Ce stim despre indicatiile si contraindicatiile electrostimularii

Scris de Dr.Tache Georgiana-Ozana 38292 afisari
12:19:27, Marti 31 August 2010
Dr.Tache Georgiana-Ozana

Dr.Tache Georgiana-Ozana

Medic primar recuperare medicala
Doctor în Ştiinţe medicale

Medic coordonator
Centrul de Recuperare
Medicală “Medical Care”
www.medicalcare.ro
contact@medicalcare.ro
021-233 9727
0723.626.289

Ce ştim despre indicaţiile şi contraindicaţiile electrostimulării

Scriam într-un articol apărut în numărul anterior al revistei despre aparatele de electrostimulare, electrogimnastică sau gimnastică pasivă şi despre avantajele utilizării acestui tip de terapie.

Cititorii cunosc deja faptul că electrostimularea reprezintă o modalitate de reeducare funcţională a maselor sau a grupelor musculare cu forţă musculară scăzută la persoanele sănătoase, dar care nu au mai practicat vreo activitate sportivă în mod organizat sau nu au mai mers la sala de gimnastică de mai mult timp.

De asemenea, doamnele şi domnişoarele ştiu şi faptul că electrostimularea se află în legătură cu scăderea ponderală şi că, alături de obiectivul de întreţinere şi de creştere a forţei musculare, reprezintă o metodă de remodelare corporală, precum şi că programele de electrostimulare permit şi drenaj venolimfatic, cu îndepărtarea lichidelor stagnante sub formă de edeme. Cu alte cuvinte, adio celulită şi kilograme în plus! Aceasta, deoarece electrostimularea poate fi considerată şi terapie anticelulitică, nu doar de remodelare corporală pe calea creşterii tonusului, forţei şi rezistenţei musculare la efort.

Pacienţii noştri mai cunosc şi faptul că electrostimularea reprezintă o variantă rapidă de recuperare după o afecţiune ortopedică, neurologică, reumatismală sau după o intervenţie chirurgicală ce a necesitat repaus urmat de un grad de decondiţionare fizică. Prin antrenarea muşchilor pe calea electrostimulării, se poate creşte forţa musculară cu un consum energetic redus, dar cu randament crescut.

Studiile au arătat faptul că, pentru contracţiile voluntare izometrice efectuate cu 75% din valoarea contracţiei maxime, după un program care durează cinci săptămâni, se obţine o ameliorare a forţei musculare de 18%. Activarea unui muşchi prin electrostimulare conduce la o creştere a forţei musculare şi pe muşchiul aflat pe membrul opus cu 15%, după 5 săptămâni de antrenament prin electrogimnastică. În mod asemănător, după imobilizarea într-un aparat gipsat, după repaus prelungit la pat pentru o criză de discopatie, după o criză de gută sau după un puseu reumatismal de gonartroză, coxartroză sau spondiloză cervicală, electrostimularea se alătură cu succes programelor de recuperare prin kinetoterapie la sală.

De asemenea, după un accident vascular cerebral, hemipareza sechelară poate fi diminuată, deoarece se întreţine o stare de nutriţie adecvată la nivelul musculaturii corespunzătoare deficitului neurologic.

Totuşi, electrostimularea poate avea şi contraindicaţii. O primă contraindicaţie este reprezentată de existenţa materialelor de osteosinteză la persoanele operate pentru fracturi ale membrelor, dar nu şi dacă aplicam electrozii la distanţă de materialul de osteosinteză. O altă contraindicaţie este în legătură cu viitoarele mămici aflate în primele luni de sarcină, recomandarea fiind să nu se aşeze electrozii la nivelul pelvisului şi al abdomenului inferior. Să nu uităm nici de copiii aflaţi în perioada de creştere, dacă ne vine ideea greşită de a amplasa electrozii la nivelul nucleilor de osificare. Se poate însă la distanţă, strict pe masa musculară.

De asemenea, mai pot reprezenta contraindicaţii persoanele cu cardiopatie ischemică, cele cu hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă, status postaccident vascular în stadiul acut, tulburările de sensibilitate cutanată, boala neoplazică sau statusul postneoplasm operat, în imediata vecinătate a locului unde a fost efectuată intervenţia, epilepsia, limitele extreme de vârstă, precum copiii sub 16 ani şi adulţii peste 65 de ani.

Autor: Dr. Georgiana Tache

Comentarii
Bianca
Exista contraindicatii pentru persoanele cu tiroidita autoimuna, sau alte probleme a tiroidei?
17 Noiembrie 2011, 19:30:02 Scor: 21 Aproba Dezaproba
APOSTEANU GEORGETA
Buna ziua, In 2006 am efectuat o colicistomie laparoscopica - inchidere cu capse de titan. Exista contraindicatii in efectuarea de electrostimulare/ ultrasunete pe abdomen si fese, avand in vedere ca in aceste saloane sunt intrebata daca am implanturi? Va multumesc.
02 Aprilie 2012, 15:22:02 Scor: 9 Aproba Dezaproba
steluta
Buna dimineata!Am o intrebare si va rog sa ma lamuriti.DACA ELECTOSTIMULAREA ESTE CONTRAINDICATA IN FIBROMUL UTERIN SI CHISTURILE OVARIENE-SI DECE?MULTUMESC!
02 August 2012, 06:46:17 Scor: 15 Aproba Dezaproba
Tache Georgiana
Buna seara, da, electrostimularea este contraindicata deoarece produce contractii musculare in zona abdominopelvina daca este aplicata pe abdomen. Poate produce sangerare prin actiunea mecanica a peretelui abdominal asupra organelor interne. Electrostimularea poate fi insa facuta prin aplicarea electrozilor pe fese, coapse si solduri. Fara contraindicatii. Vizitati si ginecologul pentru rezolvarea problemelor de sanatate mentionate de dvs. Sa auzim de bine si va astept daca doriti sa facem electrostimulare la nivelul regiunilor mentionate.
02 Septembrie 2012, 18:15:16 Scor: 3 Aproba Dezaproba
Alexandra Stoica
Buna ziua! Unde se poate face electrostimulare faciala pentru un pacient paralizat pe o parte a fetei, in urma lezarii nervului facial in timpul unei parotidectomiei? Am prefera sa fie intr-un spital de stat. Sedintele la privat sunt foarte scumpe. Multumesc anticipat pt raspuns!
21 Septembrie 2012, 10:02:10 Scor: 4 Aproba Dezaproba
Monica
Electrostimularea este contraindicata daca am un adenom hepatic?\r\n\r\nMultumesc
21 Septembrie 2012, 20:33:30 Scor: -2 Aproba Dezaproba
Tache Georgiana
Pentru Alexandra. Electrostimularea faciala nu se face in spitalele de stat. Nu este o procedura acoperita de Casa de Asigurari. Pentru Monica. Da, din pacate electrostimularea este contraindicata in adenomul hepatic, ca de altfel, in toate tumorile, indiferent de natura lor sau locatie.
29 Septembrie 2012, 12:22:11 Scor: 2 Aproba Dezaproba
oana
Buna ziua, as dori sa stiu daca electrostimularea se poate face dupa 6 luni de la operatia de cezariana. ma simt extraordinar dar am inca teama de a face exercitii intense.specific, ca inca alaptez exclusiv. Multumesc!
31 Octombrie 2012, 10:32:46 Scor: 2 Aproba Dezaproba
Tache Georgiana
Buna ziua!\r\nDa, electrostimularea, cat si exercitiile fizice pot fi incepute la 6 luni dupa operatia cezariana, atata timp cat medicul obstetrician nu stie vreo contraindicatie.
31 Octombrie 2012, 23:59:30 Scor: 1 Aproba Dezaproba
Ioana Pop
Buna ziua! Sunt terapeut intr-un salon de infrumusetare, si as dori sa stiu contraindicatiile pentru un client cu cardiopartie ischemica.Ce putem sa ii recomandam pentru ca doreste sa slabeasca.Ne axam in principal pe electrostimulare, impachetari la cald si la rece, masaje si exercitii fizice la o intensitate moderata cu timp redus de lucru.Va multumesc!
10 Noiembrie 2012, 13:54:01 Scor: 3 Aproba Dezaproba
tina_pop
pot face electrostimulare si vacuum , daca sant hipertensivasi am colesterol? In momentul de fata tensiunea este sub control si colesterolul la fel . multumesc
16 Februarie 2013, 19:43:55 Scor: 1 Aproba Dezaproba
Alexandra Calian
Buna ziua!As dori sa intreb daca pot face electrostimulare, avand o tromboza venoasa superficiala cu un tromb existent ,fac tratament cu sintrom.mULTUMESC.
17 Februarie 2013, 13:42:41 Scor: 0 Aproba Dezaproba
Tudose Andrei
Buna ziua ! As dori sa stiu daca electrostimularea este contraindicata in cazul in care am avut operatie de hernie inghinala (in 2007). Stiu ca aceasta problema poate sa reapara oricand. Multumesc !
27 Februarie 2013, 08:57:08 Scor: -2 Aproba Dezaproba
Florina
In opinia mea, electrostimularea ajuta in special persoanele care intr-adevar au nevoie de recuperare dupa o afecţiune ce a necesitat repaus fizic indelungat ...In nici un caz electrostimularea simpla( sau termocuverta) nu ajuta la eliminarea definitiva celulitei sau a kilogramelor in plus.Personal, dupa 20 de sedinte m-am ales cu cateva kilograme in plus , celulita mult mai vizibila, toate accestea pe fondul unui stil de viata sanatos, lipsit de orice fel de excese.Incurajez, acolo unde este posibil evident, miscarea in aer liber, inotul , mersul pe bicicleta s.a.Intr-adevar , pentru proceduri am mers la un alt salon...si nu la Medical Care...deci never say never!!!
30 Mai 2013, 22:41:40 Scor: -1 Aproba Dezaproba
Hajni
Buna Ziua, oare e contraindicat daca alaptez?Tare as duce, ca nu reusesc sa slabesc macar un pic... si uni zic ca da, iar altii ca nu. multumesc.
22 Iunie 2013, 12:24:43 Scor: 2 Aproba Dezaproba
stroe alina
pot face electrostimulare daca am proteza totala de sold? proteza este din ceramica.protezarea, am facut-o in urma unei coxartroze .multumesc!
03 Iulie 2013, 01:09:14 Scor: 1 Aproba Dezaproba
Ilie Adriana
Buna seara, Am avut a treia oara, in octombrie 2012, semipareza faciala pe partea stanga (a doua oara). M-am reculerat in proportie de 90% si realizez ca sunt foarte norocoasa. insa nu pot sa nu ma gandesc la alte solutii medicale care mi-ar reda si cei 10% pe care doar eu ii pot observa (pliuri fine ale muschilor fetei, si ceva mai accentuat la nivelul buzelor) Intrebarea este, daca este contraindicata electrostimularea in cazul meu, si/sau daca este recomandata ? Va multumesc mult!
20 Iulie 2013, 03:59:46 Scor: 3 Aproba Dezaproba
dana
Buna ziua, as vrea sa Va intreb daca la 6 luni jumatate dupa cezariana se pot face impachetari la cald cu termocuvertura? Multumesc
21 Septembrie 2013, 21:02:09 Scor: 2 Aproba Dezaproba
maria
este contraindicata electrostimularea in zona abdominala daca am un sterilet cu eliberare de cupru?
23 Ianuarie 2014, 14:52:09 Scor: 6 Aproba Dezaproba
Leonora
Buna ziua dmna.dr.va rog sa-mi spuneti si mie daca dupa 8 ani de la o operatie de sector mamar al unui chist malicn am voie sa fac electro stimulare? Va multumesc anticipat pntr.raspuns.
05 Mai 2014, 14:11:12 Scor: 0 Aproba Dezaproba
Ramona Dobre
Buna ziua ! Am o rugaminte .... in 25.08.2014 in urma unei cazaturi mi-am fracturat colul chirurgical humeral si trohiter drept. Nici pana acum nu am recuperat functionalitatea articulatiei respective. Pot face sedinte de electrostimulare ?
02 Decembrie 2014, 14:05:10 Scor: 0 Aproba Dezaproba
Administrator Saptamana Medicala
Va sugerez sa intrebati medicul care v-a facut interventia chirurgicala, sa va dea o recomandare sau o trimitere la un medic de specialitate recuperare medicala.
02 Decembrie 2014, 14:09:58 Scor: 8 Aproba Dezaproba
irina ioana
Ma tot macina o intrebare. Tocmai ce am achizitionat un aparat de electrostimulare faciala, pentru uz caznic, cu scop de infrumusetare. Functioneaza pe baza curentului faradic. Eu am 38 de ani si prezint o malformatie arterio-venoasa cerebrala (MAV), situata foarte profund, in lobul temporal si adiacent trunchiului cerebral. Imi este frica sa folosesc aparatul pana nu stiu raspunsul la intrebarea: pot incepe electrostimulare faciala in situatia in care ma aflu (ref. la MAV)? Sunt cumva contraindicatii? Va multumesc pentru timpul dvs. si sper sa aflu raspunsul cat mai curand!
05 Decembrie 2014, 03:12:30 Scor: 0 Aproba Dezaproba
Fechet Teodora
Buna seara am o centura abtronic si are 4 electrozi, eu o mai pun seara pe abdomen.Acum insa mi_am pus sterilet si as vrea sa stiu daca mai pot sa o pun seara.Va multumesc!
11 Martie 2015, 22:01:39 Scor: 1 Aproba Dezaproba
Oana
Buna seara. As dori sa stiu daca pot merge la sedinte de electrostimulare daca am sterilet.. Multumesc
23 Iunie 2015, 21:16:51 Scor: 2 Aproba Dezaproba
Administrator Saptamana Medicala
Va sugeram sa sunati la orice cabinet de fizioterapie, dr. Georgiana Tache nu mai ofera servicii la centrul Medical Care. Multumim de intelegere.
23 Iunie 2015, 21:41:14 Scor: -3 Aproba Dezaproba
Cristi
Am fost operat in urma cu 20 ani pe creier pentru eliminarea unei tumori benigne-calcificate(acstrocitrom). Acum am o pensare intre L5-S1. Am facut periodic sedinte de fizioterapie pana in 2012. Acum vreau sa folosesc tehnica EMS. La un prim contact cu o firma ce are asemenea aparat, am fost respins din cauza fostei tumori. Pot sau nu, sa apelez la EMS pentru tonefiere musculara si pentru pensare L5-S1?
22 Aprilie 2016, 17:39:46 Scor: 1 Aproba Dezaproba
Elena
Pot face electrostimulare dacă am rana pe Col?
19 Mai 2016, 20:23:09 Scor: 0 Aproba Dezaproba
Csilla
Buna,\r\n\r\nEu in urma unei endocardita am fost perata de inima in 2014, am valva aortica mecanica si iau Simptron.Pot face electrostimulare, dar masaj pentru drenaj limfatic?Multumesc
29 Mai 2016, 14:49:57 Scor: 0 Aproba Dezaproba
liliana
Buna ziua am o proteza totala de sold stang ,din 2015 ,ceramica .Din iunie ,cand m-am impiedicat cu piciorul drept si l-am incordat sa nu cad ,a incepu sa ma doara piciorul drept si sa-si piarda capacitatea musculara ,deoarece de atunci nu ma misc prea mult din cauza durerii musculare pot sa fac elecrostimulare de ultima generatie de la salile de sport ? multumesc
29 August 2016, 14:45:09 Scor: 0 Aproba Dezaproba
Administrator Saptamana Medicala
Contactati un medic ortoped sau de reabilitare medicala.
29 August 2016, 15:05:41 Scor: 0 Aproba Dezaproba
Oana
Buna seara. Sunt operata de protuzie discala L4-L5 de doua saptamani. Va rog frumos puteti sa-mi spuneti daca sunt indicate procedurile de electrostimulare??\r\nVa multumesc
18 Octombrie 2016, 23:18:55 Scor: 0 Aproba Dezaproba
Ana
Buna ziua! Are electrostimularea contraindicatii in cazurile de hemangiom hepatic?
07 Decembrie 2016, 15:27:45 Scor: 0 Aproba Dezaproba
Camelia
Am tiroida hashimoto, hipotiroidiana, as dori sa stiu daca pot folosi aparate de electelectrostimulare, deoarece am vertij produs de probleme cervicale. Dacă se poate un raspuns rapid
22 Decembrie 2016, 18:20:15 Scor: 3 Aproba Dezaproba
Claudia
Buna ziua, as dori sa stiu daca pot face electrostimulare pe muschii picioarelor daca am in glezne un surub de titan pentru picior plat!\r\nMultumesc.
10 Ianuarie 2017, 22:55:06 Scor: 0 Aproba Dezaproba
Ale
Se poate face electrostimulare în cazul diabetului de tip 1 si cu o ușoară neuropatie. Sunt efecte secundare?
06 Aprilie 2017, 17:59:10 Scor: 0 Aproba Dezaproba
Mihaela
Doamna doctor,dacă am făcut ablație anul trecut în iunie am voie sa fac ședințe de EMS?rnIar în urma cu 5 ani m.am operat de fiere in urma operației am înțeles că mi.sa pus doua agrafe metalice. Va rog sa.mi răspundeți , aștept cu nerăbdare răspunsul dvs.deoarece îmi doresc să fac ședințe EMS
06 Mai 2017, 21:31:35 Scor: 0 Aproba Dezaproba
Andreea Trif
Buna ziua, va rog sa îmi Spune-ți dacă este contraindicata electrostimarea dacă alăptezi.Mulrumesc
02 Iunie 2017, 05:32:28 Scor: 1 Aproba Dezaproba
Andreea
As dorisa stiu daca pot apela la electrostimulare abdominala in cazul diastazei abdominale dupa nastere. Multumesc anticipat
04 August 2017, 20:15:06 Scor: 0 Aproba Dezaproba
Carmen
Buna seara,daca am 2 opratii de hernie ingheinala cu pasa de 1 an pot face electrostimulare? Multumesc
23 August 2017, 15:37:50 Scor: 0 Aproba Dezaproba
Andra
Buna seara, va rog sa îmi spune-ți dacă este contraindicata electrostimularea dacă alăptezi.Multumesc
12 Octombrie 2017, 21:03:00 Scor: 0 Aproba Dezaproba
Francisc
Buna ziua, este recomandata electro, pentru o pareza faciala periferica? chiar daca nu mi-a recomandat doctorul
26 Noiembrie 2017, 07:13:44 Scor: 0 Aproba Dezaproba
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici