46
None

Embolizarea fibromului uterin

In anul 2008, The American Congress of Obstetricians and Gynecoiogists (ACOG) publica urmatoarea recomandare: "Pe baza dovezilor de lunga si scurta durata, emboiizarea arterelor uterine este considerata o optiune terapeutica sigura si eficienta pentru pacientele cu fibrom uterin care doresc sa-si pastereze uterul - Nivel A de relevanta stiintifica". Din acest moment toti medicii implicati sunt datori sa cunoasca si sa ofere pacientelor cu fibrom uterin informatii complete si corecte cu privire la optiunile terapeutice existente: terapia medicamentoasa, chirurgicala si prin embolizare.

Emboiizarea arterelor uterine permite terapia eficienta a fibromului uterin, a polifibromatozei uterine si a adenomiozei uterine print-o interventie minim invaziva ce nu necesita anestezie generala, nu necesita incizii chirurgicale si nici o perioada de recuperare propriuzisa. integritatea anatomica a femeii este pastrata. Toate riscurile majore asociate interventiilor chirurgicale sunt cu mult diminuate:

-riscul anestezic este de 2% pentru chirurgie si de 0% pentru empolizare

-riscul infectios este de 5 ori mai mare pentru chirurgie fata de embolizare (10% vs 2%)

- riscul de recidiva este de 80 de ori mai mare pentru miomectomie fata de emloolizare (50% vs 2%)

-riscul de infertilitate este egal pentru miomectomie si embolizare (2%). Histerectomia inseamna infertilitate in 100% din cazuri

-riscul de complicatii majore este de 7 ori mai mare pentru interventia cnirurgicala fata de embolizare (7% vs 1%)

- riscul de pierdere accidentala a uterului este de 100 de ori mai mare in cazul miomectomiei fata de embolizare (10% vs 0,1%)

- riscul de afectare a altor organe este de 500 de ori mai mare in cazul interventiei chirurgicala fata de embolizare (5% vs 0.01%)

- riscul de deces este de 50 de ori mai mare pentru cnirurgie fata de empolizare (1 /1 500 cazuri vs 1/ 50000 cazuri).

Toate aceste cifre sunt foarte importante pentru a putea compara metodele terapeutice. Din pacate un numar foarte mare de medici nu le cunosc si in consecinta aleg sa ignore metodele moderne. Un studiu din l\/larea Britanie (FEl\/HSA Study) a aratat ca 69% dintre femeile cu fibrom uterin care s-au adresat medicului au primit recomandarea de histerectomie.

Doar in 80% dintre cazuri li s-au prezentat solutii alternative.

Dupa ce pacientele au fost informate complet si corect asupra alternativelor terapeutice si dupa ce au inteles care sunt avantajele si dezavantajele fiecarei metode, doar 10% au acceptat histerectomia. 15% au acceptat miomectomia si 60% embolizarea.

Intrucat simptomele asociate sunt nespecifice, este importanta stabilirea unui diagnostic de certitudine prin consult clinic, imagistic (ecografie / F%l\/ll\l pelvis) si analize de sange si ale secretiei vaginale. Trebuiesc eliminate diagnosticele de sarcina, infectii genitale, neoplazii.

Marea majoritate a fibroamelor uterine, fie ca sunt unice, fie multiple, indiferent de dimensiuni si localizare pot fi tratate eficient prin empolizare. Exceptiile sunt constituite de: alergia la substanta de contrast, infectie activa netratata, pacienta insarcinata, suspiciunea de afectiune maligna. Fibroamele pediculate se pot trata prin empolizare insa prima recomandare ramane miomectomia. Femeile care doresc sa ramana insarcinate si la care interventia de miomectomie nu este posibila (polifibromatoza, fibroame gigant etc) sau este e>

Procedura de embolizare se efectueaza fara anestezie generala. se administreaza doar 1 ml de xilina la nivelul locului de punctie acesta fiind bahial sau femural. Procedura consta in conducerea sub control fluoroscopic a unui cateter de la nivelul locului de punctie pana in segmentul orizontal al celor doua artere uterine. De la acest nivel sunt injectate microparticule sferice de 700-900 microni, inerte chimic, ce sunt conduse de fluxul de sange in masa fibroamelor unde se opresc si blocheaza vasele de sange cu diametrul egal cu cel al particulelor. Aceasta induce o ischemie a tesutului urmata de resorbtia sa progresiva. Simultan sunt tratate toate fibroamele uterine. ceea ce face ca riscul de recidiva sau de devascularizare incompleta sa fie foarte mic (2%)

Pacientele sunt externate la 24 de ore. Urmarirea consta in consult clinic si ecografic la 1, 3 si 6 luni postembolizare. Plata de succes tehnic este de 99,5% din cazuri. Succesul clinic se obtine in 80-90% din cazuri.

Media de varsta a pacientelor cu fibrom uterin sau adenomioza simptomatice este de 85 de ani. Aceste paciente sunt femei tinere care au acces la informatii si sunt capabile sa se informeze asupra alternativelor terapeutice. Pacientele vin la medic cu intrebari pregatite. Acasa vor cauta si vor verifica raspunsurile oferite de medic. Este datoria noastra ca medici sa fim bine informati, sa oferim informatiile solicitate si sa gandim in afaran"box"-ului in care ne desfasuram activitatea.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha