59
None

Condrocalcinoza

Bolile articulare afectează sever calitatea vieţii prin manifestările dureroase, ce pot merge până la impotenţa functională a articulaţiei vizate.

Condrocalcinoza se referă la o afecţiune articulară care se manifestă prin depunerea pirofosfatului de calciu, de obicei la nivelul articulaţiilor genunchiului. Ea este asociată unei disfuncţii metabolice moştenite genetic, care duce la precipitarea acestui compus la nivelul ţesutului conjunctiv.

Condrocalcinoza poate afecta mai multe articulaţii, dar debutul se face la una singură, determinând inflamaţie şi durere.

Factorii de risc asociaţi condrocalcinozei sunt: hemocromatoza; hipofosfatemia; osteodistofia renală; hiperparatiroidismul; boala Wilson; osteocondrita; hipotiroidism ; hipomagnezemia primară.

Leziunea primară din condrocalcinoză se produce la nivel de condrocit, celulă a ţesutului conjunctiv şi la nivelul matricei care înconjoară această celulă. Depozitarea cristalelor de pirofosfat de calciu induce o serie de modificări enzimatice, cu declanşarea inflamaţiei. Concomitent, au loc ruperi ale fibrelor de colagen.

Simptome

Principalele simptome ale condrocalcinozei sunt: tumefacţie articulară; rigiditate articulară cu limitarea mişcărilor; durere articulară; căldură locală şi roşeaţă.

Cea mai frecventă localizare este la nivelul genunchiului. Pot exista însă şi alte localizări cum ar fi: umărul; cotul; glezna; prima articulaţie metacarpofalangiană.      

Factorul declanşator al condrocalcinozei poate fi o condiţie medicală sau o traumă fizică.

O formă particulară este cea cu agregare familială în care: debutul este precoce, la o vârstă tânără; evoluţia este rapidă şi mai agresivă; prognosticul este rezervat; există mai multe cazuri de condrocalcinoză în familie.

Diagnostic susținut prin:

1.Examen clinic şi anamneză 2.Examene de laborator: analizele sângelui ce arată un VSH crescut şi o leucocitoză; evaluarea endocrină; dozarea calciului, fosforului, magneziului; examinarea lichidului sinovial.

3.Examene imagistice: radiografia articulaţiei incriminate; tomografia computerizată. Tratament Condrocalcinoza beneficiază de mai multe direcţii terapeutice în funcţie de severitatea ei.

1.Tratamentul medicamentos al condrocalcinozei: se administrează antiinflamatorii nesteroidiene; o variantă ar fi şi colchicina; se pot injecta intraarticular corticosteroizi; introducerea EDTA în tratamentul medicamentos; metotrexatul şi-a dovedit eficacitatea în cazurile severe şi în distrucţia articulară; anakira este o altă opţiune.

2.Ultrasonografia pulsată  are ca efect reducerea durerii.

3.Tratamentul chirurgical: prin artroscopie se realizează debridarea depozitelor de pirofosfat de calciu; este rezervată cazurilor care nu răspund la celelalte metode terapeutice; condroplastia, osteotomia şi reînlocuirea parţială sau totală a articulaţiei afectate

Condrocalcinoza este o afecţiune grea, care duce la dureri articulare importante şi la imobilizare, cu impact sever asupra întregii activităţi.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha