47
None

Soluții pentru o vedere mai sănătoasă și pentru combaterea degenerescenței maculare

Pigmentul macular este situat exclusiv la nivelul maculei, partea centrală a retinei responsabilă pentru vederea spațială optimă. Pigmentul Macular (PM) este compus din luteină și zeaxantină, aflate cu preponderență în zona periferică a PM, și mezo-zeaxantină, aflată cu preponderență în zona centrală. Recent, mezo-zeaxantina este extrasă din crăițe cultivate special în Mexic pentru MacuShield. 

Pigmentul macular are rolul de a filtra lumina albastră dăunătoare și de a neutraliza radicalii liberi produși de stresul oxidativ. Atunci când pigmentul macular scade, contrastul vizual scade, imaginea devine încețoșată, lumina puternică deranjează (soare, faruri de mașini) și protecția retinei este constant redusă, acesta fiind factorul major de risc pentru dezvoltarea degenerescenței maculare (DMLV).

În cadrul primului Congres Național de Cataractă și Chirurgie Refractivă, 2014, a fost prezentat de către Prof. John Nolan, prim cercetător al MPRG (Macular Pigment Research Group, UK), primul studiu despre impactul benefic al suplimentelor în patologia DMLV: "Administrarea cu cei trei carotenoizi maculari la pacienți cu DMLV în fază incipientă" (Sabour-Pickett et.al, 2014). Rezultatul studiului a subliniat că formula ce conține toți cei trei carotenoizi maculari, 10mg mezo-zeaxantină, 10mg luteină, 2mg zeaxantină, a obținut rezultate semnificativ statistic ale îmbogățirii pigmentului macular și a creșterii sensibilității la contrast. De asemenea, tot aceasta oferă cea mai bună protecție împotriva distrugerii foto-oxidative. Mai mult, cea mai importantă concluzie a fost că stadiul degenerescenței maculare nu a avansat din punct de vedere morfologic cel puțin în primele 12 luni de după tratament, la 100% din pacienți. Mezo-zeaxantina este cel mai potent antioxidant macular. Împreună, cei trei carotenoizi au o capacitate de antioxidare de 2,4 și 1,9 ori mai mare decât luteina, respectiv zeaxantina.

Tratamentul sindromului de ochi uscați

Din ce în ce mai multe persoane sunt afectate de această problemă, sindromul ochiului uscat. Unele persoane petrec mult timp în fața calculatorului și uită să clipească, altele sunt afectate de mediul urban puternic poluat și plin de praf ce incomodează ochii. Cazurile pot continua, însă toate interacțiunile noastre zilnice, care au un impact asupra suprafeței oculare sau asupra modului de producție a glandei lacrimale, vor conduce la întreruperi ale filmului lacrimal.

Filmul lacrimal protejează conjunctiva și corneea, fiind mediul prin care se elimină impuritățile de la suprafața ochiului și substanța pe care alunecă pleoapa când se închide și deschide. În momentul întreruperii acestei pelicule pot apărea dureri, senzații de corpi străini, senzații de arsuri sau prurit (mâncărimi). Sindromul ochiului uscat apare și post-chirurgical, fiindcă intervenția afectează și suprafața oculară.

Tratamentul sindromului de ochi uscați se face prin utilizarea picăturilor artificiale, sau, o opțiune mai bună sunt picăturile lubrifiante, acestea din urmă fiind mult mai ușor de suportat de ochi. Sunt foarte multe produse de acest fel, dar anumiți factori cheie determină calitatea tratamentului.

În primul rând, picăturile trebuie sa fie sterile la început și pe parcursul utilizării. Acidul hialuronic este o substanță des folosită în picături lubrifiante, dar și recomandată de medici ca mijloc de tratament al acestei afecțiuni. El are o vâscozitate ridicată, importantă pentru confortul după aplicare dar și pentru o lubrifiere prelungită.

Conservanții sunt dăunători ochiului și vor apărea modificări ale epiteliului cornean încă de la prima aplicare. De asemenea, fosfații sunt folosiți pentru stabilizarea ph-ului substanței, însă aplicarea lor pe o suprfața oculară cu mici leziuni duce la formarea fosfaților de calciu. Aceste depozite mici ce incomodează vederea și vătămează ochiul. Rezultatul în ambele cazuri poate duce chiar la o accentuare a sindromului.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha