47
None

Viciile de refracție și corecția dioptriilor cu laser

Viciile de refracție reprezintă totalitatea modificărilor de lungime, curbură și adaptabilitate a globului ocular care au ca rezultat apariția vederii în ceață la diferite distanțe. Urmarea este necesitatea purtării de ochelari sau lentile de contact pentru o vedere bună.

Există patru mari categorii de vicii de refracție

1. Miopia este caracterizată de o alungire a globului ocular, apare de obicei la vârstă tânără (de până la 20-25 ani) și se manifestă prin vedere scăzută la distanță mare și o vedere foarte bună la distanță mică (citit sau telefon). În mod normal, miopia nu mai crește după vârsta de 40 ani.

2. Hipermetropia apare la persoanele la care ochiul este mai scurt decât în mod normal, apare la vârste mici (de la naștere) chiar dacă uneori poate fi resimțită după vârsta de 30 de ani. La aceste persoane principalul inconvenient este vederea de aproape și cea intermediară (folosirea calculatorului), care determină de multe ori dureri de cap și de ochi după un efort vizual intens. Ulterior, apare și tulburarea vederii la distanțe mari.

3. Astigmatismul este un viciu de refracție determinat de anomalii de curbură ale suprafeței oculare, el apărând de obicei din naștere sau, mai rar, la persoanele cu alergii frecvente sau inflamații cronice ale pleoapelor (tendința de scărpinare a ochilor). Este important ca acest viciu de refracție să rămână relativ stabil pe parcursul anilor, când apare o creștere progresivă, poate fi vorba de o afecțiune gravă corneană (keratoconus) ce contraindică orice operație cu laser și care, nediagnosticată și netratată poate duce până la transplant de cornee.

4. Presbiopia este definită prin modificările de adaptabilitate ce apar la cristalinul natural al persoanelor cu vârste de peste 40 de ani. Presbiopia apare la toate persoanele după 40-45 ani, se manifestă prin scădere progresivă a vederii la aproape și are o evoluție lent progresivă până în jurul vârstei de 60 ani. Corecția vederii în acest caz trebuie să se adreseze atât vederii la distanță, cât și celei de aproape, fiind nevoie de o tehnică diferită față de variantele utilizate pentru celelalte vicii de refracție.
Indiferent de tipul ochelarilor purtați, este foarte important în momentul luării deciziei de a corecta chirurgical viciul de refracție, să existe un consult oftalmologic amănunțit. De cele mai multe ori, decizia de intervenție poate fi amânată până există o stabilitate a dioptriilor și certitudinea că operația se face în siguranță.
Varianta cea mai ușoară și cu recuperarea cea mai rapidă și fără complicații notabile de corecție a viciilor de refracție este cea laser, în momentul de față existând 4 tehnici laser disponibile: SMILE, PRESBYOND, FemtoLASIK și PRK.
Corecția chirurgicală se face prin modificarea razei de curbură a corneei cu ajutorul laserului. Operația, indiferent de tehnică, se face ambulator, cu anestezie topică (cu picături anestezice), durează 5-10 minute și rezolvă ambii ochi în același timp operator.
Cu mai multe informații despre tehnicile pentru reducerea dioptriilor vă așteptăm în următoarea ediție a revistei sau pe www.scapadeochelari.ro.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha