscul SCORE calculat este de:

  • 16,33% pentru risc scăzut de sub 1%
  • 57,98% pentru risc moderat de 1-4%
  • 20,98% pentru risc înalt 5-9%
  • 4,71% pentru risc foarte înalt de peste 10%

Pacienții cu scor de risc înalt și foarte înalt sunt mai mult din mediul rural, sexul masculin fiind mai afectat.
Pe grupe de vârstă riscul moderat (58,7%) și cel înalt (19,1%) sunt întâlnite la pacienții între 40 și 49 de ani.
Studiul continuă până în decembrie 2023. Ne dorim ca datele obținute să fie folosite pentru stabilirea unor programe de prevenție sustenabile, aplicabile la nivel național.
Medicul de familie, prin specificul curriculei de specialitate are competențe să facă activități medicale de prevenție și are ocazia, și în cadrul relației speciale și de durată cu pacienții, să și vadă rezultatele acestei activități.
Derularea programelor de screening, fie în cadrul proiectelor de acest tip, fie în activitatea curentă la cabinet înseamnă pacienți instruiți și informați, diagnosticați și tratați precoce și nu în ultimul rând, o schimbare a percepției asupra stilului de viață. Să nu uităm că starea de sănătate este determinată de patru factori, a căror pondere este următoarea:

  • stilul de viață – 51%,
  • factorul biologic – 20%,
  • mediul ambiant – 19%,
  • sistemul îngrijirilor de sănătate – 10%.

Într-o lume în plină epidemie de boli cronice netransmisibile, susținerea activităților de prevenție în mod coerent, continu și consistent reprezintă baza sănătății prezente și mai ales viitoare a populației.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha