59
None

Dieta pentru prevenirea osteoporozei

În România, 1 din 2 femei şi 1 din 5 bărbaţi prezintă în cursul vieţii cel puţin o fractură legată de osteoporoză. În lipsa unei depistări precoce, boala evoluează timp îndelungat fără semne clinice, debutând prin apariţia complicaţiilor: fracturi (cele mai frecvente: încheietura mâinii, vertebre/ tasări, şold) asociate cu dureri cronice, deformitaţi şi impotenţă funcţională (anchilozări). Aceasta duce la reducerea semnificativă a calităţii vieţii pacienţilor.

Osteoporoza poate fi tratată şi prevenită cu succes.

Pentru prevenirea osteoporozei, trebuie aplicată o dietă care să contribuie la dezvoltarea sănătoasă şi menţinerea integrităţii oaselor. Deoarece de-a lungul vieţii în oase se desfăşoară procese anabolice şi catabolice continue, este importantă asigurarea necesarului de calciu adecvat în funcţie de vârstă. Pentru aceasta, trebuie să cunoaştem produsele alimentare şi mâncărurile bogate în calciu, şi trebuie adaptat stilul de viaţă astfel încât aceste alimente să fie consumate în forme variate în dieta noastră de toate zilele.

Surse

Deşi azi mai toată lumea ştie că principala sursă de calciu este constituită de laptele şi produsele lactate, doar această simplă informaţie nu este suficientă. Alimentaţia trebuie să includă, în forme cât mai variate, lapte şi alte produse des întâlnite ca produsele acidulate şi brânzeturile. Pe de altă parte însa, trebuie să cunoaştem şi să consumâm regulat şi alte produse bogate în calciu.

Pe lângă preluarea din alimentaţie a calciului necesar, mişcarea şi sportul sunt foarte importante în prevenirea osteoporozei.

În cazul persoanelor tinere, activităţile sportive practicate regulat ajută la dezvoltarea armonioasă şi întarirea sistemului osteo-articular şi contribuie la greutate osoasă maximă la cc. 35 ani. La vârstele mai înaintate, în special la femei după menopauză, activitatea sportivă reduce viteza de descompunere osoasă.

Dieta adecvată şi un stil de viaţă activ sunt importante la toate vârstele pentru prevenirea sau tratarea naturală a osteoporezei

Osteoporoza poate fi considerată un proces catabolic patologic când devin mai rari trabeculii care formează structura ţesutului osos. Acest proces trebuie prevenit sau moderat printr-o alimentaţie sănătoasă, printr-un stil de viaţă adecvat şi eventual prin aplicare de medicamente. În mod natural trebuie să se asigure nu numai aportul de calciu, dar şi necesarul de fosfor (şi sodiu, potasiu, magneziu etc.), respectiv necesarul de vitamină D, având rol important în procesele de osificare. Totodată organismul are nevoie de prezenţa cantitativă şi calitativă a proteinelor pentru ca diferitele săruri minerale să poata fi integrate în organism.

În consecinţă, alimentaţia naturală sănătoasă pentru prevenirea osteoporozei trebuie să fie bogată în proteine, calciu, fosfor, vitamina D şi să asigure aportul energetic necesar pentru organism. Se pune accent pe folosirea produselor lactate, a apei minerale şi a altor surse importante de nutrienţi ca peştele, ouăle (zilnic 1-2 bucăţi), legumele şi fructele pe cât posibil cultivate organic.

Luând în considerare conţinutul de calciu în mg Ca/100g aliment, enumerăm câteva produse alimentare bogate în calciu: lapte integral (125), brânză (400-450), caşcaval trapist, şvaizer (1400), conservă de sardine (320), drojdie uscată (130), fasole uscată (115), rădăcină de pătrunjel (200), salată verde (110), conopidă (105), nucă (145), mac (1400), citrice (135), ciocolată cu lapte (180-320), apă minerală Borsec (cc. 36), cafea, ceai (40-50) etc. La introducerea calciului în organism, trebuie sa luăm în considerare cantităţile din diferite surse de alimente care pot fi consumate regulat. Calciul de origine vegetală se absoarbe mai greu din cauza prezenţei unor acizi aflaţi din compoziţia legumelor (acid fitic, acid oxalic) sau din cauza tranzitului intestinal accelerat cauzat de prezenţa celulozei, hemicelulozei. Absorbţia calciului creşte însă în prezenţa acidului lactic.

Produse alimentare bogate în fosfor sunt următoarele (mg P/100 g aliment): şvaizer (380), brânză de vacă (190), carne (230-360), făină de grâu (100), ouă (230), leguminoase uscate (415-550), cartofi (85). De altfel, în majoritatea produselor alimentare găsim săruri de fosfor si fosfaţi.

Produse alimentare bogate în vitamina D sunt următoarele (micrograme vitamină D/100 g aliment): ulei de peşte oceanic (250), conservă de hering (10-25), conservă de sardine (30-50), ficat de vită (1), gălbenuş de ou (2,5), unt (1,2), ciupercă de bălegar (5). Untura de peşte folosită cu scop terapeutic conţine 12 ug vitamină D3 într-un gram produs.

Folosirea produselor alimentare de origine animală şi vegetală cu valoare biologică ridicată, respectiv a mâncărurilor pregătite din produsele alimentare bogate în proteine, Ca, P şi vitamina D, împreună cu un stil de viaţă activ şi cu eventuale suplimente alimentare de calitate, dau şansa prevenirii osteoporozei şi a menţinerii unei bune calităţi de viaţă la orice vârstă. Prof. Dr. Ábrám Zoltán

UMF Târgu-Mureş, Disciplina de Igienă

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha