33
None

Care sunt bolile care se agravează vara?

Frigul iernii şi umezeala toamnei sunt motive de îngrijorare pentru mulţi bolnavi, în special cei ce suferă de boli cronice, însă există numeroase afecţiuni ale căror riscuri cresc vara, atunci când soarele, căldura şi lipsa de hidratare îşi spun cuvântul.

Diabetul

Bolnavii de diabet trebuie să fie constant atenţi la alimentaţie şi la valorile glicemiei, însă aportul adecvat de lichide este şi el esenţial. Cei ce suferă de diabet se pot confrunta de asemenea cu o adaptare mult mai dificilă la creşterea temperaturilor, deoarece afectarea nervoasă, specifică acestei boli, poate să se extindă şi la nivelul glandelor sudoripare, care nu mai funcţionează optim. Se recomandă evitarea temperaturilor excesive şi a exerciţiilor fizice solicitante.

Afecţiunile cardiovasculare

Unul dintre efectele căldurii este dilatarea vaselor de sânge, care duce la scăderea tensiunii şi la creşterea frecvenţei bătăilor inimii. Acest fenomen este important pentru  termoreglarea organismului, însă pentru cei ce au probleme cardiace rezultatul este o solicitare crescută a unor organe deja slăbite. Creşte astfel riscul infarctului miocardic, precum şi cel al accidentelor vasculare. De asemenea, o parte dintre medicamentele utilizate pentru tratament au la rândul lor efecte secundare mai periculoase atunci când vremea este deosebit de caldă, aşa că este recomandat să întrebaţi medicul care sunt riscurile la care vă expuneţi.

Recomandările pentru pacienţi sunt similare cu cele valabile pentru alte afecţiuni agravate de căldură – evitaţi expunerea prelungită la soare, consumaţi suficiente lichide şi adaptaţi-vă îmbrăcămintea pentru a uşura reglarea termică a corpului.

Afecţiunile dermatologice

Pe lângă arsurile solare şi creşterea riscului de cancer de piele, în special atunci când nu sunt respectate recomandările medicilor, razele puternice ale astrului zilei contribuie la agravarea mai multor tipuri de afecţiuni dermatologice.

Printre acestea se numără cuperoza, în cazul căreia apar mai multe varicozităţi, herpesul, care tinde să se reactiveze în această perioadă, vitiligo-ul, dar şi mult mai întâlnita acnee. În cazul acesteia soarele pare să atenueze gravitatea leziunilor, însă de fapt nu face decât să usuce stratul superficial al pielii, pe care îl şi îngroaşă, ceea ce duce apoi la astuparea porilor, acumularea de sebum şi la o acnee mai severă.

Alergiile

Alergiile sunt şi ele un factor de disconfort pe perioada estivală, mai ales în cazul bolnavilor care sunt alergici la polenul de la graminee, iar înţepăturile insectelor pot la rândul lor să cauzeze diferite reacţii alergice, care pot fi tratate cu creme sau cu medicamente administrate sistemic.  Ca şi regulă, din trusa de concediu a celor ce ştiu că suferă de alergii nu ar trebui să lipsească antihistaminicele.

Indiferent dacă suferiţi sau nu de una dintre afecţiunile de mai sus, nu uitaţi de principalele recomandări menite să vă protejeze sănătatea în timpul verii: consumaţi între 2-4 litri de lichide pe zi (preferabil apă!), folosiţi creme de protecţie solară, evitaţi expunerea excesivă la soare şi temperaturi ridicate şi aveţi grijă să vă răcoriţi organismul, fie prin duşuri, ventilaţie sau o îmbrăcăminte lejeră. Aceste recomandări sunt perfect valabile în sezonul estival şi pentru următoarele categorii de persoane: copii, persoane în vârstă sau femei însărcinate!!! www.farmacia3.ro

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha