71
None

Stres și stresori

Pentru că traversăm o perioadă atât de dificilă, m-am gândit să povestim despre stresori și reacția de stres, în încercarea de a veni în ajutorul acelora dintre noi care, prea des, împingem propriile limite dincolo de zona de confort, chiar cu riscul unor prejudicii serioase.

De aproape doi ani, nivelul stresorilor pe care suntem nevoiți să-i gestionam s-a mărit, pentru că pe lângă stresorii de zi cu zi ai fiecăruia dintre noi, au apărut și cei determinați de pandemie deoarece, pentru majoritatea indivizilor, nivelul resurselor a fost și este în continuă scădere.
Stresorii sunt ceea ce fiecare dintre noi percepe (cu subiectivitate) ca având un potențial amenințător și care ne pune în situația de a acționa în vederea rezolvării și a restabilirii echilibrului personal. Pot fi considerați stresori, atât factori exteriori (o problemă de serviciu dificilă, plata unei facturi, cearta copilului cu colegul de bancă, un prestator de servicii întârziat), cât și factori interiori (oboseală, o durere de cap, o banală senzație de foame sau orice îți imaginezi că te poate prejudicia în vreun fel).
Reacția de stres sau pe scurt numită <stres> este despre felul în care ne descurcăm cu stresorii, despre cum ne adaptăm la aceștia și presupune o sumedenie de modificări la nivel fiziologic și neurologic ce au loc la nivelul întregului organism.
Să presupunem că suntem la finalul unei zile de lucru, în care ne-am confruntat cu mai mulți stresori încă de când ne-am trezit dimineața. Am început cu pregătirea copilului pentru grădiniță, am continuat cu pregătirea noastră pentru plecarea de acasă, apoi la birou cu tot felul de sarcini profesionale de care ne-am ocupat, în timp ce gestionăm și o discuție mai puțin confortabilă cu un coleg și mai apoi, știrile citite rapid, discuția în contradictoriu cu partenerul de cuplu care și-a dorit să stabilim azi programul pentru weekend-ul următor și mai departe, traficul perturbat de ploaia necontenită care ne-a însoțit tot drumul până acasă și ne-a făcut să întârziem mai mult decât ne-am fi dorit. Vă sună cunoscut? Adăugăm și prânzul pe tastatură sau pare exagerat?
Pentru mulți dintre noi, seamănă cu o zi obișnuită, dintr-o săptămâna la fel de obișnuită.
Cei mai mulți consideră că, dacă s-au ocupat de stresori și dacă au rezolvat problemele respective sau sunt în curs de a le rezolva (on progress), înseamnă că au gestionat și stresul. Din păcate, nu este așa. Este necesar să închidem ciclul reacției de stres, pentru a putea transmite corpului că suntem în siguranță, că ne putem relaxa. În absența închiderii ciclului, rămânem blocați în reacția de stres și trecem de la adaptare la sinucidere lentă (în timp îndelugat, descărcările chimice de substanțe - neurotransmițători, hormoni, etc, care au loc ca reacție la confruntarea cu stresorii rămân în sângele nostru și ne pot provoca diverse patologii).
Închiderea ciclului reacției de stres nu se petrece la nivel mental, ci se întâmplă printr-o schimbare fiziologică pe care o obținem cu ajutorul câtorva metode. Pe primul loc și cu o eficiență mare sunt activitățile fizice. Exercițiile de respirație, de tipul: inspir 5 secunde, țin aerul în plămâni 5 secunde, expir 10 secunde, sunt de asemenea, eficiente. Interacțiunile sociale pozitive, râsul în hohote sau o repriză scurtă de plâns, pot fi de asemenea eficiente. Nu uitați de îmbrățișări și săruturi (descărcăm oxitocina) și pentru cei creativi, orice formă de artă (desen, pictură, cântat la un instrument, etc.) pot aduce modificarea fiziologică de care avem nevoie pentru a ne relaxa. După cum cred că deja ați intuit, nu există o rețetă standard și pentru eficiență, vă recomand să vă ascultați corpul și intuiția, pentru a alege metoda potrivită în fiecare zi.
Încercați sa rămâneți conectați cu voi și să vă ascultați nevoile! Succes!

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha