58
None

Apofizita tibială anterioară sau maladia Osgood-Schlatter

Este o afecţiune cauzată de microtraumatisme repetitive la nivelul apofizei tibiale anterioare produse în perioada în care are loc osificarea acesteia. Apofizita tibială anterioară afectează cu predilecţie sexul masculin, între 10 şi 15 ani. La fete, debutul afecţiunii este cu aproximativ 2 ani mai devreme ca la băieţi. Boala apare mai frecvent la adolescenţii implicaţi în activităţi sportive. De cele mai multe ori, afectarea este bilaterală.

Leziunea anatomică

Se manifestă printr-o fractură osteocondrală extraarticulară a apofizei tibiale anterioare produsă prin contracţii puternice şi repetate ale mecanismului extensor al genunchiului. Prin vindecarea fracturii se produce os nou în spatiul dintre fragmentul osteocondral şi tuberozitatea tibială, care devine proeminentă, precizează specialiştii. Simptomatologia pacienţilor cu apofizită tibială anterioară se traduce prin durere pe faţa anterioară a genunchiului în regiunea tuberozităţii tibiale, aflată sub nivelul articulaţiei genunchiului, aceasta apărând proeminentă şi fiind sensibilă la palpare.

Debutul simptomelor

Debutul este imprecis şi inconstant. Deşi gradul disconfortului este moderat, el împiedică participarea adolescentului la activitatea sportivă. Alergatul, săritul, urcatul şi coborâtul scărilor accentuează durerea, în vreme ce repausul o calmează.

Examenul radiologic se face din profil şi lateral şi arată edemul părţilor moi, cât şi neregularitatea, fragmentarea şi asocierea zonelor de condensare cu cele radiotransparente la nivelul apofizei tibiale.

Evoluţia afecţiunii

Aceasta este benignă, cu dispariţia simptomatologiei pe măsură ce se produce osificarea tuberozităţii tibiale anterioare. La un mic procent dintre adolescenţii cu această afecţiune, tuberozitatea tibială rămâne proeminentă la sfârşitul creşterii sau persistă un fragment osteocondral dureros. Complicaţiile apofizitei tibiale anterioare sunt rare şi constau în ruptura tendonului rotulian, avulsia tuberozităţii tibiale anterioare, deformare în recurvatum a tibiei, subliniază specialiştii.

Atitudinea terapeutică

Terapia Depinde de severitatea simptomatologiei dureroase. În cazurile uşoare sau moderate se recomandă repaus relativ, cu restricţia temporară a sportului de performanţă şi utilizarea antiinflamatoarelor locale. Dacă se constată contractura cvadricepsului sau a ischiogambierilor se asociază un program de fiziokinetoterapie. În cazurile la care durerile sunt intense şi persistente se poate practica imobilizarea absolută într-o genunchieră gipsată pentru 1-2 săptămâni. Persistenţa unui fragment neosificat dureros necesită excizia chirurgicală a acestuia, cu rezultate foarte bune.

Este bine de menţionat şi faptul că adolecenţii se pot confrunta şi cu dureri de călcâi sau chiar de şold, nu doar de genunchi, dureri care sunt de multe ori interpretate greşit de medici. De cele mai multe ori, durerile osoase sau cele articulare semnalate la copiii între 12 şi 15 ani sunt de fapt nişte tulburări specifice vârstei, care trec de la sine. Specialiştii le denumesc necroze osoase aseptice iar cauzele durerilor de genunchi, de călcâie, de şold sunt adesea datorate unor  tulburări ale circulaţiei sanguine în zona osoasă respectivă. Timp de câteva ore. o anumită porţiune osoasă este privată de un aport de sânge corespunzator. Deşi circulaţia sanguina se normalizează, totuşi osul poate fi afectat. Apare ceea ce se numeşte necroza. Aceste tulburări trebuie supravegheate de medicul specialist, dar nu necesită tratament, deoarece se vor vindeca de la sine în doi-trei ani. În acest context, cele mai frecvent întâlnite suferinţe ale adolescenţilor sunt osteocondrita capului femural (dureri la nivelul şoldului, însoţite de şchiopătare), apofizită tibială anterioară (dureri ale genunchiului) şi apofizită posterioară a calcaneului (ambele călcâie sunt dureroase). De exemplu, la nivelul şoldului, din cauza unei privări temporare de sânge, în jurul vârstei de 11 ani poate apărea o tulburare care duce la turtirea capului femoral iar copilul începe să şchiopăteze din cauza durerii. Dupa 2-3 ani însă, durerea dispare, deoarece capul femural revine la forma normală. Această tulburare trebuie monitorizată de medic, deoarece pot apărea complicaţii, cum ar fi luxarea capului femural.

A altă durere, frecvent întâlnită în rândul tinerilor este apofizita posterioară a calcaneului, când durerile se instalează pe faţa posterioară a ambelor calcanei iar cauza o constituie prezenţa unei porţiuni cartilaginoase, apofiza de la nivelul calcaneului. La acest nivel se inseră tendonul Ahilian care, atunci când tensionează apofiza, apare durerea. Simptomatologia dureroasă dispare atunci când cartilajul se osifică.

Contact

Facebook Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Blog Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Comentarii


Dani

Salut ! Eu am suferit de apofizita tibiala, si vreau sa le spun tuturor celor care intalnesc aceasta boala ca nu merita sa indure nici macar o secunda durerea. Am fost operat la Cluj de catre un doctor foarte bun , si pot sa spun ca dupa o luna jumatate de la operatie sunt 80% recuperat . Dupa ce am indurat ani la rand dureri din aceasta cauza , pot sa spun cu mana pe inima ca recomant operatia , mai ales iubitorilor de sport care doresc inca sa mai practice ! (P.S. am 19 ani)

Aug. 21, 2014, 11:10 p.m.
12
1

Saptamana Medicala Administrator

Multumim pentru comentariu si multa sanatate, refacere totala!

Aug. 22, 2014, 9:30 a.m.
7
0

Cristian

buna Dani as vrea sa iti cer cateva informatii in legatura cu boala asta pentru ca ma chinuiesc de ani intregi si nu mi trece apofizita tibiala. mi-ar face placere sa primesc un numar de telefon sau un mail de la tine. iti multumesc Cristian

Oct. 28, 2014, 11:05 p.m.
5
0

Mares Petre

Buna ziua , sint un baiat de 12 ani care practic sport ( fotbal ) de 5 ani si am fost diagnosticat cu apofizita tibiala. Am dureri foarte mari in jurul genunchiului si pe tibie am fost cu Tati la 7 doctori si ne - au spus ca este de la crestere sa iau repaus . Am luat repaus 2 luni dar tot am dureri .Va rog spuneti-mi daca la virsta mea pot face operatie.Vreau sa joc fotbal Multumesc .

Jan. 6, 2015, 12:31 p.m.
5
1

Saptamana Medicala Administrator

Daca ati fost la 7 medici ortopezi si toti v-au spus acelasi lucru inseamna ca stiu ei ceva, aveti incredere si mai asteptati. Oricum, daca v-ati opera ar fi necesar si atunci un repaus de cateva luni. Multa sanatate!

Jan. 6, 2015, 2:14 p.m.
2
0

Valentin

Am luat pauza 5 luni si tot nu a trecut ce imi recomandati ? Va multumesc !

April 11, 2015, 4:54 p.m.
1
0

Saptamana Medicala Administrator

Programati-va la consult la Dr. Georgiana tache, sef sectie Reabilitare medicala, CLINICA SANADOR

April 11, 2015, 5:55 p.m.
1
1

Valentin

Am fost la 2 ortopezi si mi`au zis ca imi va trece cand se termina cresterea sa iau repeaus si sunt in repaus de 2 luni consecutiv fara efort si ma doar putin cand il fortez. am facut 15 ani pe 30 martie

April 11, 2015, 10:25 p.m.
1
0

Saptamana Medicala Administrator

Dr. Georgiana Tache consulta , mai nou, la Spitalul Sanador - Bucuresti.

April 12, 2015, 5:31 p.m.
2
0

Dinu Ana

Am şi eu aceeaşi problema din Copilărie si a.si dori dacă se poate să ştiu unde se operează dacă se poate.Am 34 de ani iar durerea e foarte mare si tuberozitatea foarte mare .

July 15, 2015, 8:23 p.m.
1
0

Vadim

Buna ziua, as sugera pentru cei care au aceasta problema sa incerce si kinetoterapia. Tonifierea musculara prin gimnastica mediala poate ameliora durerile. Normal dupa osificarea tuberozitatii tibiale la adolescenta aceste simptome ar trebui sa nu mai fie prezente. Precizez ca sunt kinetoterapeut si lucrez cu o domnisoara care are varsta de 12 ani si are aceasta afectiune iar dupa 1 saptamana si jumatate de gimnastica nu mai prezinta durerile pe care le avea la inceput si se simte mult mai bine. Merita incercata si aceasta varianta inainte de a considera solutia finala operatia.

Sept. 14, 2015, 1:31 p.m.
3
1

Dytzu

Buna ziua,fiul meu are 15 ani,se confeunta cu apofizita tibiala.\r\nJoaca baschet si mai acuza cateodata dureri,la atingere sub genunchi.pot sa ii dau calciu cu d3?\r\nSau ceva gen artrostop,colagen,ajuta?\r\nMultumesc anticipat!

Dec. 4, 2015, 12:22 p.m.
2
1

Eduard

Buna ziua. As dori o recomndare pentru operatie. Am 39 ani si de la varsta de 10-12 ani am aceasta problema la ambii genunchi. La genunchiul stang tuberozitatea este mare si dureroasa. Problema este ca durerile s-au extins la articulatiile genunchiuluii si rotula si se resimt foarte puternic mai ales la schimarile de vreme. Va multumesc si multa sanatate! Cele bune.

Jan. 14, 2016, 3:35 p.m.
1
0

Octavian

Dani...am si eu această problemă la ambii genunchi....Numarul meu de telefon este 0742117842....Am fost la un specialist si mi-a spus ca sa fac repaus de la sport 2 luni..apoi nu stiu ce chestie sa folosesc la genunchi...Spune-mi si mie cat costa operatia...aici...sau intr-un mesaj privat...P.S am 15 ani

Jan. 16, 2016, 4:31 p.m.
1
0

Valentin

pot face ciclism cu aceasta boala numai ma doare decat un pic pe bicicleta deloc . va multumesc !

Feb. 7, 2016, 10:17 p.m.
1
0

Costin Mihai

Am de mic aceasta problema(11-12 ani ), mi-au zis medicii ca este de la creştere sa aştept ,am tot aşteptat (mare greşeală)acum la 27 am şi sechele de la maladie s-au rupt bucăţi de tibie şi s-au prins in tendonul patelar , am vorbit cu un medic din Cluj mă aşteaptă sa mă opereze , operaţia consta in îndepărtarea fragmetelor osoase şi netezirea tibiei in locul fracturii .

May 8, 2016, 6:12 p.m.
4
0

Marius

Buna ziua! Cei care s.au operat .. puteti sa ne dati si noua un contact al medicului care v.a rezolvat problema? Multumesc!

Dec. 14, 2016, 2:21 a.m.
3
0

Em0n

Eu practi parkour de 2 ani si am fost diagnostica cu apofizita tibiala. Mi a pocnit piciorul si am avut dureri foarte mari la genunchi. Doctorul mi a spus ca am reusot sa ajung la al 3-lea stagiu(dureri continu la genunchi). Am luat o pauza, iar acum pot indoii piciorul destul de bine, dar nu pot sarii sau sa fac vreu flip. Eu sper sa treaca asta in cateva saptamani deoarece am un concur de parkour in Craiova:))

March 8, 2019, 10:17 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha