3
None

„Ventilația mecanică este un domeniu în care tehnologia avansează permanent”

Interviu realizat cu Dr. Dan Corneci, Şeful Clinicii de ATI a Spitalului Universitar de Urgenţă Elias

Progresul tehnologic obligă medicul să fie mereu informat asupra noilor tehnologii. Vă rugăm să ne spuneti care sunt ultimele noutăți în domeniul aparaturii de ventilație mecanică?

Ventilația mecanică este un domeniu în care tehnologia avansează permanent, iar medicul trebuie să fie la curent cu posibilitățile noi pe care le poate avea la dispoziție pentru o terapie adecvată de suport artificial respirator. Aceasta se poate realiza prin cursuri, simpozioane, workshop-uri, prin îmbinarea teoriei cu practica de zi cu zi.

Pot da doar câteva exemple de noutăți în domeniu: posibilitatea de a măsura capacitatea reziduală funcțională sau de efectua măsurători metabolice, evaluarea presiunii transpulmonare, controlul neural al ventilației sau desprinderea automată de ventilator.

Cum se face evaluarea și diagnosticul în insuficiența respiratorie acută?

În primul rând clinic. Nu trebuie niciodată sărită etapa de evaluare obiectivă, chiar dacă avem la dispoziție mijloace moderne. Din simpla inspecție a pacientului avem suficiente informații asupra unui travaliu respirator mare și ineficient. Pulsoximetria, gazele sanguine confirmă ceea ce medicul a constatat prin examenul său.

Care sunt complicaţiile ventilaţiei mecanice și cum se pot preveni acestea?

Ventilația mecanică nu este o metodă terapeutică, ci una de suport temporar a funcției pulmonare până la rezoluția afecțiunii care a generat insuficiența respiratorie. Metoda nu respectă întocmai fiziologia pulmonară, astfel încât injuria pulmonară indusă de ventilator este o afecțiune secundară complexă și pe care medicul încearcă să o controleze. Se pot crea astfel condițiile unei suprainfecții pulmonare la care contribuie mai mulți factori. Pneumonia asociată ventilației mecanice este cea mai importantă complicație a ventilației mecanice, mai ales pentru că germenii sunt, în general, multirezistenți. Fenomenul infecțiilor intraspitalicești este greu înțeles de populație și mass-media, deși sunt suficiente canale de informație care arată că în toate spitalele din țările cu medicină dezvoltată există un procent de infecții nozocomiale, de multe ori comparabil cu cel din țara noastră.

Pe ce se bazeaza terapia respiratorie adjuvantă?

Tot ce este artificial are nevoie de adjuvante care să apropie metoda de ceea ce este ”fiziologic”: încălzirea și umidifierea aerului inhalat, aerosoli, administrarea inhalatorie de medicație activă local (corticoizi, antibiotice, mucolitice, bronhodilatatoare, oxid nitric sau surfactant), metode fizice de creștere a clearance-ului muco-ciliar etc.

Schimbarea poziției în pat, fie în ”prone position”, fie prin terapie rotațională făcută de paturile moderne de terapie intensivă sunt metode de menținere a plămânului expansionat. În acest moment avem disponibile în țară metode de suport extracorporeal care permit oxigenarea sângelui sau eliminarea bioxidului de carbon (ECMO, ECCO2-removal). Acestea din urmă intervin atunci când ventilația mecanică nu mai poate fi eficientă.

Care sunt indicațiile oxigenoterapiei?

Orice insuficiență respiratorie acută sau cronică hipoxemică beneficiază de oxigen în anumite momente și cu anume debit. Pornim de la simpla administrare pe canula nazală a 2-4 litri de oxigen și ajungem la metodele noi de administrare non-invazivă a oxigenului cu flux mare (zeci de litri). Ventilația mecanică titrează concentrația de oxigen în aerul inspirat, iar oxigenoterapia hiperbară escaladează sfera indicațiilor prin efectele locale ale oxigenului administrat la o presiune mai mare decât cea atmosferică.

Simularea ventilației  mecanice este o metodă eficace pentru medicii rezidenți și nu numai de a exersa aceste tehnici. Există astfel de simulatoare în țară care să țină pasul cu tehnologia de vârf la care tinerii medici să aibă acces?

Am avut de curând o experiență pozitivă în ceea ce privește instruirea medicilor rezidenți într-un centru de simulare privat. Pentru medicii rezidenți a fost o zi care a trecut fără să își dea seama, atât de captați au fost de această modalitate practică și eficientă de instruire în ventilație mecanică. Știu că se află în derulare un proiect al SRATI de înființare sau modernizare a unor centre de simulare în marile centre de învățământ medical. Aceasta va schimba mult abordarea practică a procesului de instruire în specialitatea ATI.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha