58
None

„Încadrarea unui pacient într-un tipar birocratic este extrem de păguboasă”

Interviu cu domnul conferențiar universitar dr. Adrian Bighea, Presedintele Societății Române de Reabilitare Medicală, Șef Clinică Medicină Fizică și Reabilitare din Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova

Vă rog să faceți o estimare a eficienței procedurilor de recuperare medicală, mai vechi și mai noi, pe care le utilizați în corectarea diferitelor probleme neurologice, musculo-scheletale, cardiologice, pneumologice, oncologice etc
Nu o să putem spune niciodată că în unele tipuri de afecțiuni reabilitarea medicală a pacientului durează atâtea zile în timp ce în alte tipuri de afecțiuni durează atâtea zile.  Mai mult, nu o să putem spune niciodată că pentru un diagnostic avem nevoie de atâtea zile pentru recuperare, în timp ce pentru alt diagnostic avem nevoie de atâtea zile.
Din punctul de vedere al reabilitării medicale, încadrarea unui pacient într-un tipar birocratic este extrem de păguboasă. Sunt pacienți cu deficite funcționale minore, pe care reușim destul de repede să le rezolvăm. Dar majoritatea pacienților noștri au nevoie de reabilitare medicală o perioadă lungă de timp și acest lucru nu ține de diagnostic, ci ține de gravitatea afectării funcționale. Practic, nu există doi pacienți la fel și de aceea planul de reabilitare medicală este individualizat, cuprinde evaluări periodice și stabilirea de obiective de etapă care odată atinse ne permit să mergem mai departe, actualizând mijloacele de medicină fizică pe care i le aplicăm. Aceasta este medicina personalizată, pe care noi am practicat-o din totdeauna și o vom aplica mereu, chiar dacă suntem limitați de prevederile absurde ale Contractului Cadru. Conform acestuia, perioada pentru care se decontează în ambulator procedurile specifice de medicină fizică și de reabilitare este de maximum 21 zile/an/asigurat. Această prevedere nu ține seama de diagnosticul pacientului și de severitatea dizabilității, fiind total discriminatorie pentru pacienți. Afecțiuni ca accidentul vascular cerebral, boala Parkinson, traumatisme vertebro-medulare, traumatismele cranio-cerebrale, sechele după arsuri întinse, sechelele post-Covid-19, necesită o perioadă mult mai lungă de decontare a procedurilor specifice de medicină fizică și de reabilitare decât de exemplu unele afecțiuni articulare degenerative. Din acest motiv, Societatea Română de Reabilitare Medicală a propus la negocierile din 2019 și 2021 ca perioada pentru care se decontează serviciile de Medicină Fizică si de Reabilitare pentru adulți să se facă în funcție de diagnosticul afecțiunii. Această propunere a fost refuzată de reprezentanții CAS.
Toate mijloacele de tratament cuprinse de noi în așa-numita medicină fizică sunt eficiente. Unele, cum este hidroterapia sau masajul, și-au dovedit eficiența de secole sau chiar milenii. Tot așa de veche este și balneologia, care în țara noastră reprezintă o resursă extrem de importantă de care avem norocul să ne putem folosi.
Dacă e să vorbim de unele mijloace de tratament fizical mai noi, îmi vine acum în minte tehnologia TECAR, care este o metodă de transfer de energie capacitivă sau rezistivă în țesuturile biologice unde activează procesele naturale de reparare. Marele avantaj este acela că se poate face în același timp cu kinetoterapia.
Ar merita să pomenim și de terapia Shockwave. Undele acustice generate de Shockwave declanșează efecte biologice care duc la vindecarea și regenerarea mai rapidă și pe termen lung a țesutului.

O altă procedură recentă este Deep Oscillation, care produce oscilații eficiente din punct de vedere biologic în țesuturile supuse tratamentului prin folosirea forței de atracție electrostatică și a frecării. Aceste oscilații acționează în profunzime asupra tuturor tipurilor de țesuturi (cutanat, conjunctiv, adipos subcutanat, mușchi, vase de sânge şi vase limfatice). Este foarte eficient în reducerea durerii, are efect antiinflamator și de reducere a edemelor, stimulează vindecarea diverselor leziuni, este antifibrotic.

În contextul COVID-19 se vorbește tot mai mult despre CELLAIR ONE, care reprogramează metabolismul celular cu ajutorul terapiei hipoxico-hiperoxice (IHHT). Aceasta este esențială pentru formarea mitocondriilor în celule. IHHT distruge mitocondriile epuizate și accelerează proliferarea mitocondriilor sănătoase. În timpul IHHT, hipoxia terapeutică controlată (9-15% oxigen) și hiperoxia (36% oxigen) sunt administrate prin mască pacientului asociat cu intervale de respirație la presiunea normală a aerului.
Deși aceste echipamente sunt foarte scumpe pentru resursele alocate reabilitării medicale în România, sunt tot mai multe spitale care au înțeles care este pentru pacienți marele beneficiu adus de astfel de tehnologii.
Dar specialitatea noastră se bazează mult pe diverse tehnologii care presupun atât informatica dar și internetul și suntem profund și necesar implicați în folosirea de diverse programe prin care să facem legătura între echipamente și pacient. Este evident că această afirmație se aplică cu atât mai mult în cazul folosirii roboților. Pandemia nu a făcut decât să amplifice informatizarea și folosirea internetului ca mijloc de comunicare. Nu numai că am fost obligați să ținem adesea legătura cu pacienții noștri prin internet pentru evaluarea unor afecțiuni, dar a apărut și necesitatea de a-i trata de la distanță. Desigur că este vorba de o situație specială, de criză, pentru că nimic nu poate înlocui contactul direct dintre medic și pacient. Dar am descoperit că sunt și beneficii care pot fi exploatate și după trecerea crizei sanitare. Există soluții de reabilitare bazate pe realitatea virtuală, printre care și Moonwalker, una dintre cele mai avansate tehnologii în acest moment. Internetul ne permite să plasăm senzori în puncte cheie pe pacient și să citim informațiile de oriunde de pe glob. În acest fel putem urmări evoluția unui pacient cu dizabilități. Și iată cum medicina personalizată, de care se vorbește tot mai mult, se aplică deja în reabilitarea medicală.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha