30
None

Cum putem proteja aparatul hepatobiliar?

V-aţi gândit vreodată la ficatul dumneavoastră şi la curăţarea lui de toxine? Ficatul este un organ complex, care realizează o multitudine de funcţii metabolice. Acesta intervine în producerea proteinelor din sânge, reglarea glicemiei prin consumarea glucozei sau producerea ei, are rol termoreglator, depozitează fierul, produce acizii biliari, reglează schimbul de grăsimi şi asigură detoxifierea organismului prin intermediul sistemelor enzimatice.

            În zilele noastre, datorită modului de nutriţie, conservanţilor, stabilizatorilor, coloranţilor alimentari şi E-urilor în general, ficatul este supus la tot mai multe riscuri, acesta fiind ca un filtru pentru organismul uman. Ficatul metabolizează substanţele absorbite în urma digestiei, iar toxinele sunt eliminate prin bilă. Bila, de asemenea, conţine şi acizii biliari (acidul colic, chenodezoxicolic, dezoxicolic şi litocolic), care au rol în prelucrarea grăsimilor alimentare.

            Patologia ficatului este complexă şi aceasta se referă la boli precum: insuficienţa hepatică, ciroză hepatică, sindromul icteric, diskinezia biliară, calculii biliari. Medicaţia acordată urmăreşte, în general, restabilirea funcţiilor normale a ficatului, detoxifierea acestuia şi stimularea capacităţii de refacere a celulei hepatice.

            Un foarte bun hepatoprotector este silimarina. Această substanţă se găseşte în planta armurariu (Silybum marianum L.), fiind un complex de trei flavonoide (silibină, silicristină şi silidianină) şi este recomandată în insuficienţe hepatice, ciroze hepatice, intoxicaţii sau hepatite. Silimarina stimulează sinteza hepatocitelor, creşte rezistenţa acestora la toxine, scade riscul formării calculilor biliari prin efectul coleretic-colagog şi are şi un rol antioxidant. Silimarina este disponibilă sub formă de comprimate sau capsule cu extract standardizat, tincturi sau ceai din seminţe sau frunze de armurariu şi se poate administra atât preventiv, cât şi curativ, fără contraindicaţii.

            Anghinarea (Cynare scolymus L.) este o altă plantă medicinală cu efecte benefice asupra ficatului. Frunzele şi rădăcinile conţin cinarină, flavone, inulină, săruri minerale şi tanin cu efecte antitoxice coleretice şi diuretice. Extractul din frunze, împreună cu sărurile de magneziu din comprimate măresc secreţia biliară (efect coleretic-colagog), reglează secreţia de colesterol, metabolismul glucidic şi detoxifică ficatul. Se utilizează pentru stimularea fluxului biliar, al diurezei, hepatite acute sau cronice, colecistite şi carenţe organice de magneziu.

            Fosfolipidele au un rol important în cadrul hepatocitului, acestea intrând în compoziţia membranei celulare, ca reglatori în schimbul intra- şi extracelular. Fosfolipidele esenţiale (EPL – essential phospholipids) intervin în regenerarea, întreţinerea şi funcţionarea ficatului, datorită capacităţii acestora de a forma noi membrane. Esterii digliceridici ai acidului chinolin-fosforic împreună cu acidul linoleic şi oleic (acizi nesaturaţi) refac funcţiile alterate ale ficatului, reglează activitatea enzimatică şi normalizează metabolismul lipidic şi fluxul biliar. Se administrează în hepatite acute sau cronice, ciroze hepatice, profilaxia litiazei biliare şi degenerescenţa grasă a ficatului.

            Complexul de vitamine B este foarte benefic în patologia ficatului. Astfel, se pot administra vitaminele din complexul B (B1, B2, B6, B12) separat sau în combinaţie cu alte substanţe active benefice pentru ficat. Tiamina sau vitamina B1 intervine în metabolismul glucidic al ficatului şi îl protejează de acţiunea toxică a alcoolului etilic. Vitamina B2 şi B3 (riboflavina şi niacina) au un rol important în reacţiile redox de la nivelul hepatic, iar vitamina B12 (ciancobalamina) influenţează sinteza proteinelor, metabolismul glucidelor şi al acizilor graşi. Vitamina B6 (piridoxina) ajută la detoxifierea hepatică, foarte importantă în cazul utilizării cronice de medicamente.

            Aminoacizii: L-arginina, L-cisteina, L-carnitina, N-acetil cisteina şi glutationul sunt benefice, deoarece stimulează funcţiile ficatului şi intervin în procesele reparatorii prin stimularea sintezei de proteine hepatice. L-arginina ajută la detoxifierea ficatului şi participă la mecanismele antitumorale, fiind indicată în cirozele hepatice şi hepatite.

            Acidul ursodezoxicolic este un acid biliar care se găseşte în cantităţi mici în bilă. Administrarea lui în terapia medicamentoasă este utilă în tratamentul litiazei biliare. Acest acid biliar dizolvă calculii renali şi se mai poate administra în tratamentul simptomatic al cirozelor biliare. Pentru uşurarea digestiei se administrează un alt acid biliar – acidul dehidrocolic, cu acţiune coleretică, indicat în colecistita cronică, hepatita epidemică şi constipaţia cronică (hepatogenă).

 

            Un ficat sănătos înseamnă un metabolism normal şi un organism sănătos. Pentru cei care preferă terapia pe cale naturală, ca tratament adjuvant, ceaiurile de rostopască, sunătoarea, menta, cicoarea, păpădia sau sucul de ridiche neagră sunt foarte utile. De asemenea, se recomandă mese regulate, evitarea alimentelor „grele”, a sedentarismului,  renunţarea la fumat şi la alcool.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha